A+ A A-

БС Београда и Удружење ветерана обележавају 129 година бициклизма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1logobsblatinicaБЕОГРАД - Бициклистички савез Београда и Удружење бициклистичких ветерана обележиће у суботу 21. децембра 129 година бициклизма у Београду и Србији.


Радни састанак планиран је у 11,30 часова у хотелу Дом. Одржаће се и помен ветаранима бициклистичког спорта и бициклистичким радницима у малој цркви храма Светог Саве.
Бициклистички спорт спада у три најстарије спортске дисциплине на овим просторима (уз коњички спорт и стрељаштво) јер је Прво српско велисопедско (бициклистичко) друштво основано1884. у Београду на иницијативу неколико угледних грађана Београда а први председник био је Милорад Терзибашић.
Већ у првој години постојања Прво српско велисопедско друштво постало је члан међународне организације „Сајклинг туринг клуб“ са седиштем у Лондону, а убрзо су велисопедисти из Београда почели да возе и на међународним тркама. Већ 1887. Београђани су учествовали на тркама у Новом Саду са возачима из Суботице и Будимпеште. Исте годне штампан је и „Велисопедски лист“ који је био претеча спортске штампе у Србији. Индустријалац Ђорђе Вајферт 1887. поклонио је велисопедистима земљиште за изградњу бициклистичке писте (велодрома) и налазила се на месту где је данас Дом војске Србије  на Тргу републике.  Такође, 1887. се први пут у Београду појавио бицикл са истим предњим и задњим точком. До тада, возило се на бициклима који су имали велики предњи  точак пречника 1,5 метара и мали задњи пречника 37,5 сантиметра.
Прва трка организована је у Беграду 1. јуна 1896. на стази Београд - Топчидер и назад. Возили су војници и грађани посебно, први победници били су Драган Рајковић и Светислав Савић. Први Шампионат Србије организован је 5. октобра 1897. на стази Београд – Смедерево – Београд  а победио је Ђорђе Попара. Треће место заузео је оснивач и уредник листа Политика Владислав Рибникар.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани