Кућа Добрих Вести

Login

„Тата“ се вратио и довео трећег „сина“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

 

1TATAsVIZAJEDNOБЕОГРАД -  У просторијама Куглашког савеза Србије постоји витрина коју је направио чика Паја Марковић власник фабриек БСП из Панчева, велика мецена куглашког спорта у којој су кристални пехари шампиона света.
До сада су ту „становала“ два мала, која остају у трајно власништво, а до следећег Шампионата света у Детенхајму у Намачкој 2017. боравиће и трећи мали као и велики, прелазни, од милоше назван „тата“. Наиме, када је Војко Павловић, генерални секретар КС Србије паковао велики пехар да га понесе на СП у Залаегерсегу 2013. сетно је рекао малим пехарима:
- „Синови“, не тугујте,  вратиће вам се „тата“ са трећим братом...


На жалост, у Залаегерсегу није освојена титула, Србији је припала бронза, али две године касније, у витрину се уселио трећи мали пехар: „тата“ је довео трећег „сина“, како је Павловић и обећао.
Овом анегдотом вредело је почети причу о освајању трећег светског злата српских куглаша. У Шпајхерздорфу, месташцу у близини Улма где је и фабрика једног од најчувенијих произвођача порцелана у свету „Розентала“, освојена је титула на величанствен начин. Селектор Милош Поњавић је довео сјајну екипу са неколико доскорашњих и садашњих јуниора, окићених светским омладинским екипним златом и победио је Немце на домаћем терену прво у „групи смрти“ (Словенија, Немачка, Србија и најјачи квалификант Бих)  са 6:2 а, потом, истим резултатом у финалу!
1TATASPAJDERMENСликовито ове догађаје је описао Милош Симијоновић, популарни „Спајдермен“ илити од милоште „Спајки“:
- Немци су „јаки као земља“, а ми смо ту земљу да пута преорали...
Није било лако играти пред скоро 2.000 немачких навијача са свим реквизитима. Парирали су упорне чланице женске репрезентације (најјаче се чула Маја Ђукић) и са две моћне трубице репрезентативац Радован Влајков и директор репрезентације Милан Јовановић „Цвика“ који су сваку „деветку“ српских куглаша пропратили трубљењем!
Све мечеве у групи Србија је добила са 6:2: Бих, Немачка и Словенија, у четвртфиналу пала је Пољска (8:0) уз резултат од 3.996 чуњева (најбољи у историји репрезентације на СП) који је био близу светског рекорда (4.012), у полуфиналу побеђена је неугодна Аустрија са 5:3 и у финалу савладана је и Немачка са 6:2. Вилмош Заварко изгубио је само један играчки поен у мечу против Хофмана (Намачка) у групи.  Резулат Србије од 3.996 чуњева  је трећи у историји СП: Мађарска 2013: 4012- светски рекорд, Мађарска 2015. у мечу са  Словачком у групи  4.009 и Србија 2015. у четвртфиналу са Пољском 3.996.
Вилмош Заварко је у полуфиналу са Аустријом био близу појединачног светског рекорда (734) оборивши 721 чуњ:
1TATAZAVARKO721- На оваквим такмичењима, важна је само екипа, најбитније је да одиграш за тим, за победу. Светски рекорд ми није био циљ, улог је био много већи, светска титула и нисам имао прво на грешку. Аустријанци су били веома амбициозни и било је теже него у финалу – објаснио је Заварко.
Капитен Горан Остојић је  додао:
-  Заварко и ја смо у финалу поделили  задатаке, он да донесе четврти играчки поен, ја да, колико могу, парирам противнику да се не истопи залиха у чуњевима.  Ово је огроман успех. Велику улогу имао је и селектор Поњавић, изванредно нас је водио из утакмице у утакмицу - до светског злата.
Роберту Ерњешију је уз три јуниорска злата ово друго сениорско:
- Полуфинале је било паклено,  да наш други блок није вратио резултат у нормалу било би тешко до краја. У финалу  смо лоше почели и Барањ и ја, али се касније све одвијало како треба, Заварко и Јагличић су нас вратили на златну стазу и све се завршило као у најлепшем сну.
Игор Ковачић је после пораза у полуфиналу, у финалу – блистао:
- У полуфиналу  се нисам предавао, иако сам губио поен са 3:0  и у последњем сету сам се борио за сваки чуњ, да осталима оставимо што мањи минус.  Све ће се муке и напори брзо заборавити, памтиће се само победе и светско злато. Имам три јуниорске титуле, сада је стигла и толико чекана и жељена сениорска.
1TATASPAJDERMENМилош Симијоновић је најпријатније изненађење шампионата. У финалу је  играо као да има сто година искуства и имао је други резултат после Заварка:
- Титулу смо сви желели и за њу живели последњих месеци. Ово је сјајан тим, са још сјајнијим селектором и то је формула за овакав успех. Како се, обично, на крају каже: „Мисија је завршена“.
Радован Влајков је са Симијоновићем био у главним улогама у потери за светским екипним рекордом у четвртфиналу:
- Ово ми је било прво сениорско светско првенство и завршило се на најлепши начин. Имам три јуниорска злата, пресрећан сам због овог сениорског.
Велики борац Урош Јагличић је  играо у полуфиналу као – машина. Донео је у другом блоку други поен и вратио репрезентацију у победнички ритам:
- Милина једна, срећан сам до неба. Доказали смо да нам нема равних у свету.
Даниел Тепша се повредио и одиграо је само 60 хитаца против БиХ (291) и пет хитаца у финалу против Немачке (17 чуњева). Један од најдуховитијих репрезентативаца, „машина за позитивну енергију“ у тиму, је  овако описао своју улогу у освајању три злата:
- Једини сам куглаш у свету који је играо у три финала на СП, освојио три титуле,  а немам 600 чуњева просек: у Детенхајму 594, у Сарајеву 703 и сада – 17 чуњева.
За крај и речи председника Куглашког савеза Србије Уроша Драгојловића:
- Момцима свака част! Ово је моћан тим за следећу деценију и дуго ће владати. Међутим, честитке и девојкама и селектору Драгану Фатовићу. Прошле су групу без пораза, сакладале су, касније, “бронзане” Чехиње, али су у четвртфиналу наишле на Немице и паклено навијање, па су поражене. Завршиле су на шестом месту што је један од најбољих пласмана на неколико последњих шампионата! Захваљујемо се на подршци програмима Министарству омладине и спорта Србије и Спортском савезу Србије као и спортским пријатељима без које не би било ни овог успеха из Воде Врњци, Пак промета и ТЕ КО Костолац.
1TATAPONOCNIRODJENDANMARIJAKRESOVIC“Ластин” аутобус се на путу за Београд, зауставио на бензинској пумпи и чуло се, иако је била позна ноћ, “Данас нам је диван дан, диван дан, нашој Марији рођендан”. Марија Кресовић (даме се не питају за године) је прославила рођендан и  поделила торту са репрезентативцима, коју су, уредно у кутију са ледом, упаковали у хотелу. Био је то слатки предах на повратку кућама.
Пре сениорског екипног Шампионата света на истим стазама фирме “Паули” одржан је и кадетски, појединачни и екипни, на коме је српски подмладак – блистао: освојено је седам медаља, три златне, две сребрне и две бронзане. Златом су се окитили Хермина Лукач (појединачо – класик), Марко Антић и Себастијан Молнар (тандем), Марко Антић и Хермина Лукач (микс тандем), сребрне медаље припале су Кристини Љубенковић (појединачно за комбинацију) и женској репрезентацији у којој су биле Хермина Лукач, Кристина Љубенковић, Ангела Золнаи, Ана Бошков и Оливера Чикош док су се бронзама окитили Кристина Љубенковић (појединачно – класик) и Хермина Лукач (појединачно -за комбинацију). Селектори су били  Љубомир Штетин (кадеткиње) и Мирко Чуквас (кадети).
Као увод у ова два такмичења одигран је појединачни пионирски Светски куп на коме је Тања Петровић освојила – бронзу.
1TATAPOSTOLJE2Домаћин српским репрезентацијама  у изванредом породичном хотелу “Веи” у Пресату, месташцу двадесетак километра од Шпајхерздорфа били су Кристина и Макс Веи. Једнодушна оцена је да никада српске селкције нису боравиле у лепшем амбијенту, са фантастичном  храном и невероватаном љубазношћу и гостопримством. Власници су били гости српских куглаша и на свечаном затварању. У име свих:
- Хвала Вам, још једном,  Кристина и Макс!
Следећи  пионирски Светски куп, кадетски екипни и појединачни, као и сениорски екипни Шампионати света су у Детенхајму 2017.


Последњи пут измењено уторак, 26 мај 2015 21:16
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија