Кућа Добрих Вести

Login

Банке у Србији и скок цена њихових услуга – како се информисати?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bnakasanovnikfgfgfgfУ појединим медијима у Србији појавиле су се информације да су поједине банкарске услуге поскупеле.

 

На страну да оставимо то што је ипак требало бити неког обавештења јавности о томе. Многи од нас се не сећају када су последњи пут посетили своју банку, па преостаје или да чекамо онлајн обавештење о поскупљењу услуга, на шта су банке обавезне по Закону о платним услугама, или да позовемо свог банкара – па да се ослонимо на оно шта он буде рекао.

 

Медији наводе да су одржавање, исплата готовине, коришћење банкомата и друге банкарске услуге од почетка ове године поскупеле од 15 до 60 одсто.

 

Сасвим је могуће да се се банке, због смањених прихода услед пандемије, пре свега обима одобравања кредита и убирања по основу камата, одлучују за поваћање неких цена, али је то у овом тренутку тешко провериво.

 

Е сад, да би клијентима колико толико олакшала избор банке у којој желе да отовре рачун, НБС је обезбедила табеларни упоредни преглед услуга банака. Грађани могу да се информишу преко информативног прегледа накнада пружилаца платних услуга, на сајту НБС на ОВОЈ страници.

Колико овај табеларни прегле може да вам буде од користи, процените сами.

 

Иначе, информације које су се појавиле је да се у појединим банкама, вођење платног рачуна и осталих динарских рачуна кошта 190 динара. За СМС обавештења током месеца ће уместо 70 бити потребно 100 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке, уместо 150 коштаће - 200 динара.

 

За 200 динара, или готово 70 одсто поскупеће услуга за замену картице ако је украдена или изгубљена, уместо 300 на 500 динара. Уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

 

Можда је ипак на крају,  +најбољи савет да сакупите храброст, одете у своју најближу филијалу или код свог банкара (наравно у случају да нисте добили мејл или било какво обавештење о поскупељењу) и на лицу места се распитате о томе шта све плаћате а да не знате. У мору плаћања које извршите током дана или месеца, просто то све не можете да предвидите а на крају да вам се у буквалном смислу оствари она народна пословицу „динар по динар – погача“ а да тада буде већ  прилично касно.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија