Кућа Добрих Вести

Login

Стигле четири медаље из Форт Бенинга

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1fbmedaljezlaticmaksimovicarunovicstefanovicБЕОГРАД - Репрезентација Србије у стрељаштву вратила се после 30 – часовног пута преко Атланте и Париза из Форт Бенинга са првог овогодишњег Светског купа са четири медаље. Сребром су се окитила Ивана Максимовић и Милутин Стефановић (обоје ваздушном пушком) а бронзаним одличјима Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ) и Андрија Златић (МК пиштољ).


Четврта у финалу у Форт Бенингу била је Андреа Арсовић ваздушном пушком. Осма места у финалу заузели су Зорана Аруновић (МК пиштољ) и Димитрије Гргић (ваздушни пиштољ). Десето место освојила је Ивана Максимовић МК пушком тростав. Близу финала био је Миленко Себић МК пушком тростав заузевши 12. место, док је ваздушном пушком био 13. Дамир Микец је био 13. ваздушним пиштољем.
Србија је, по олимпијском принципу (више златних трофеја) девета у конкуренцији 13 нација које су освајале медаље, а по укупном броју одличја је трећа иза Русије и Кине које имају по шест медаља.
На аеродрому у Београду у петак пред поноћ уморне стрелце и чланове стучног штаба дочекали су председник СС Србије Синиша Машовић, генерални секретар Ненад Петковић, самостални стручни сарадници у СС Србије Горан Максимовић и Бојана Николић, тренери, пријатељи стрељачког спорта и чланови породице.
- После три европске медаље у Москви, српско стрељаштво се на почетку веома важне године, јер нас у септембру чека Светско превнство у Гранади на коме ћемо се борити за олимпијске визе за Рио, нашло и у светском врху, није мала ствар бити девета нација у конкуренцији 53 земље колико их је било у Форт Бенингу. Још једном честитке стрелцима, тренерима и члановима стручног штаба на изузетном успеху. Велику помоћ стрељачкој организацију у реализацији програма пружају Минстарство омладине и спорта Србије и Олимпијски комитет Србије и надамо се да ћемо се и на крају године, сумирајући билансе, заједно радовати због првих олимпијаца за Рио – истакао је Синиша Машовић председник СС Србије.
1FBMEDALJEIREPREZENTACIJAИвана Максимовић је освојила сребро ваздушном пушком, прво у каријери са Светских купова после три бронзе:
-  Сребрно је, изгледа моја боја, после олимпијског стигло је и сребро са светског купа. Посебно сам срећна јер сам медаљу освојила у веома јакој конкуренцији. Радујем ме овај почетак сезоне, али најважније је да се добро припремимо за Светско првенство.
Зорана Аруновић је освојила бронзу, осми трофеј у каријери на Светских купова:
- Гађала сам у два финала у Форт Бенингу, ваздушним пиштољем сам заузела треће место, МК пиштољем сам била осма. У том другом финалу нисам имала среће, много центара, али мало „строгих“ који доносе „хитове“. Не памтим када сам у финалу имала само 11 „хитова“ и прва сам испала.  Чекају нас још три светска купа, биће доста и домаћих такмичења и сва су подређена главном циљу да у Гранади, уз светске медаље, изборимо што више визе за Рио.
Милутин Стефановић, дебитант на Светским куповима, искористио је шансу коју му је пружио стручни штаб на челу са директором СС Србије Срећком Пејовићем:
- Сада се планови мењају, порасле су и амбиције, са много оптимизма чекам наставак сезоне. Ово је за мене велики корак у каријери. Уз медаљу имао сам и одличан резултат у Форт Бенингу и циљ је да га поновим и у Гранади на Шампионату света.  Сигуран сам да би ми био довољан за финале а тада су и врата Рија отшкринута...
Андрија Златић је лане у Форт Бенингу освојио злато МК пиштољем и бронзу ваздушним пиштољем. Ове године био је трећи МК пиштољем и освојио осми трофеј у каријери на Светским куповима:
- И сада сам био „у игри“ за злато. Мала деконцентрација и – остао сам трећи, али сам презадовољан и резултатом и пласманом. Сви планови су везани за Шампионат света, имамо још три Светска купа, државна првенства и домаће купове, али и међународне турнире и то су све степенице ка најважнијем циљу да  после Гранаде буде што више путника за Рио.
Директор СС Србије Срећко Пејовић се захвалио на сарадњи тренерима координаторима у репрезентацији Јелени Аруновић (пиштољ) и Драгану Доневићу (пушка) и оценио учинак у Форт Бенингу:
- Ваздушним оружјем смо постигли оно што смо очекивали и прижељкивали, Златићева медаља МК пиштољем је унела нову дозу оптимизма за наставак сезоне. Стафановић је показао да је сазрео као стрелац, сјајно је водио меч и имао је изванредно финале које му је донело и сребро ваздушном пушком. Катарина Бисерчић, која остаје до јуна на после дипломским  студијама у Кентакију је најпријатније изненађење. Ваздушном пушком  је гађала изванредно. На универзитету доста тренира тим оружјем, док се МК пушком такмичи у универзитетским лигама  на 17 метара, уместо на 50  и то се осетило и у троставу на Светском купу. Честитке, још једном, свим стрелцима, били су борбени, тамо где смо више тренирали и радили било је медаља и финала, сезону МК оружјем смо тек почели али и ту је било високих пласман и сигуран сам де ће бити још прилика за оваква радовања.
Стрелци се сада окрећу домаћем програму, 26. априла је први Куп Србије МК оружјем у Новом Саду, а нови међународни изазов је од 7. до 11. маја турнир у Плзену. Српски подмладак ће највећи испит имати од 25. маја до 1. јуна на првом у историји јуниорском Светском купу у Сулу у Немачкој.
У овој години су још три Светска купа, у   Минхену (4 - 13. јун), Марибору (13 - 21. јун) и Пекингу (1 – 7. јул).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 05 април 2014 03:07
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија