Кућа Добрих Вести

Login

Сајам за очи и пун стомак

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajam-hrane-uvodnaБЕОГРАД - Хомољски јогурт, пиротска пеглана кобасица, сок и џем од трњине, вршачка шунка, вињак “Гардош”,  шумски мед у кристалима само су неки од прозвода који су били изложени на "Сајму етно хране и пића - робна марка етно производа" и који су добила признање-диплому за најбољу робну марку из Србије.

За најбољу “робну марку” из Србије у категорији млечних прозвода проглашен хомољски јогурт, лужничка вурда коју производи пољопривредно газдинство “Миљан Митић” из Бабушнице и млеко “Млекаре” из Лесковца.

У категорији производа од меса признање “Диплома Етно храна и пиће – робна марка из Србије” добили су Вршачка шунка и Пиротска пеглана кобасица, прозвод самосталне угоститељске радње “Боем” из Пирота.

Минерална газирана вода “Биовода” из Бујановца проглашена је за најбољу робну марку у категорији вода, док су парадајз, љути сок газдинства “Миладиновић” из Новог Кнежевца и домаћи сок од трњине пољопривредног газдинства “Слађана Томановић” из Пирота најбоље из Србије у робној групи сокови од воћа и поврћа и освежавајућа безалкохолна пића.

Вина “Радмиловачки розе” Пољопривредног факултета Земун, друштва “Радмиловац” и “Мускат отонел” винарије из Неготина најбоља су пића у тој категорији, док су код “јаких” пића победу однели вињак “Гардош”, производ Пољопривредног факултета Земун, друштва друштва “Радмиловац” и ракија “Кајсевача” Милпекса из Београда.

Најбоља робна марка у категорији “Робна марка из Србије” су хлеб “Спелта” новасадске фирме “Маке и Баке” и колач штрудла, удружења жена “Доловке” из Долова.

Диплому за најбољу робну марку из Србије добили су још и џем од трњина пољопривредног газдинства “Небојша Милојевић” из Сврљига и хомољски пекмез од читлавке, пољопривредног газдинства “Милосав Гроздић” из Жагубице. Ту су још и лесковачки домаћи ајвар, газдинства “Славица Стефановић” и “Мацкалица”, удружења жена “Ладовица” из Власотинаца.

Шумски мед у кристалима, пчеларског домаћинства “Љубиша Ристић” из Бабушнице, добитник је диплома у категорији меда за најбољу робну марку из Србије.

 

Ревија добре хране, пића и рукотворина

 

Више од 300 излагача традиционалних производа, спремљених по старим, специфичним рецептурама и на традиционалан начин, представило је више од хиљаду различитих производа из категорије "етно", а још око 150 учесника је, током богате тродневне изложбе у организацији часописа Наша практика, представило своје етно рукотворине.

Иако је, под мотом “Утемељење робне марке етно прозвода” сајам био намењен првенствено пословним посетиоцима - власницима ресторана и трговинских радњи, шефовима кухиња, набављачима хотела и трговинских ланаца и извозницима - кроз његове капије прошло је више од 5.000 посетилаца, пословних људи и оних који су хтели да се ближе упознају са својим етно наслеђем.

Значајан део сајамске манифастиције био је и свакодневни пратећи програм, који је започет  приказом рукотворина, а завршен ревијом торти, све у организацији часописа "Наша практика".
У оквиру "етно дворишта" студенти Београдске политехнике и ученици Школе за дизајн били су активни и атрактивни учесници радионице савремене амбалаже и налепница за понуђене етно производе.

Чувени Ненад Стаменовић - Неша Травка из Ниша на лицу места припремао је необична старинска јела, нека чак и са средњевековних српских трпеза; на пригодан начин своје намере и успехе на овом плану презентовала је и градска општина Лазаревац.

Није изостао ни, добро посећен, стручни део пратећег програма, у оквиру којег је Никола Михајловић из Задружног савеза Србије говорио о "Улози задруга у производњи традиционалних прехрамбених производа"; Ђорђе Бугарин и Данило Томић су презентовали публикацију САНУ "Зашто и како се организовати у задруге"; Иван Стратимировић из удружења "Култура ћирилице" говорио је о "Предностима употребе ћирилице у брендирању традиционалних производа"; представнице soul food-a, Београд, тематски су се посветиле "Предусловима за успешну дистрибуцију прехрамбених призвода на домаћем тржишту", а Зоран Драгојевић из Завода за заштиту интелектуалне својине је објаснио "Разлике између ознаке географског порекла и жига" и одржао предавање на тему "Индустријски дизајн".

Сајам етно хране и пића одржан је под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, и уз подршку Привредне коморе Србије.

По оцени посетилаца седми сајам ове врсте завршен је успешно и очекивања су да ће наредни сајам Етно хране и пића бити бар на нивоу овогодишњег.

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија