Кућа Добрих Вести

Login

Хермина Лукач шампионка, Кристина Љубенковић вицешампионка света!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

1cetriljubenkovicilukacШПАЈХЕРЗДОРФ, 13. мај (Инфо центар).- Среда, 13. мај, дан са баксузним бројем у датуму, донео је много среће и радости српском куглашком спорту: последњег дана Шампионата света у  кадетској конкуренцији у немачком граду Шпајхерздарфу српски подмладак освојио је четири трофеја – злато, сребрo и две бронзе.


Од шест медаља у конкуренцији кадеткиња, Србији су припале четири. Златом се у појединачној конкуренцији – класик окитила Хермина Лукач са 609 чуњева, а бронзом Кристина Љубенковић са 591 чуњем. У комбинацији, за коју су се рачунали резултати из екипног дела и појединачног – класик, сребро је припало  Кристини Љубенковић са 1.182 чуња (екипно 591, појединачно 591) а бронза Хермини Лукач са 1.179 чуњева (570 и 609). У појединачном делу сребро је освојила Словенка Ника Радељ са 598 чуњева, док је у комбинацији победила Чехиња Никола Портишова са 1.187 чуњева (600 и 587).
1cetrimedaljasisaslektorimaУ појединачном финалу за кадеткиње играле су и  Ана Бошков која је, изванредна, пета са 587 чуњева и Ангела Золани, која је освојила одлично 14. место са 556 чуњева. У комбинацији Ангела Золнаи је високо пласирана на деветом месту са 1.149 чуњева (593 и 556), а Ана Бошков је 13. са 1.135 чуњева (548, 587).  У обе дисциплине српске кадеткиње су у „топ 15“ што је изузетан успех селекције коју је водио селектор Љубомир Штетин.
Шампионску појединачну тутулу Хермина Лукач је освојила  одличном игром и после  меча, чији су крај сви српски навијачи дочекали на ногама, рекла је:
- Ове медаље су ми веома драге јер са се са њима опростила од кадетске конкуренције.  Ушла сам у меч  максимално концентрисана, веровала сам у себе и   добро сам играла осим у последњем сету где сам направила три грешке у чишћењу.  На срећу, нису утицале на победу у појединачном делу, али сам могла да освојим и злато у комбинацији што би било фантастично... До „сребрне“ Кристине Љубенковић недостајала су ми три, а до шампионке из Чешке осам чуњева!
1cetrikombinacijaljibenkovclevolukacdesnoХермина Лукач је на овом шампионату по броју медаља најтрофејнија учесница: два злата – микс са Антићем и појединачно, сребро са екипом и  бронза у комбинацији!
- - Прво и друго место у појединачном делу освојиле су играчице из другог блока, Словенка и ја. Из трећег блока две медаље освојила је Кристина Љубенковић, сребро и бронзу, а Чехиња Портишова злато у комбинацији. Управо је она била мени и највећа брига, почела је фантастично 169 чуњева у првом сету, али је касније попустила. Мислила сам да ће за појединачну медаљу бити потребно више од 600 чуњева, али се показало да су сребро и бронзу донели резултати од 590 и више чуњева – додала је Хермина Лукач која има и екипну кадетску бронзу са СП у  Залаегерсегу 2013. и  сребро са Антићем на пионирском Светском купу у Ријеци 2010.- Остаћу са сениорском репрезентацијом на екипном сениорском Првенству света које почиње 14. маја и надам се да ће и ту бити прилике за радовање. Уморна сам, али имам два дана за предах и биће све у реду...
Кристина Љубенковић, која је лане са Аленом Кујунџићем освојила  бронзу у миксу у Брну на кедетском Светском купу, а има има и светску бронзу у кадетској екипи из Залаегерсега пре две године, је одиграла сјајно у трећој тури, иако је била под оптерећењем због резултата из другог блока, које поједине куглашице из последње „партије“ нису издржале, посбно Немице и поред навијања публике па је домаћин шампионата остао без медаље у обе конкуренције:
1cetrimedaljasisaslektorima- На почетку сам се мало мучила, касније је све било добро. У трећем сету ми је истекло време за два последња хица, нисам срушила један чуњ и направила прелаз у пуне што ме је, можда, коштало злата у комбинацији. На крају сам имала само пет чуњева мање од Чехиње. Селектор Чуквас ме је стално помогао, бодрио ме је и  то ми је много значило. Пресрећна сам због ове две медаље, сада имам два  сребра и три бронзе. Најдражи трофеј на овом шампионату ми је екипно сребро. Заиста смо одиграле фантастичо, али су Чехиње имале две  изузетно расположене играчице које су преломиле да нас претекну. То сребро за мене сија као злато...
Код кадета, Србија је била близу чак две медаље. На крају је пет (од шест) медаља припало Хрватској – све три у комбинацији и злато и сребро у појединачном делу. Кадети Србије су се сјајно борили. Марко Антић је са 621 чуњем у појединачном финалу  четврти и изгубио је бронзу за  један чуњ  у односу на Румуна Линцу.
Други српски представник у финалу млади Себастијан Молнар је завршио на 21. месту са солидних 558 чуњева.
 Победио је Лео Херцег (Хрватска) са 662 чуња, испред друга из екипе Матије Тутњевића са 625 чуњева и Стефана Клаудиа Линцу из Румуније са 622 чуња.
У комбинацији, Лео Херцег је први са 1.273 чуња (екипно 611, појединачно 662), Матија Тутњевић је други са 1.230 (605 и 625) а  Домагој Брадарић (сви Хрватска) трећи са 1.228 чуњева (630 и 598). Марко Антић је пети са 1.224 чуња (603 и 621), а Себастијан Молнар 22. са 1.136 чуњева (578 и 558).
 У бодовању нација Србија је друга са три поена мање од Хрватске. Трећа је Чешка.
Српски млади куглаши и куглашице завршили су учешће на Шаппионату света са укупно седам медаља три златне, две сребрне и две бронзане. Златом су се окитили Хермина Лукач (појединачо – класик), Марко Антић и Себастијан Молнар (тандем), Марко Антић и Хермина Лукач (микс тандем), сребрне медаље припале су Кристини Љубенковић (појединачно за комбинацију) и женској репрезентацији у којој су биле Хермина Лукач, Кристина Љубенковић, Ангела Золнаи, Ана Бошков и Оливера Чикош док су се бронзама окитили Кристина Љубенковић (појединачно – класик) и Хермина Лукач (појединачно -за комбинацију).

Биланс медаља

1. Хрватска        3    3    2    8
2. Сребија        3    2    2    7
3. Чешка        2    1    2    5
4. Немачка        2    1    2    5
5. Словачк        1    0    0    1
6. Словенија        0    3    1    4
7. Пољска        0    1    0    1
8. Француска        0    0    2    2
9. Мађарска        0    0    2    2
10. Румунија        0    0    2    2
11. БиХ        0    0    1    1
Напомена: колоне значе златних, сребрних, бронзаних и укупно медаља.


Последњи пут измењено среда, 13 мај 2015 23:17
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија