Кућа Добрих Вести

Login

Стартовала друга фаза програма за почетнике у бизнису

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zapocniposaofdfdfdfdНовооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим привредним друштвима старости до две године, као и свима који имају идеју за сопствени бизнис или унапређење досадашњег пословања, од 24. октобра, на располагању су подстицајна средства у оквиру „Програма промоције предузетништва и самозапошљавања“.

 

Новац ће и у другој фази спровођења Програма бити доступан кроз кредите са повољним каматама код партнерских банака, а предвиђена су и бесповратна средства.

 

Програм промоције предузетништва и самозапошљавања, који је усвојила Влада Републике Србије, представља свеобухватну подршку и снажан развојни подстицај привреди Србије. Програм спроводи Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије и уз стручну подршку Немачке развојне банке (KFW). Привредној комори Србије, партнеру у имплементацији Програма, поверена је реализација стручно-едукативних обука и менторско вођење и саветовање апликаната.

 

Програм обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката – петодневну обуку за израду пословно-инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000,00 динара) и менторско вођење и саветовање.

 

Повољни банкарски кредити у максималном износу до 3.600.000,00 динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора) као и за оперативне трошкове, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу. Додатна погодност за кориснике кредита је та да колатерал може бити само предмет финансирања као и да су максимални трошкови и накнаде које банка наплаћује кориснику кредита до 1 одсто од износа кредита.

 

Циљ овог програма подршке, у којем као партнерске банке учествују Raiffeisen Banka, UniCredit Banka и Банка Поштанска штедионица, јесте да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору ММСП и предузетништва и отварању нових малих и средњих предузећа и предузетничких радњи, у складу са стратегијом Владе Републике Србије.

 

Укупно 417 апликаната, учесника Програма, успешно је завршило прву фазу и петодневне стручно-едукативне радионице у 18 градова широм Републике Србије, уз подршку тренера из Привредне коморе Србије специфично сертификованих за рад са почетницима у пословању.

 

Детаљне информације о Програму доступне су на сајту Министарства привреде, Канцеларије за управљање јавним улагањима и Фонда за развој Републике Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено четвртак, 29 октобар 2020 15:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија