Кућа Добрих Вести

Login

АТЛАНТИК ГРУПА: Значајан раст прихода и профитабилности у првих девет месеци

Оцените овај чланак
(2 гласова)

atlanticcccccАтлантик Група је у првих девет месеци 2021. године забележила приход од продаје у износу од 566,4 милиона евра , што у односу на исти период лане представља раст од 9,3 одсто, а чак 10,1 одсто више него у предпандемијској 2019. години, када је Атлантик остварио рекордан резултат.

 

Добит пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА) износи 89 милиона евра, што је без једнократних ставки 6,2 одсто више него у првих девет месеци прошле године. Компанија је остварила нето добит од 53,3 милиона евра, што представља раст од 13,9 одсто када се искључе једнократне ставке.

 

Атлантик Група наставља да остварује значајан раст прихода и профитабилности, упркос свим изазовима са којима се суочавамо. Са одличним продајним резултатима сопствених и принципалских брендова, раст бележе сва пословна и скоро сва дистрибутивна подручја, захваљујући бољој епидемиолошкој ситуацији на свим тржиштима, попуштању мера за сузбијање пандемије, као и значајно бољој туристичкој сезони у Хрватској у односу на претходну годину. Упркос неизвесности развоја пандемије и низу изазова пред нама, настављамо са планираним инвестицијама, међу којима се истичу улагања у технологију у Атлантик Штарку, нова паковања и редизајн Цедевите, као и у нову фабрику Аргете у околини Вараждина. Задовољни смо што је наша стратегија досад показала стабилност, а настављамо да пратимо развој епидемиолошке ситуације и утицај новонасталих околности на тржишту, како бисмо могли да адекватно реагујемо.“, коментарисао је председник Управе Емил Тедески.

 

Донат, Цедевита и Аргета предњаче у расту

 

Најбољи резултат међу пословним подручјима остварили су пословно подручје Донат, с растом од 15,2 одсто, и стратешка пословна подручја Пића, чији је носећи бренд Цедевита, с растом од 10,7 одсто као и Деликатесни намази с доминантном Аргетом и растом од 8,4 одсто. Кафа је, као појединачно највећа категорија са учешћем од 20,4 одсто у укупном приходу и носећим брендовима Barcaffe и Гранд кафа, расла 8,2 одсто. Међу тржиштима предњаче Хрватска са растом од 12,6 одсто, БиХ са растом од 8,3 и Србија са растом од 8 одсто. Властити брендови у укупној продаји учествују са 63,5 одсто, принципалски брендови са 27,5 одсто, а апотекарски ланац Фармациа чини 9 одсто прихода од продаје.

 

Нови погони, производи и награде струке

 

Раздобље првих девет месеци обележило је лансирање два нова бренда – чоколаде Jimmy Fantastic и палете производа на бази зоби Boom Box,  који су успешно лансирани у марту и априлу на тржиштима Хрватске и Словеније, с изврсним продајним резултатима. У постојећем производном асортиману значајна промена наступила је лансирањем новог, редизајнираног и практичнијег паковања Цедевите, као и   редизајном Аргете.

 

У погледу инвестиција, Атлантик Група је у марту започела улагање у изградњу нове фабрике производа под робном марком Аргета на подручју општине Кнегинец у околини Вараждина. Реч је о инвестицији укупне вредности од преко 50 милиона евра, а реализацијом свих фаза пројекта планирано је отварање и до 150 нових радних места. У јулу су пак Атлантик Група и Бари Калебо , водећи светски произвођач висококвалитетних производа од чоколаде и какаа, склопили уговор о сарадњи, која ће унапредити производњу Атлантицовог етаблираног портфолија у асортиману чоколада, а Атлантиц Штарк је први регионални стратешки партнер компаније Бари Калебо и њене фабрике у Новом Саду.

 

Атлантик Група је и ове године, по пети пут, добитница прве награде за односе са инвеститорима која се додељује у сурадњи Пословног дневника и Загребачке берзе. Такође, према истраживању које спроводи МојПосао, Атлантиk је пети најпожељнији послодавац у Хрватској, док је у Словенији у организацији портала МојеДело проглашен Најугледнијим послодавцем у ФМЦГ индустрији.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 новембар 2021 10:49

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија