Кућа Добрих Вести

Login

ВАЖНА ОДЛУКА: Када је најисплативије узети готовински кредит?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SEFOLIJADFDFDFDСели сте сами са собом, ставили све на папир и схватили да имате много планова који више не могу да чекају, али не и буџет којим бисте их реализовали.

 

Истина, плата ће брзо: дeо ћете одвојити на редовне трошкове, оставићете нешто са стране, за сваки случај, и опет ћете имати осећај да вам новац, који још није ни легао на рачун, клизи из руку као пијесак.

 

Да не буде све тако сиво, побринуће се две магичне речи: готовински кредит. Ипак, како сте у постојање чаробног штапића одавно престали да верујете, знате да речи нису довољне. Треба прећи са речи на дела, али пре него што се хитро запутите до најближе филијале банке, седните још једном и размислите о неколико ствари.

 

Шта је готовински кредит и у којим ситуацијама је добра опција?

 

За разлику од наменских, ово је ненамјенска врста кредита. То значи да ћете средства моћи да користите по сопственом нахођењу. Упркос томе, информишите се у које сврхе се најчешће користи готовински кредит и ставите на папир на шта бисте га ви потрошили. Будите свесни и тога да у неким ситуацијама постоје алтернативе готовинском кредиту које можете уговорити унапред, а које ће вам бити доступне баш у тренутку када вам додатни новац затреба.

 

Ако желите да остварите планове који су вам важни и које не желите да одлажете, ту је готовински кредит.

 

На примјер, ако планирате да обновите гардеробу или купите све што вам је потребно за путовање, онда ће вероватно бољи избор бити картица на рате. У случају да су вам додатна новчана средства потребна само повремено или желите да будете сигурни да, у случају појаве изненадних трошкова, имате новац који вам је брзо и лако расположив, размислите о дозвољеном минусу.

 

За ситуације попут уређивања дома, куповине аутомобила, опреме и технике, додатног усавршавања, школовања деце и ствари о којима годинама маштате, али не успијевате да уштедите за њих, ту је готовински кредит. Избор је велики: од оних са хипотеком или без ње, преко готовинског кредита са роком отплате и до 10 година, па све до кредита са посебним условима у одређеном временском периоду.

 

Прво провјерите да ли испуњавате услове за готовински кредит

 

Важно је обратити пажњу на износ кредита и све додатне трошкове који га прате, оквирни износ месечне рате и укупан износ који ћемо одвојити за кредит. Међутим, да бисте са банком разговарали о свим тим стварима, морате провјерити да ли уопште испуњавате услове за одобравање кредита.

 

Средства треба усмјерити у праве сврхе како се током периода отплате не бисте кајали што сте уопште узели кредит.

 

Данас, када су све информације доступне у неколико кликова на веб-сајту банке, то је лакше него икад. Да ствари буду још лакше, сва процедура за подизање готовинског кредита бржа је и једноставнија него за било који други.

 

Добра припрема је пола посла. Зато, након што се увјерите да испуњавате услове, издвојте вријеме за прикупљање, а онда и анализу информација у вези са понудама готовинских кредита. Увек имајте на уму савет да средства треба усмјерити у праве сврхе како се током периода отплате не бисте кајали што сте уопште узели кредит. Запамтите, хоћете да остварите планове који су вам важни и које не желите да одлажете. Управо је због тога битно да не остављате све за посљедњи час, већ да процесу приступите постепено и темељно.

 

Тражити већи износ од онога који вам је потребан: да или не?

 

Важно је прецизирати износ кредита који вам је потребан и, ако се опредијелите за готовински кредит са дужим роком отплате, настојати да уштедите новац којим ћете моћи покрити неколико мјесечних рата. Живот је непредвидив и на овај начин ћете бити у могућности да редовно измирујете обавезе по кредиту у случају појаве изненадних трошкова, промјене посла или других околности.

 

У случај да дио новца потрошите сасвим неплански, отплаћиваћете већи износ кредита од онога који сте првобитно планирали, и то на дужи рок.

 

Можда ћете помислити да је боље узети кредит у већем износу од онога који вам је стварно потребан. Не журите са доношењем одлуке, већ размислите још једном. Није ријеткост да се у том случају дио новца потроши сасвим неплански и да онда морате отплаћивати већи износ кредита од онога који сте првобитно планирали, и то на дужи рок.

 

Да резимирамо: готовински кредит је сјајан као ветар у леђа за остваривање циљева које сте зацртали. Када поставите добре темеље истраживањем и анализом и рационално донесете одлуку, узимајући у обзир све савјете о којима смо данас причали, ситуација ће бити под контролом, а ваши снови остварени. У случају да вам затреба подршка, наши кредитни саветници су ту за вас.

 

Извор: Ерсте банк/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 август 2022 09:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија