Кућа Добрих Вести

Login

Смиљанић на крају 17. на СП у Лими

Оцените овај чланак
(1 Глас)

limaselekromihajlovicinemanjasmiljanicЛИМА - Немања Смиљанић, јуниорски репрезентативац Србије освојио је 17. место на Шампионату света у гађању глинених голубова – трап у Лими у Перуу са 107 голубова (по серијама 20, 22, 22, 23, 20).


Шаппионску титулулу (јуниори на шампионатима света не гађају финале) освојио је Николас Еспиноса Пачеко (Перу) са 116 голубова, сребро је припало Павелу Ванеку (Чешка) са 115, а бронза Џејмсу Таранту из Велике Британије такође са 115 голубова. Три стрелца са по 115 голубова, Ванек, Тарант и Борковец (Чешка) су распуцавали за остале две медаље. Ванек је у првом распуцању погодио другог голуба и освојио сребро, а Тарант и Борковец су погодили по једног и распуцавали су за бронзу. Сугурнији је био Танрант погодивши трећег голуба, Борковец је промашио и остао без медаље. Финале је вредело 113 голубова. Укупно је било 37 јуниора.
У екипној конкуренцији Србија није имале селекцију. Поебдила је Чешка са 342 голуба, други су Италијани са 332 а трећи Руси са 321 голубом. Укупно је било седам репрезентација.
 Немања Смиљанић је члан Грофа из Калишта код Пожаревца, ове године освојио је  појединачну јуниорску бронзу на Шампионату Европе у Сулу у Немачкој, што је прва европска медаља у историји  за српско стрељаштво у овој дисциплини. Био је и члан репрезентације Србије са Васиљевићем и Егељом која је освојила такође европску бронзу. Победио је ове сезоне и на јуниорском  Светском купу у Сулу, као и у Порпету на финалном турниру јуниорског Светског купа. Био је 19. на МИ у Мерсину.
Са 122 голуба на Светском купу у Сулу ове године, Смиљанић је изједначио сениорски државни рекорд. Уз младог стрелца био је и селектор Дејан Михајловић.
У дисциплини трап за сениоре, екипна титула у конкуренцији 21 селекције, припала је Шпанији са 357 голубова, сребро су освојили Португалци са 353, а бронзу Хрвати такође са 353 голуба.
Појединачно, сениорску титулу  првака света освојио је Ђовани Пелиело (Италија) савладавши у финалу на 15 голубова  са 11:10 хрватског стрелца Јосипа Гласновића. Бронза је припала руском стрелцу Алексеју Алипову који је био успешнији у мечу за треће место од Шпанца Алберта Фернандеза са 13:12.  Пелиелу је ово  четврта светска шампионска титула и друга коју је освојио у Лими (Никозија 1995, Лима 1997, Барселона 1998. и Лима 2013.) Има још два светска сребра и једну бронзу. Двоструки је олимпијски вицешампион (Атина 2004. и Пекнг 2008) а има бронзу из Сиднеја 2000.
У финале су се пласирали Алипов 121, Пелиело 121, Гласновић 121, Фара (Португалија) 120, Фернандез 120 и Серано (Шпанија) 120. Финале је вредело 120 голубова, петорица срелаца са овим резултатом распуцавала су за три места у финалу.
 У полуфиналу на 15 голубова, Пелиело је имао 13 у одмах се пласирао у меч за злато, Гласновић и Фернандез са по 12 голубова распуцавали су за друго место у финалу финала. Хрватски стрелац је био прецизнији и погодио другог голуба а Фернандез је  отишао у меч за бронзу. Ривала му је одредило распуцавање између Алипова и Серана. Рус је погодио првог додатног голуба, Шпанац промашио и остао пети. Бруно је после полуфинала се девет голубова освојио шесто место.
Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 септембар 2013 23:55
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија