A+ A A-

Златни „Победници“ Ивани Максимовић, Гргићу и Стефановићу, осам медаља за Србију!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

1senioripuskaБЕОГРАД - Другог дана 39. „Интернационалног првенства Београда“ на „Великој награди Београда“ српски стрелци су освојили осам „Победника“. Златни су припали Ивани Максимовић и Милутину Стафановићу (пушка) и Димитрију Гргићу (пиштољ), сребрни Дамиру Микецу и Зорани Аруновић (пиштољ) као и Андреи Арсовић (пушка) док су бронзани освојили Миленко Себић (пушка) и Ивана Марић (пушка).


Укупно, у два дана освојено је 16 трофеја: четири златна, седам сребрних и пет  бронзаних. Првог дана  припала су им такође осам одличја: златно, четири сребрна и три бронзана. Зорана Аруновић је победила пиштољем за сениорке, сребрне медаље припале су сениорима  Миленку Себићу (пушка) и Димитрију Гргићу (пиштољ) и јуниорима Стевану Јовановићу (пушка) и Сањи Вукашиновић (пушка), а бронзане трофеје освојили су Лазар Ковачевић (јуниори пушка) и две Милица Бабић (сениорке и јуниорке – пушка).
Тројица српских стреца гађала су у финалу ваздушном пушком за мушкарце и освојали су две медаље- злато Милутин Стефановић из „Чика Мате“ и бронзу  Миленко Себић из Полицајца. Стеван Плетикосић из „Чика Мате“ је први испао и заузео осмо место, док су Стефановић и Себић водили борбу са побендиком „Трофеја Београда“  Олехом Царковим из Украјине, који је на крају био други. Стефановић је решио питање победника са максималних 10,9 кругова у 19. хицу и на крају је разлика износила 1,7 кругова у корист српског аса!
- Изузетрно сам задовољан, ово је била по свему успешна година коју завршавам са златним „Победником“ трећим златним после 2009. и 2013.  у каријери на на мом омиљеном турниру, „Интернационалном првенству Београда“ – рекао је Милутин Стефановић који првог дана, иако се пласирао, није гађао финале јер је морао у Крагујевац да из породилишта изведе супругу и  кћерку Виду.- Мало сам био и неиспаван, тако је то обично када беба дође прву ноћ у кућу, тако да је основи део био нешто слабији. У финалу сам гађао веома добро, резултат од 209,3 круга је само 0,1 круг слабији од мог државног рекорда. Било би још лепше да сам га оборио. Победу посвећујем супрузи и кћерки Види која ми је  улепшала живот.
1senioripistolj2 Миленко Себић је  првог дана на „Трофеју Београда“ био други,  другог дана је освојио бронзаног победника:
- Основи део смо, чини ми, се сви теже гађали, резултати су слабији него првог дана. Задивољан сам јер сам  дао све од себе у финалу – рекао је Себић.
Пиштољем, пропуштена је прилика да сва тројца српских финалиста буду на постољу. Гргић је победио, Микец је био други,  а Златић је  „испутио“ победника „Трофеја Београда“ Коростилова (Украјина). После 14 дијабола обојица су имали по 127,4 круга.  У 15. хицу Златић је погодино 9,7 кругова, Украјинац 9,4. Потом је уследио кикс бронзаног са ОИ у Лондону Златића само 6,3 круга, Украјинац је погодио 9,7 кругова и  касније освојио бронзу.
- Већ доста дуго држим добру форму и имам солидне резултате за финале или близу финала – причао је Гргић. - Финале по новим правилима је  такво да је и срећа важан фактор. Важно је да сам остао смирен на почетку  и стекао сам предност. Касније нисам јурио јаке центре, чувао сам разлику која је на крају била 2,6 кругова. Чека нас напорна предолимпијска 2015, на четири Светска купа гађаћемо за олимпијске визе, као и на Шампионату Европе МК оружјем у Марибору и летњим Европским олимијским играма  Бакуу. Важно је и Првенство Европе у марту у Холандији ваздушним оружјем, јер имамо екипу за високе европске домете.
Дамир Микец је променио пиштољ, сада гађа са „морини титанијумом“ који му је поклонио италијански фабрикант:
- Пошто, практично, нисам имао паузу у сезони, било је све једно када ћу да променим оружје и то сам урадио пред друго коло Купа Србије пре месец и по дана и победио. Био сам трећи у Загребу ушао сма у финале на „Трофеју Београда“ и сад сам освојио сребро. Полако се навикавам на њега, легао ми је уз мала дотеривања, избушио сам му рупе на цеви да ублажим одскок јер нема компензатор.
1seniorkepuskaПосле злата на „Трофеју Београда“, Зорана Аруновић је освојила сребрног „Победника“ на „ВН Београда“ ваздушним пиштољем, док је Јасмина Гргић била шеста. Бобани Величковић (Бор 030) недостајао је круг до финала које је било доста скупо (380).
- Надам се да ћу ускоро прекратити муке са штеловањем рукохвата који ми задаје бригу, ствара ми бол у доњем делу шаке и тешком муком сам изгурала и ово финале. Водила сам  до последње четири дијаболе и  али ме  је Рускиња Бацарашкина са два хица  претекла. На мојих 9,4  и 8,6 кругова 17. и 18. дијаболом,  имала је два одлична центра 10,4 и 10,6  и решила меч. У последње две дијаболе била сам успешнија, али предност коју је стекла због моје осмице, нисам успела да достигнем – причала је после меча Зорана Аруновић  која је оба дана имала најбоље основне резлтате – 389 и 386 кругова.
Пушком за даме финална ватрена линија била је у знаку српског стрељаштва! Имали смо чак пет финалисткиња! Прва је од наших испала заузевши седмо место Панчевка Тијана Коларик, пето место освојила је Јелена Живковић (Јагодина) а у борби за медаље остале су победница „Трофеја Београда“ Сњежана Пејчић (Хрватска), Андеа Арсовић из Партизана, Ивана Масимовић из „Академије Максимовић“ и Ивана Марић најпријатније изненађење, јуниорка Јединства из Старе Пазове.  Пејчићка је испала и заузела четврто место и већ тада је постоље било пуно српских такмичарки, само се није знала расподела „Победника“. Потом је и Марићева испала и освојила треће место а у финалу финала победила је  Ивана Максимовић. Пре 19. и 20. дијаболе предност је била 0,1 круг за Ивану Максимовић која је  у последња два хица погодила 10,6 и 10,1 круг, Арсовићева 10,1 и 9,4 круга и златни „Победник“ је припао Ивани Максимовић!
- Променила сам пушку и мало сам се бојала како ћу се снаћи. Било је на крају добро, финале је било одлично,  победила сам не само противнице него и трему и због тога сам посебно задовољна. Ово је диван крај успешне сезоне, сада идем на новогодишње празнике –срећна. У идућој сезони мењам тренера, али све остаје у породици. Уместо маме Мире, тренер ће ми бити тата Горан – редкла је Ивана Максимовић.
Андреа Арсовић, која је и лане освојила сребрног „Победника“ је истакла:
- После финала Светског купа у Габали у октобру, више сам радила на квантитету а не квалитету тренинга и осетио се мали умор али и оптерећење, поготово јер је ово мој омиљени турнир а у публици је била моја породица и велики број пријатеља.  Последња четири хица нисам контролисала како треба, али нисам незадовољна. На овако јаком такмичењеу била сам у два финала, освојила друго и четврто место.
1SENIORKEPISTOLJ2Ивана Марић, јуниорка Јединства из Старе Пазове је све одушевилаљ. У свом првом „великом“ финалу освојила је бронзаног „Победника“:
- У основном делу постигла сам лични рекорд – причала је Ивана Марић.-  Ово ми је највећи успех каријере. Бојала сам се да не „испустим“ треће место и грчевито сам се борила са Хрватицом Пејчић, а одлучило је 0,6 кругова...
Тренер Саша Икер је посаветовао  Ивану Марић:
- Ових 200 евра приштеди за опрему. Треће место је дошло у правом тренутку јер је у четвртак проглашење спортисте године у Старој Пазови и надамо се титули.
Златне, сребрна и бронзане „Победнике“ и новчане награде од 500, 300 и 200 евра уручио је Миле Ђапић, председник Стрељачког савеза Београда доброг домаћина и сјајног организатора овог угледног такмичења које је окупило 278 стрелаца из 15 земаља.
Резултати, други дан 39. „Интернационалног првенства Београда“ за „Велику награду Београда“ – ваздушна пушка – мушкарци, апсолутна конкуренција - финале: 1. Милутин Стефановић („Чика Мата“) 209,3, 2. Олех Царков (Украјина) 207,6, 3. Миленко Севбић („Црвена звезда) 184,2, ....8. Стеван Плетикосић („Чика мата“) 81,5 итд. Финале вредело 622,2 круга. Пре финала: 1. Горша (Хрватска) 626,6, 2, Балаж (Словачка) 623,9, 3. Царков (Украјина) 623,7, 4. Стефановић 623,6, 5. Плетикосић (обојица „Чика Мата“) 623,2, 6. Себић (Црвена звезда) 622,4 круга итд. Пласмани осталих српских стрелаца: 13. Драган Марковић (Нови Сад) 619,5, 14. Андрија Миловановић (Ниш) 619,4, 17. Немања Миросављев (Нови Сад) 619,2, 18. Габриел Даутовић (Панчево) 618,9, 19. Игор Чотра (Партизан) 618,9, 20. Стеван Јовановић („Чика Мата“) 617, 9 , 22. Дејан Пешић (Панчево) 617,4, 26. Јован Чичевски (Нови Сада) 616,2, 30. Стефан Александровски (Јединство) 615,4 итд. Укупно 72 стрелца.
Ваздушни пиштољ, апсолутна конкуренција, мушкарци – финале: 1. Димитрије Гргић (Академац) 200,1, 2. Дамир Микец (Полицајац) 197,5, 3. Павло Коростилов (Украјина) 176,7, 4. Андрија Златић (“Алекса Дејовић“, Ужице) 153,4 круга итд. Финале вредело 575 кругова. Пре финала: 1. Корстилов 587, 2. Омелчук (Украјина)  584, 3. Микец 579, 4. Гргић 579...6. Златић 577 итд. Пласман осталих српских стрелаца: 15. Василије Гроза (Полицајац) 568, 22. Душан Латиновић („Валтер пистолс“, Кикинда) 562, 24. Борис Миклуц (Кикинда) 562, 31. Растко Јокић (Нови Сад) 554 круга итд. Укупно 52 стрелца.
Ваздушни пиштољ, жене апсолутна категорија – финале: 1. Виталина Бацарашкина (Русија) 199,7, 2. Зорана Аруновић (Црвена звезда) 197,2, 3, Антоанета Бонева (Бугарска) 175,9… 6. Јасмина Гргић (Смедерево) 116,3 круга итд. Финале вредело 380 кругова. Пре финала 1. Аруновић 386, 2. Полина Конарева (Украјина) 385, 3. Гроздева (Бугарска) 384...5. Јасмина Гргић 383... итд. Пласман осталих српских такмичарки: 10. Бобана Величковић (Бор 030) 379...12. Бранкица Зарић (“Валтер пистолс”) 378...14. Јасна Шекарић (Црвена звезда) 377...17. Александра Ристовић (Звездара) 375...20. Ана Алентијев (Смедерево) 374...26. Биљана Вујанов (Бечкерек 1825) 368... Укупно 50 такмичарки.
Ваздушна пушка, жене, апсолутна конкуренција - финале: 1. Ивана Максимовић („Академија Максимовић“) 207,2, 2. Андереа Арсовић (Партизан) 205,9, 3. Ивана Марић (Јединство) 186,2, ...5. Јелена Живковић (Јагодина) 143,9, 7. Тијана Коларик (Панчево) 99,1 круг итд. Финале вределео 412,9 кругова. Пре финала: 1. Арсовић 417,9, 2. Сњежана Пејчић (Хрватска) 416,0, 3. Мкасимовић 418,4,  4. Живковић 415,0 ...7. Коларик 413, 8. Марић 412,9 итд. Пласмани осталих српских такмичарки: 10. Нина Радуловић (Звездара) 417,9, 11. Катарина Бисерчић (Ниш) 412,7, 14. Ташана Богатиновски (Панчево) 412,2, 15. Сања Вукашиновић (Нови Сад) 412,2, 16. Драгана Тодоровић (Нови Београд Ушће) 411,9, 27. Милица Бабић (Палилула) 410,3, 28. Алина Себић (Ц. звезда) 410,1, 29. Марта Биреш (Јединство) 410, 31. Марина Симић (Нови Београд Ушће) 409,9, 33. Драгана Палечек (Болоња, Италија) 409,5 итд. Укупно 69 такмичарки.

Прошле године на на „Гран прију Београда“ је чак 14 српских стрелаца учествовало у четири финала и освојили су шест трофеја - два златн , три сребрна и један бронзани. Златне “Победнике” освојили су Бобана Великовић (пиштољ) и Милутин Стефановић (пушка), сребрне Димитрије Гргић и Јасна Шекарић (пиштољ) као и Андреа Арсовић (пушка), док је бронзани припао Зорани Аруновић (пиштољ).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 15 децембар 2014 00:01
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани