Кућа Добрих Вести

Login

Интервју за посао: Покажите осећај за сврху и страст

Оцените овај чланак
(1 Глас)

biflifeeeeeeКао извршни директор глобалне консултантске компаније која помаже другим компанијама да одаберу и унајмљују најбоље таленте, Гари Бурнисон је обавио на хиљаде интервјуа у последњих 20 година.

 

“Најбољи и најупечатљивији одговор који сам икад добио на то питање био је: ‘Попео сам се на највише планине на свим континентима, укључујући Еверест’“.

 

„Причајте ми мало о себи“ је питање које ће вам се сигурно поставити на било којем разговору за посао.

 

Превише људи на њега одговара тако што одрецитује своју биографију а следећих неколико савета ће вам помоћи да то урадите мало другачије.

 

Преузмите ризик да покажете особеност

 

Већина људи је толико жељна да покаже све радне пројекте у којима је учествовала. Не брините. Доћи ће време за то: испитивач је прегледао вашу биографију питаће вас о вашој стручности.

 

„Причајте ми о себи“ позив је за вас да поделите кратку анегдоту или неке кратке личне податке који ће омогућити испитивачу да сазна нешто о вашем животу изван посла.

 

Не будите досадни

 

Свако има нешто занимљиво да подели о себи па људи причају о свему, од кувања сушија светске класе до клесања леда.

 

Такође је важно то рећи на начин који вас чини незаборавним: завршили сте свој први триатлон, учествовали у спортовима, служили сте у мировним снагама, ви сте изврстан челиста, пишете свој први детективски роман.

 

Ако информације показују јединствени аспект вас самих – а посебно ако их можете повезати с оним чиме можете допринети на следећем послу – наставите.

 

Покажите осећај за сврху и страст

 

Други начин размишљања о питању је: „Шта вас подиже свако јутро?“ Особа такође жели знати какав је ваш осећај за страст и сврху.

 

На пример, тај волонтерски рад у пољопривредној задрузи у Јужној Америци показује да имате глобалну перспективу. Ако сте истрчали свој први маратон то ће вас приказати да прихватате изазове.

 

Није важно колико су достигнућа велика или мала, све док показују да покушавате да напредујете. Кад су људи мотивисани доприносећи нечему већем од себе – нечему са сврхом и смислом – добијају више задовољства.

 

Будите аутентични

 

Показивање аутентичности једна је од најважнијих ствари које можете учинити на разговору за посао.

 

Опустите се, будите своји и реците истину. Не прилазите интервјуу попут аудиције за позориште. Више је него очигледно када неко покушава напамет да научи информације и одглуми.

 

Ако превише надувавате оно што сте направили или измислите неку причу о себи, бићете изложени – јер ће се тада довести у питање све што кажете о себи.

 

Извор: Пословни дневник


Последњи пут измењено понедељак, 14 октобар 2019 11:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија