Кућа Добрих Вести

Login

Српски студенти се пласирали у светско финале најпрестижнијег програмерског такмичења

Оцените овај чланак
(4 гласова)

proramiranjeinstaliacija3434343Тим из Ниша победио је на ACM SEERC регионалном програмерском такмичењу и тиме се пласирао у светско финале на коме ће се такмичити са најпрестижнијим светским универзитетима.

 

Тим студената са Природно-математичког факултета у Нишу, победио је на ACM SEERC регионалном програмерском такмичењу које се пре два дана завршило у Румунији. Овим успехом, наш тим се пласирао у светско финале ACM такмичења (The Association for Computing Machinery – ACM Programming Contest) које окупља водеће универзитете и важи за најпрестижније програмерско такмичење у свету.

 

Тим који чине Иван Стошић, Вук Бибић и Лазар Стаменковић и њихов ментор Никола Милосављевић, донео је прву регионалну победу за Србију од када се одржавају АЦМ такмичења, а уласком у финале екипа са нишког ПМФ-а, постала је тек друга екипа из Србије која ће имати прилику да се такмичи са универзитетима на светском нивоу.

 

Финале такмичења ће се одржати у Португалу, од 31. марта до 5. априла 2019. године.

 

Марко Петковић, професор ПМФ-а у Нишу, истакао је да њихов факултет много пажње посвећује раду са талентованим студентима, било да је у питању учешће на домаћим и међународним такмичењима или активно укључивање у научни рад.

 

Наши студенти без проблема налазе посао у струци, а они најбољи се неретко запошљавају у неким од највећих домаћих и међународних софтверских компанија. И поред тога, овакав успех још увек нисмо имали, због чега смо сви веома срећни!

 

Вимблдон за програмере

 

Драган Томић, директор београдског Microsoft Development Центра, прокоментарисао је успех домаћих студената и значај АЦМ такмичења на светском нивоу.

 

АCМ такмичење је најпрестижније такмичење у развоју алгоритама на свету. То је у ствари светско првенство на нивоу универзитета. Најбоље школе из целог света се редовно појављују на финалу.

 

Свет је подељен у низ региона. Наш регион је један од најтежих.

 

У историји такмичења, из Србије се ЕТФ тим квалификовао једном (1995-1996) као другопласирани у региону. Тада је регион био још већи него сада, али такмичење је имало мањи број учесника (гледано на светском нивоу).

 

Дакле, поред те екипе од пре више од 20 година једини људи из Србије који су учествовали на финалу ACM-а су људи који су студирали у иностранству.

 

Такмичење које постоји још од седамдесетих година прошлог века, окупља више од 320.000 алумниста који заузимају неке од најзначајнијих позиција у водећим светским компанијама, стартапима и инвестиционим фондовима.

 

Финале АCМ такмичења је велика част. Компаније се отимају за људе који су успели да се квалификују за финале. Кад се погледа шта ти људи остваре у својим каријерама, обично се најкомпликованији задаци поверавају људима који су прошли кроз припреме и квалификације за ACM. У Microsoftu, Facebooku, Google, људи са АЦМ финала су у ствари кључни инжењери.

 

 

Оснивачи Jandeksa су бивши АCМ такмичари и још многи други.

 

Већ смо навикли на сјајне резултате наших средњошколаца на информатичким олимпијадама, али смо на универзитетском нивоу до сада каскали. Самим освајањен изузетно конкурентног регионалног такмичења, тим из Ниша је остварио велики успех, али надамо се да је то само почетак и да ћемо у наредним годинама имати још оваквих вести од наших студената.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 октобар 2018 14:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија