Кућа Добрих Вести

Login

Стрелци од Рија до Кувајта

Оцените овај чланак
(0 гласова)


miraigoranmaksimovicБЕОГРАД - У наредних седм дана српски стреци ће се  размилети широм света.


Већ овог викенда у Загребу на јаком међународном турнур учествоваће близу 50  српских такмичара  пушком и пиштољем! Стрелци који гађају пушком кренуће у петак а такмичење је у суботу, док ће стрелци пиштољем поћи у суботу да би пред мете изашли у недељу.
- Ово је прва јака проба на којој ћe се видети колико су радили у првом делу сезоне – каже в. д. селектора Горан Максимовић.- Следећи тест је Интернационално првенство Београда у Хали спортова на Новом Београд од  14. до16. децембра  и до краја године и треће коло Купа Србије 22. и 23. децембра.
Сребрна из Лондона Ивана Максимовић неће учествовати на Интернационалном првенству Београда?
- Ивана Максимовић, њен тренер Мира Максимовић и ја одлазимо у Рио де Жанеиро у Бразил на припреме  до 5. до 18. децембра. Вратићу 12. децембра и пратићу такмичење у Хали спортова, оне остају још недељу дана. Организатор одласка у Рио је Олимпијски комитет Србије. Видећемо и ново стрелиште као и услове. Добро је и да Ивана Максимовић на почетку сезоне мало више ради и МК оружјем.
Олимпијка Зорана Аруновић није желела, због велике временске разлике у Рио, одлучила се да са тренером Јеленом Аруновић, иде на припреме у Кувајт:
- Припреме су од 3. до 10. децембра и тренираћемо са неколико репрезентација које се припремају за пети Азијски шампионат ваздушним оружјем 12. до 22. децембра у Нанчангу у Кини – каже Јелена Аруновић.-  Домаћин ће нам бити успешни српски тренер у Кувајту Срећко Пејовић. Били смо и у марту ове године не веома лепом такмичењу у Кувајту на одличним стрелиштима и искористићемо те добре услове максимално. Захваљујем Олимпијском комитету Србије на помоћи да организујемо ове приреме.
Од  1. јануара 2013. ступају на снагу нова правила у стрељаштву. Ово су у ствари и последња такмичења „по старом“. Већ од турнира у словеначком граду Руше 11. јануара гађаће се по новом – време  у квалификацијама је скраћено у скоро свим дисциплинама за по 15 минута а негде и више, неће се сабирати рзултат из основног дела  пошто се у финалу почиње од нуле, гађаће се у плеј офу на испадње, досте је промена у прописима о оружју и опреми...
- Коштаће нас нови прописи, јер морамо да набавимо додатну опрему, на пример „подизаче“  за пушке за ставове, или „рингове“ за нишан – објаснио је Максимовић.- Такође, финала, на пример у троставима, трајаће скоро сат времена што додатно отежава такмичења на мањим стрелиштима.
У троставу, уместо као до сада само десет метака стојећи, гађаће се прво пет метака клечећи, потом  три серије по пет метака лежећи и две серије  од пет метака стојећи. Тада испадају двојица најслабијих.  У наставку свако опаљује по метак и испада најслабији, све док не остану двојица који гађају последњи, 45. метак за злато... Они који су пробали, кажу да је највећи проблем како у веома ограниченом времену између ставова подесити пушку (опрације су доста сложене за сваки став) а да остане неки минут за пробне хице. Ко усаврши подешавање пушке моћи ће у најбољем случају да опали два или три хица за пробу.
Идуће године, Европско првенство ваздушним оружјем је у Одензеу у Данској од 25. фебруара до 3. марта, а МК оружјем (после одустајања немачког Сула) у Осијеку од 21. јула до 4. августа. Стрелци ће учествовати и на Медитеранским играма од 20. до 30. јуна у  Мерсину у Турској.
 Почетак серије Светских купова пушком и пиштољем  је у Чангвону (Кореја) од 2. до 10. априла.  Потом се караван сели на северноамерички континент у Форт Бенинг (САД) где је други куп од 13. до 24. маја. Последња два светска купа су у Европи од 22. до 30. маја у Минхену и потом од 3. до 12. јула у Гранади. Биће то за стрелце  прилика  да још једном пробају стрелише у овом шпанском граду на коме ће се 2014. одржати Шампионат света (све дисциплине).
Финале Светског купа  пушком и пиштољем је од 6. до 12. октобра у Минхену.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 новембар 2012 20:19
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија