Кућа Добрих Вести

Login

Ерупција српске енергије на Београдском сајму

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ecofariТри највеће регионалне сајамске манифестације у тим областима, конципиране као јединствен синергијски пројекат - Енергетика, EcoFair и 112 Еxpо - обележиће почетак сајамског октобра. Прве две одржавају се у хали 1 Београдског сајма од 3. до 5. октобра, а трећа у хали 2 од 2. до 5. октобра 2018.

 

Та синергија подразумева повезивање проблематике обновљивих извора енергије, тржишта електричне енергије, инвестиција и технолошких иновација у енергетици (ветропаркови, хидроелектране, мини-хидроелектране), енергетске ефикасности, производње биомасе и биогаса итд. са глобалном заштитом, планирањем и финансирањем заштите животне средине, управљање отпадом, урбаном мобилношћу, те решавањем питања историјског загађења, али и заштитом од природних катастрофа и последица људског немара, безбедношћу и заштитом на раду, збрињавањем у ванредним ситуацијама...

 

Овај тројац сајамских манифестација имаће част да представи и један од светски репрезентативних производа такве синергије - Х-Бридгес тим Електротехничког факултета у Београду - младе, образоване и амбициозне људе чија је мисија да традиционално универзитетско образовање обогате стручним и професионалним усавршавањем кроз врхунске пројекте, и то у најатрактивнијим темама данашњице као што су електрична возила, обновљиви извори енергије, те ефикасно и паметно коришћење електричне енергије. У том процесу студенти развијају хардверска и софтверска решења за различите апликације, уче се раду у тиму и развијају маркетиншке, организационе и предузетничке вештине, чији су домети више пута верификовани и на највишем светском нивоу.

 

И ове године, на највећем универзитетском светском такмичењу у области иновативних и енергетски ефикасних решења ИФЕЦ 2018. у Пекингу, на којем је учествовало 30 универзитета са свих меридијана, београдски тим окитио се наградом за уређај намењен за лако, брзо и ефикасно пуњење и пражњење батерија за потребе складиштења електричне енергије.

 

С обзиром на то да је уређај предвиђен за коришћење првенствено у кућама, а да је при томе, по строгим критеријима организатора, то морао да буде до сада најбољи уређај у својој области, развијен је тако да буде веома компактан и лак за употребу. Од почетка рада на овом пројекту до такмичарског прототипа протекло је годину дана, а на компликованом, захтевном и дуготрајном финалном тестирању показало се колико је уређај био квалитетно направљен и, уз мање измене, лако прилагодљив различитим радним потребама. Док већина осталих конкурентских уређаја није успела да прође ни све основне тестове, прототип Х-Бридгес тима с лакоћом је прошао све основне и неколико тешких додатних тестова. Тако је награда "Best Educational Impact Award" у светској конкуренцији дошла у праве руке.

 

H-Bridges тим је тренутно, за потребе новог такмичења, окупиран развојем електричног бицикла, што подразумева развијање поуздане и компактне технологије, способне да испуњава високе стандарде са аспекта ефикасног коришћења енергије, њеног паметног складиштења али и безбедности. Нови електрични бицикл на крају ће бити тестиран у различитим лабораторијским и реалним условима, укључујући и трку издржљивости.

 

Радно време сајмова биће од 10 до 17 часова. Цена појединачне улазнице је 300 динара, за студенте са индексом и групне посете 100, а паркинг је 100 динара по сату. Улазнице за један сајам важиће и за два остала.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 септембар 2018 23:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија