A+ A A-

СОЛАРНИ КАЛКУЛАТОР: Бесплатни асистент у преласку на соларну енергију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

doldfgfgddfdfdfdfdfИнтересовање за уградњу соларних панела међу грађанима Србије расте, али пре саме реализације суочиће се са многим недоумицама. Који капацитет соларне електране мени треба? Да ли то уопште изводљиво на мом крову? Колико ће то да ме кошта? И на крају, можда и најбитније: хоће ли да ми се улагање исплатити и када?

 

 

Све те информације од недавно можете да добијете за свега два минута, потпуно бесплатно. И то помоћу платформе Соларни калкулатор, која је лансирана средином октобра.

 

"Ово није инжењерски алат", објаснила нам је Милена Милосављевић, ауторка платформе, "већ је циљ да се добију оквири за пројекат изградње соларне електране. Соларни калкулатор замишљен је да буде једноставан за крајњег корисника и да га води кроз све потребне кораке и пружи све неопходне информације како би дошао до свог првог соларног система".

 

Соларни калкулатор вас пита за локацију и тип објекта, затим материјал и површину крова, као и његову оријентацију. Напослетку треба да унесете своју годишњу потрошњу електричне енергије, а сама платформа ће вас упутити где да пронађете ту бројку на вашем рачуну за струју.

 

"Ово је веома битан податак како корисник не би добио предимензионирани соларни систем – јер бисте у том случају вишкове које произведете предавали Електропривреди Србије бесплатно, а тиме и смањили исплативост пројекта", нагласила је ауторка Соларног калкулатора, објавила је Клима 101.

 

На основу поменутих инпута, Соларни калкулатор веома брзо прорачунаће капацитет и неопходне димензије соларне електране за задовољење ваших потреба и процениће њену оквирну инвестициону вредност. Знаћете и период исплативости, годишње уштеде, али и укупне уштеде новца за време њеног животног века од 25 година, као и то колико угљен-диоксида мање ћете ослободити у атмосферу.

 

Платформа не захтева од вас додатне личне податке и резултате приказује одмах, након чега можете да прегледате извођаче радова и да ступите у контакт са њима како бисте добили понуду. На крају поступка можете да се и информишете о самој процедури постављања соларних панела, а добићете и преглед банака које се баве финансирањем оваквих пројеката и имају грант компоненте које омогућавају повећање исплативости оваквих система.

 

При анализи потенцијала соларног система користе се подаци из Глобалног соларног атласа, који је израдила Светска банка на темељу географских информационих система (GIS), а све то како би се утврдио потенцијал енергије Сунца у вашој околини.

 

Додатно, резултат који добијете неће бити фантазија, већ реалност: у једначину су укључени и фактори који смањују повраћај инвестиције, као што је смањење ефикасности панела кроз године и прорачун смањења трошкова само на основу цена електричне енергије по вишој тарифи када ови системи и функционишу без обрачуна уштеда у акцизама и приступу – а све ово како би исходи били максимално објективни и како не би навели корисника да веома брзо очекује добит.

 

Ипак, према речима Милосављевић, повраћај инвестиције у кратком року је реална опција у случају да сте велики потрошач који улази у црвену зону.

 

Милена Милосављевић је инжењерка која се дуги низ година бави развојем пројеката обновљивих извора у Европи и тренутно ради у Франкфурту у компанији са фокусом на ESG инвестирање. Покретањем Соларног калкулатора желела је да помогне својој земљи.

 

"Ултимативни циљ платформе јесте да убрза развој српског тржишта солара и енергетску транзицију, да се допринесе смањењу емисија угљен-диокисда и да генерације које долазе могу да имају децентрализован, декарбонизован енергетски систем са сигурнијим, поузданијим и зеленијим снабдевањем електричном енергијом", нагласила је.

 

Израду платформе Соларни калкулатор подржава пројекат "Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији" који у оквиру Немачке развојне сарадње спроводи Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 

 

Соларни калкулатор још није добио своје финалне обрисе, у наредним месецима радиће се на његовој функционалности, а доступни подаци и информације благовремено ће се ажурирати у складу са променама регулативног и тржишног оквира.

 

У склопу пројекта планира се и објављивање свеобухватног водича "Како постати купац-произвођач". Биће дати сви детаљи процедура одабира адекватне инсталације, постављања соларног постројења, прилагођавања мерног места, закључења уговора са ЕДС и ЕПС, као и сва пратећа документација. Процедуре ће обухватати и препоруке током експлоатације соларног постројења, оптималног коришћења, одржавања, као и поступање са неисправним инсталацијама и деинсталацијом опреме. Водич ће моћи да прочитају и посетиоци сајта solarnikalkulator.rs.

 

 

Извор: Клима 101

 

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 11 новембар 2022 14:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани