Кућа Добрих Вести

Login

Титулу ЕКО аутомобил године освојио Мерцедесов модел

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ekooooooБЕОГРАД - ,,Метро Маркет” у сарадњи са Привредном комором Србије, Агенцијом за заштиту животне средине, Агенцијом за безбедност саобраћаја и АМСС – Центром за моторна возила, пету годину за редом прогласило је аутомобил са најбољим перформансама у односу на животну средину – ЕКО ауто године у Србији.


ЕКО аутомобил 2016. године у Србији је Mercedes-Benz GLC 350e 4MATIC, изабран на основу прописаних критеријума и методологије оцењивања, као еколошки најприхватљивији. У конкуренцији је било 15 нових модела аутомобила који се налазе у продаји или стижу на тржиште Србије до 31. марта 2016. године: : Alfa Romeo Giulia, Audi A4, BMW X1, Fiat 500, Honda HR-V, Kia Ceed, Mazda CX-3, Mercedes-Benz GLC, Opel Astra, Renault Megane, Subaru Outback, Suzuki Vitara, Škoda Superb, Toyota Auris и Volkswagen Touran, oбјавила је Привредна комора Србије.


Победника је изабрао стручни жири, на челу са Душаном Стокићем, руководиоцем Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије. У саставу жирија били су и Филип Радовић, Агенција за заштиту животне средине, Дејан Томашевић, Агенција за безбедност саобраћаја, Милан Божић, АМСС - Центар за моторна возила и Златко Митић, Метро Маркет - Тржишне комуникације у области аутомобилизма.


Пристигле пријаве и пратећа документација сваког појединачног произвођача односно увозника аутомобила вредновани су на основу "Правилника о избору ЕКО аутомобила године у Србији" и "Методологије израчунавања и рангирања".


Мерцедесов аутомобил је плуг-ин хибридни модел који покреће бензински мотор од 211 КС упарен с електричним мотором снаге 116 KS и 7G-Tronic Plus преносом. GLC је лидер када је у питању еколошка компатибилност - од развоја и производње до операција и евентуалног рециклирања на крају свог дугог радног века. Ово је документовано у сертификату животне средине у складу са међународним ISO / TR 14062 "Дизајн за заштиту животне средине" стандардом. Врхунац ефикасности модела GLC 350е 4Matic са интергрисаном снагом од 320 KS је емисија CO2, у складу са NEDC стандардом, мање од 59-64 г/км, као и да може да пређе до 34 км у потпуно електричном режиму.


Избор аутомобила са најбољим перформансама у односу на животну средину, представља и промоцију етичког понашања и унапређење свести о потреби за очувањем природних ресурса, заштите животне средине и корпоративне одговорности. Имајући у виду тај аспект избора, жири је доделио и два посебна признања – Центру за моторна возила АМСС, за развој и производњу првог домаћег аутомобила на електрични погон и Тоjoти Србија, за допринос очувању животне средине увођењем на тржиште модела на хибридни погон.


Титулу ЕКО аутомобил године, до сада су понели: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014) i Mazda2 1.5d (2015).

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено среда, 23 март 2016 21:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија