Кућа Добрих Вести

Login

Од сутра пријава за коришћење олакшица из економских мера

Оцените овај чланак
(3 гласова)

malifototootПравни оквир и одлуке за спровођење економских мера ради ублажавања негативних ефеката пандемије КОВИД 19. усвојен је протекле седмице на Влади Србије и већ од сутра, 13. априла ће предузетници моћи да се пријављују за коришћење ове помоћи и подршке.

 

Влада Србије усвојила је три уредбе којима се регулише коришћење Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19, вредног 608,3 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра.

 

Усвојена је Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести ЦОВИД-19, Уредба о утврђивању програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима изазваним пандемијом КОВИД - 19 као и Уредба о поступку за издавање дужничких хартија од вредности за време ванредног стања.

 

Министар финансија Синиша Мали истакао је да Србија има стабилне јавне финансије и да је пакет економских мера за превазилажење кризе резултат управо одговорне фискалне политике коју Србија води од 2014. године.

 

Министар је појаснио да ће уредбе данас бити објављене у Службеном гласнику, а да ће почетком следеће недеље бити спремно и упутство и брошуре за привреднике, како би се лакше информисали. Такође, за сва додатна питања, каже министар, привредници се могу обратити и Инфо центру Привредне коморе Србије.

 

„Примена ових економских мера почиње већ у понедељак и сви заинтересовани моћи ће да се пријаве, и то кроз пореску пријаву, коју и иначе попуњавају. Позивам све привреднике, микро, мала, средња и велика пердузећа да искористе ове погодности, јер је у питању заиста велика подршка за ваше пословање. Држава је уз вас, а то смо показали кроз овај пакет мера“, истиче Мали.

 

Најављује да ће у понедељак бити објављен и позив Фонда за развој за помоћ привредницима у одржавању ликвидности, а до четвртка наредне недеље биће завршен и правни оквир за гарантну шему за подршку привреди, односно предузетницима, микро, малим и средњим предузећима.

 

„Вредност кредита који ће бити пласирани на тај начин је две милијарде евра, и то је новац за који ће држава гарантовати. Новац ће им бити на располагању у априлу“, каже Мали и додаје да ће до четвртка наредне недеље бити готова и уредба која се односи на пољопривреднике.

 

Министар подсећа да овај Програм, вредан 5,1 милијарду евра, садржи мере пореске политике, директну помоћ приватном сектору, мере за очување ликвидности и директну помоћ свим пунолетним грађанима.

 

Прва уредба односи се на мере пореске политике и директну помоћ приватном сектору, објашњава министар. Мере подразумевају одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде за предузећа у приватном сектору, током трајања ванредног стања, а у периоду од три месеца, уз каснију отплату настале обавезе у ратама, са почетком најраније од 2021. године. Мера се односи на привредне субјекте, укључујући и огранке и представништва страних правних лица.

 

Одлаже се плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада до 04.01.2021, а министар наводи да је процедура максимално поједностављена.

 

„При попуњавању пореске пријаве, као дан почетка плаћања пореза ставићете тај датум. И то је све што треба да урадите. Желели смо да вам максимално поједноставимо, јер је привреда то од нас и тражила. Самим тим, пријављујете се аутоматски и за новчану помоћ у износу од 30.000 динара“, каже министар.

 

Плаћање ове пореске обавезе ће почети од јануара следеће године и то на највише 24 месечне рате, без плаћања камате. Такође, одлаже се плаћање и аконтације пореза на добит правних лица за март, април, и мај 2020. године до предаје коначне пореске пријаве за порез на добит правних лица за 2020. годину.

 

Министар наглашава да сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане овом уредбом, под условом да, почев од 15.03.2020. године па до дана ступања на снагу ове уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10%.

 

„Били смо мало флексибилнији, тако да ако сте у међувремену вратили раднике на посао, до дана ступања на снагу ове уредбе, што је данас, моћи ћете да користите ове мере“, каже Мали.

 

„Када је реч о уплати бесповратних новчаних средстава из буџета, у износу од око 30.000 динара, на њих имају право: предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња. Једно од најчешћих питања је било и да ли неко ко је самостални предузетник, и нема запослених, може да користи ову новчану помоћ и наш одговор је – да, може. Исплата ће почети у мају и иде у три рате – мај, јун и јул, а свака фирма отвориће за то наменски рачун, укључујући и паушалце, преко кога ће се тај новац уплатити, тако да сигурно буде прослеђен запосленима“, каже Мали.

 

Министар очекује да у првих 10 дана маја буде уплаћен први минималац сваком запосленом у приватном сектору за који се послодавац пријави да буде део овог програма.

 

Појашњава и да погодности из ове уредбе могу да користе и предузетници који су регистровали привремени престанак обављања делатности најраније на дан 15.03.2020. године, што је иначе било једно од најчешћих питања, те је, наводи министар, сада и то дефинисано уредбом.

 

Предвиђена је и директна помоћ великим предузећима у виду уплате бесповратних новчаних средстава у износу од 50% основне минималне нето зараде за март 2020. године, и то за запослене којима је решењем утврђен прекид рада након увођења ванредног стања. Исплата ће се такође вршити у мају, јуну и јулу, у износу 50% минималне зараде за месец март.

 

„И они су у обавези да отворе наменски рачун, преко кога ће ићи та исплата. Након последње уплаћене рате, послодавци су у обавези да три месеца задрже раднике. Нама је било важно да се и у овом случају осигурамо да неће бити отпуштања радника“, истиче Мали.

 

Овом уредбом се регулише и укидање ПДВ-а на оне донације које су извршене ка Министарству здравља, Републичком фонду за здравствено осигурање, односно здравственој установи у јавној својини. Обвезник ПДВ има право и на одбитак претходног пореза по основу тог промета.

 

Министар истиче и да се у овој уредби налази и члан који се односи на исплату једнократне помоћи од 100 евра у динарској противвредности за све пунолетне грађане. „Баш као што смо и обећали. Тај новац ће грађанима бити исплаћен након укидања ванредног стања. И то неће бити ни у каквим ваучерима, као што се претходних дана писало, већ искључиво у новцу“, каже Мали.

 

Друга уредба се односи на финансијску подршку привредним субјектима за одржавање ликвидности, а биће издвојено 24 милијарди динара за одобравање кредита преко Фонда за развој. Основни циљ је, истиче министар, да се обезбеди подршка предузећима за набавку обртних средстава и подршка за одржавање текуће ликвидности у циљу измиривања обавеза насталих према пословним партнерима, запосленима и држави. Право на коришћење средстава имаће предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су у већинском приватном или задружном власништву. Услов ће бити да обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

 

„Кредити за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средстава одобраваће се на рок отплате до 36 месеци, на грејс период до дванаест месеци, по каматној стопи од један одсто годишње“, каже министар.

 

Објашњава да је минимални износ кредита који могу подићи привредна друштва је 1.000.000 динара, а предузетници и задруге 200.000 динара. Максималан износ кредита за предузетнике и микро правна лица је до 10.000.000 динара, за мала правна лица до 40.000.000 динара, а за средња правна лица до 120.000.000 динара.

 

„Основни услов за реализацију ових кредита је задржавање истог броја запослених, с тим да се, како до подношења захтева, тако и у току коришћења кредита, прихвата одступање од 10 одсто од броја запослених. Услови су изузетно повољни, тако да верујемо да ће овај вид кредитне подршке заживети код предузећа“, каже Мали.

 

Када је реч о трећој уредби, која се односи на издавање дужничких хартија од вредности, њоме се поједностављује поступак за издавање дужничких хартија од вредности на територији Републике Србије за време ванредног стања.

 

Основна новина је, истиче Мали, да се максимално поједностављује поступак за одобравање Проспекта предузећа за издавање дужничких хартија од вредности.

 

„Ми смо припремили прописе који знатно олакшавају и појефтињују издавање корпоративних обвезница.

 

Објављивање проспекта уместо 77, трајаће 17 дана, а трошак где се рачунају провизије Комисије за хартије од вредности, Централног регистра за ХОВ и Београдске берзе, биће максимално смањен. Максимални трошак издавања корпоративних обвезница се смањује са око 80.000 евра на не више од 18.500 хиљада евра“, каже министар. Додаје да много очекује од ове мере, као и да постоји вероватноћа да се у откупу обвезница појаве и домаћи инвеститори, као и држава.

 

Министар каже да је циљ целокупног пакета мера био да се, пре свега, сачувају радна места и фирме, а овај програм управо то и омогућава.

 

“Ми смо своје обећали и испунили, сада је на вама да искористите ове погодности. Позивам све привреднике да се од понедељка пријаве Пореској управи и Фонду за развој, како би што пре дошли до новца, који је на три клика од њих“, каже Мали.

 

Упозорава да су пројекције такве да ће, због пандемије корона вируса, стотине милиона људи у свету остати без посла.

 

“Ситуација није нимало једноставна. Ово је велики проблем за цео свет и читаву светску економију. Ми привредницима нудимо озбиљне и свеобухватне мере, а држава Србија на себе преузима терет кризе“, истиче Мали.

 

Министар је захвалио пензионерима што се придржавају мера Владе и остају код куће.

 

„Јуче и данас су добили своју целу мартовску пензију, која је увећана за 4.000 динара. То је био наш начин да им пружимо подршку у овим тешким временима за цео свет, и једна од првих мера коју смо донели“, истиче министар.

 

Он је на крају поручио грађанима да се чувају и да остану код куће, а свим верницима који Ускрс славе по Грегоријанском календару честитао је тај празник.

 

Извор: Министарство финансија


Последњи пут измењено недеља, 12 април 2020 16:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија