Кућа Добрих Вести

Login

Србија шампион Европе, Арсовићева друга, Максимовићева трећа у Москви

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1ESMOSKVAMAKSIMOVICTODOROVICARSOVICSAMPIONKEМОСКВА - Женска сениорска репрезентација Србије у гађању ваздушном пушком освојила је златну медаљу на Шампионату Европе у Москви са 1.247,1 круг (Максимовић 418,5, Арсовић 417,3, Д. Тодоровић 411,3) што је уједно и нови европски рекорд (стари Италија 1.242,9 са ЕШ у Одензеу 2013.).
 Сребрна медаља  у конкуренцији 13 селекција припала је Немачкој са 1.246,4 круга, а бронзана Италији са 1.244,1 круг.
У појединачном финалу, Андреа Арсовић је освојила сребрну медаљу са 206,6 кругова, а Ивана Максимовић бронзану са 184,9 кругова.. Драгана Тодоровић завршила је такмичење на 32. месту са 411,3 круга. Финале је вредело 415,7 кругова. Злато је припало Јулиани Мишколци (Мађарска) са 209,5 кругова што је нови европски рекорд. Србија је била једина земља са две такмичарке у финалу. Пре финала Максимовићева је била прва са 418,5 кругова, Немица Енгладер друга са 417,9 кругова, а Арсовићева трећа са 417,3 круга.


- Сада имам трофеје  свих боја у колекцији са првенства Европе –злато, сребро и бронзу, али и два појединачна светска и један европски рекорд и један екипни европски рекорд – рекла је после финала  Андреа Арсовић.-  Пресрећна сам због екипног злата и европског рекорда и, наравно, наше две поједначне медаље и то у најјачој конкуренцији у историји првенстава Строг континента и по броју земаља- 45 и по броју учесника – укупно 570 и у нашој дисциплини – чак 63! Мађарица нам је у финалу побегла и имала је стално предност, на крају су то била велика три круга.  Мени је овај трофеј награда за тежак почетак сезоне, кубурила сам са пушком, стално кварови, али је на крају све било изванредно. Огромну захвалност дугујем мом тренеру у Партизану Драгану Доневићу, спортском директору Срећку Пејовићу и психологу Марији Срећко. Бодрили су ме када ми је било најтеже да будем упорна. Ово нам је велики подстрек у важној години, јер нас у септембру очекује Првенство света у Гранади где се ваде олимпијске визе за Рио.
1ESMOSKVAPEJOVICMAKSIMOVICTODOROVICDONEVICИвана Максимовић је основни део сјајно гађала и завршила на првом месту са 418,5 кругова. Резултат је био близу европског рекорда Арсовићеве (419,9 кругова):
- Нисам “јурила” рекорд, чак нисам до краја знала ни који ми је резултат, трудила сам се да  технички одрадим сваки хитац максимално, да не опалим ако нисам сигурна да је добро.  На крају је и резултат био одличан, што је награда за сва нервирања јер пре првенства никако нисам могла да дотерам окидање на пушци. У финалу, имала сам један кикс када није требало, опалила сам  деветку и то ме коштало уласка у финале финала са Мађарицом. Срећа што није угрозио медаљу, а још већа срећа је што је све то било између мене и Андрее у тренуцима када смо обе обезбедиле трофеје. Пресрећна сам због наше три медаље. Прошле године смо биле екипно четврте и Арсовићева и ја смо у финалу остале без медаље. Ове године је све било много боље…
Мађарица Мишколци, Арсовићева и Максимовићева одмакале су од старта финала. После 14 дијабола, Мађарица је била прва (145,9), Максимовићева друга 144,4, Арсовићева трећа 143,8. Четврта је била Данкиња Нилсен (143,4). Учинак 15. и 16. дијаболе је у многоме скројио коначан редослед: Мађарица сјајна 10,6 и максималних 10,9 и укупно 167,4, Арсовићева 10,0 и 10,6 и укупно 164,4, Масимовићева 10,1 и 9,4 у укупно 163,9, а Данкиња Нилсен 10,2 и 9,6 и остала је четврта са 163,2 круга! Арсовићева је 17. и 18. дијаболом повећала предност (10,8 и 10,3)  у односу на  Максимовићеву која је  имала 10,2 и 10,8 и остала је трећа.  Арсовићева је завршила финале са 10,7 и 10,4 круга, Мађарца са 10,6 и 10,4 и победила са високих 209,5 кругова и европским рекордом финала.
1ESMOSKVAARSOVICLEVOMAKSIMOVICDESNOuzeti- Презадовољан сам како је водила меч – коментар је Драгана Доневића тренера репрезентације и Андрее Арсовић у Партизану.- У прве две серије је била мало “стегнута”, али после је све дошло на своје, све време наша екипа је држала прво место. Честитам и Ивани на медаљи као и Драгани на борбености. У финалу је било напето, Андреа је  издржала притисак. Захваљујем се свима који су нам давали подршку, Министартсву омладине и спорта, ОК Србије и нашем клубу Партизан.
Лане у Одензеу је женска репрезентација Србије пушком била четврта са 1,6 кругова до бронзе. Андреа Арсовић је завршила пета, а Ивана Максимовић осма  у финалу. У основном делу прошле године Максимовићева је са 418 кругова постала прва европска рекордерка основног дела…
- На крају првенства Европе у Москви можемо да будемо задовољни. Две олимпијске квоте за Летње олимпијске игре младих , три медаље, један европски рекорд, још шест финала без медаља и високи пласмани скоро свих екипа, су добар учинак – оцена је спортског директора СС Србије Срећка Пејовића.-  Није нас хтело ових дана, губили смо медаље за мало а данас су Ивана, Андреа и Драгана за крај учиниле најбоље што се могло: три трофеја и европски екипни рекорд. Било је и пропуста, о томе ћемо да разговарамо и анализирамо, јер се много тога мора да се  поправи до Првенства света у септембру. Ипак, сви су се трудили и дали све од себе. Честитам свима, посебно тренерима Андрее Арсовић и Иване Максимовић, Драгану Доневићу и Мири Максимовић. Још једном се захваљујем сарадницима у стручном штабу Јелени Аруновић, Маријани Новаковић, Драгану Доневићу и Алексанадру Златићу на помоћи, као и Министарству омладине и спорта Србије и Олимпијском комитету Србије на изузетној подршци нашим програмима.
1ESMOSKVAANDREAZLATOISREBROОво је 13 екипна медаља такмичарки пушком на Европским шампионатима од 1955.  Само три су освојене ваздушном пушком – бронза 1969. у Паризу,  сребро 2012. у Виерумакију у Финској и злато 2014. у Москви. Последње две медаље освојила је Србија у истом саставу – Арсовић, Максимовић и Тодоровић.
Укупно, сениорке су освојиле пушком 14 појединачних медаља: четири златне,  три сребрне и седам бронзаних. Андреи Арсовић је ово трећа европска медаља, све три је освојила ваздушном пушком: 2010. у  Меракеру била шампионка Европе, 2012. у Виерумакију у Финској окитила се бронзом, а 2014. у Москви постала је вицешампионка Европе. Ивани Максимовић је ово дуги бронзани европски трофеј, први ваздушном пушком. Лане је у Осијеку освојила бронзу МК пушком тростав. Обе имају јуниорске европске златне екипне медаље - Арсовићева  МК пушком 60 лежећи из Београда 2005, Максимовићева ваздушном пушком из Меракера 2010.
Ваздушном пушком медаље су освајале још само Лидија Михајловић (сребро 1994. у Стразбуру) и Александра Ивошев (бронза 1996. у  Будимпешти).
Арсовићева и Максимовићева са Лидијом Михајловић имају екипну сениорску бронзу са СП 2010.
У гађању пиштољем за сениоре, Србија, која је лане била вицешампион Европе, је  пета са 1.728 кругова (Микец 576, Златић 576, Гргић 576). Злато је у конкуренцији десет тимова освојила Украјина са 1.735, испред Италије са 1.733 и Белорусије са 1.731 кругом. У појединачном делу,  Андрија Златић је 16, Дамир Микец 17. и Димитрије Гргић 18. са по 576 кругова. Учествовала су 53 стрелца. Шампион Европе постао је Олег Омелчук (Урајина) са 200,7 кругова, сребро је припалао Виталију Кудзију (Белорусија) са 199,3 круга а бронза Жоао Кошти (Португалија) са 180 кругова. Финале је вредело 579 кругова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 март 2014 14:51
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија