Кућа Добрих Вести

Login

Кина гради прве "вертикалне шуме" у Азији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vertikalnesume333333У борби против великог загађења, Кина је отпочела градњу првих "вертикалних шума" у Азији које ће производити 60 килограма кисеоника на дан.


У оквиру пројекта под називом "Nanjing Green Towers" биће изграђене две зелене куле од којих ће се виша уздизати 200 метара.


Преко 1000 стабала дрвећа и 2500 биљака прекриваће балконе кула, на сличан начин на који су озелењене зграде "Bosco Verticale" у Милану 2014. године.


Стамбени небодери Bosco Verticale популарни по густој вегетацији на терасама, тзв. баштама на небу, добитници су награде за "Најбољу високу зграду на свету 2015".


Зеленило ће прекривати површину од 6000 квадратних метара, а очекује се да ће апсорбовати 25 тона угљен диоксида сваке године.


На осам од 35 спатова више куле, налазиће се пословне просторије, а зграда ће садржати и музеј, школу "зелене архитектуре" и приватан клуб на врху зграде. У нижој кули ће бити смештен луксузан хотел са 247 соба, а на њеном крову налазиће се базен. Завршетак изградње зелених кула очекује се 2018. године.


Иза овог пројекта стоји исти архитектонски тим који је дизајнирао "вертикалне шуме" у Милану у Италији и Лозани у Швајцарској. Поред ових, милански архитекта Стефано Боери заслужан је за још неколико еколошких пројеката широм света.


Кина има у плану да настави са сличним пројектима, па је Боери замољен да креира читаве градове-шуме који би могли постати стварност у веома блиској будућности.

 

Извор: Кућа добрих вести/Кућа стил


Последњи пут измењено среда, 05 април 2017 20:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија