Кућа Добрих Вести

Login

Спорт важна обавеза локалне самоуправе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

moslokalnapolitikaisportБЕОГРАД -  Спорт на локалном нивоу чини важан део целокупне спортске активности у Србији и због тога је неопходно  да се понуде  решења за одређене проблеме у његовом функционисању и у новој националној “Стратегији спорта од 2014. до 2018” истакнуто је на конференцији “Локална политика и спорт”  у Београду.


- На трибинама широм Србије  закључено је да је неопходно да наше младе генерације добију организован систем бављења спортом и то је важна обавеза и локалне самоуправе- поручила је Алиса Марић, министар омладине и спорта.- Свака локална средина има своје ресурсе које треба да искористи за развој генерација младих, психофизички здравих људи. Показало се да сарадња државних и локалних институција доводи до најбољих и најпрактичнијих пројеката. Пред локалним самуправама је изузетно важан задатак. Оне имају витални значај у промоцији спорта, а важећим Законом о спорту и стратегијом за период до 2013. обавеза локалних заједница је да пресликају систем финансирања спорта са републичког нивоа. Такође, најодлучније ћу се залагати за доследну примену свега што доноси нова стратегија, јер сматрам да ће она највише користити управо младима.
Представници локалних самоуправа указали су на какве су проблеме у примени ових аката наилазили, а њихови предлози биће основа за измене и допуне Закона о спорту, као и Правилника. Делегација Министарства омладине и спорта је до сада разговарала са представницима градова на трибинама у Нишу, Врању, Крушевцу, Шапцу и Зрењанину, а у плану је организација оваквих скупова у још петнаестак општина, како би за  нову Стратегију развоја спорта, која ће бити донета за период од 2014. до 2018. године, на основу ових примедби била понуђена, боља и савременија решења.
На скупу су, поред представника градова и општина, говорили Драган Атанасов, помоћник министра за спорт, који је апострофирао да су српском спорту неопходни систем, континуитет и стабилност, Драган Ђилас, градоначелник Београда и председник Кошаркашког савеза Србије, Владе Дивац, председник Олимпијског комитета Србије, Саша Пауновић, председник СКГО, проф. др Ненад Ђурђевић из Спортског савеза Србије, генерални секретар Спортског савеза Србије др Дане Корица, потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић, генерални секретар Одбојкашког савеза Србије Слободан Милошевић, председник Рукометног савеза Србије Велимир Марјановић, Саво Милошевић из Фудбалског савеза Србије, Вања Грбић из Одбојкашког савеза Србије, Бранко Вујовић из Секретаријата за спорт и омладину АП Војводина и секретар за спорт и омладину АП Војводина Марина Чобану.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 децембар 2012 16:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија