A+ A A-

ПОЗИВ ФИРМАМА: Учествујте у ДигиТур пројекту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sprat123Кластер путева културе позива средња и мала предузећа у туризму да учествују у међународном ДИГИТУР (Digitour) пројекту, који ће пружити финансијску и консултантску помоћ за око 140 средњих и малих предузећа.

 

Сви заинтересовани треба до 22. марта да попуне следећи УПИТНИК, који служи да се одреде стварне потребе предузећа на основу којих ће се затим додељивати средства и друге врсте помоћи.

 

Од избијања Ковид-19 пандемије на глобалном нивоу, туризам је један од најтеже погођених сектора. Тренутно се мала и средња предузећа у туризму суочавају са акутном кризом ликвидности, са губицима који су достигли чак 85% за хотеле, туроператоре и туристичке агенције. Стога ће међународни пројекат „Подстицање туристичког сектора у Европи кроз дигиталне алате и иновације – ДИГИТУР“ пружити финансијску и консултантску подршку за скоро 140 предузећа из 12 европских земаља.

 

Пројекат спроводи Кластер путева културе, заједно са девет партнерских организација из Италије, Немачке, Француске, Шпаније, Бугарске, Данске и Чешке, а финансира га Европска комисија преко Извршне агенције за мала и средња предузећа (ЕASME), у оквиру програма COSME COS-TOURINN -2020-3-04. Координатор пројекта је Venetian Cluster (Италија).

 

Како би опстала и остала конкурентна у наредним годинама, малим и средњим предузећима је потребна подршка у прилагођавању изазовима и проналажењу нових решења за ефикасно и одрживо управљање. Развој нових производа и услуга је кључ одрживости, као и маркетинг и промоција њихове понуде према потребама циљних купаца. Дигитални алати и технологије могу помоћи малим и средњим предузећима у овом настојању, међутим, ниво вештина и знања о таквим алатима није на пођеднаком нивоу међу европским малим и средњим предузећима, па чак ни унутар туристичких екосистема.

 

Стога ће пројекат ДИГИТУР подржати мала и средња предузећа у туризму кроз две врсте ваучера, циљајући различите нивое дигиталне зрелости. Ваучер за унапређење дигиталних вештина и изградњу капацитета је намењен предузећима која су вољна да унапреде своје знање о дигиталним алатима и технологијама како би подстакли своју конкурентност и раст. Циљ је повећање њиховог знања кроз обуку и индивидуалну саветодавну подршку. Иновациони ваучер за сарадњу је намењен групама малих и средњих предузећа која желе да сарађују на иновативним националним или транснационалним дигиталним пројектима. Циљ је да се подстакну иновативне идеје малих и средњих предузећа како би се побољшали одрживо управљање, понуда производа и услуга, маркетинг и промоција. Биће посебно подстакнута прекогранична партнерства у туристицком сектору, као и међусекторска сарадња са добављачима иновативних, дигиталних решења и нових технологија.

 

Оба ваучера ће допринети постизању општег циља пројекта - одрживо повећање конкурентности и отпорности туристичких малих и средњих предузећа у Европи, како би могла да се изборе са новим изазовима. Током 26 месеци трајања, пројекат ДИГИТУР ће створити окружење погодно за иновације, како би европска туристичка мала и средња предузећа била спремна да користе иновативне дигиталне алате у складу са својим специфичним потребама и да развију нове понуде и пословне моделе уз подршку стручњака.

 

Кластер путева културе је међународна организација са седиштем у Србији, која међу својим члановима има преко 50 институција културе, туристичких организација и агенција, организација цивилног друштва, средњих и малих предузећа и чак пет универзитета, из Србије, Хрватске, Словеније, Чешке и САД. Кластер се првенствено бави развојем тематских културно-туристичких рута (Путевима Тесле, Путевима змајева, Путевима рударства - Балкан колевка металургије).

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани