A+ A A-

КАМПАЊА: Предузетница мора бити здрава

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fondejssnsnnssnУ сарадњи са иницијативом Отворени парламент, организације Црта у оквиру пројекта "Вратимо се на почетак – Парламент као основа владавине права", а уз финансијску подршку Европске уније започеле кампању за измену Закона о здравственом осигурању у делу који се односи на положај предузетница које имају потребу да отварају боловање или морају да одржавају трудноћу.

 

Кампањa под називом "Предузетница мора бити здрава!" реализоваће се у наредних шест месеци, саопштило је удружење "Маме су закон".

 

На проблеме у примени закона који уређују питања одржавања трудноће и периода након порођаја Маме су закон указују већ дугих пет година. Готово свакодневно се боримо за права незапослених, запослених, ангажованих радница и оних које самостално обављају делатност.

 

Из досадашњег искуства у раду на измени прописа закључујемо да је група која је вишеструко дискриминисана применом прописа који уређују ова питања јесте група оних које су се охрабриле да у Србији покрену самостално своје бизнисе, које у великој мери доприносе пуњењу буџета, које желе да остану овде и које желе да постану мајке…све оне зубарке, књиговође, фризерке, архитектице, програмерке, козметичарке, адвокатице из вашег непосредног окружења или укратко - предузетнице.

 

Труднице и породиље предузетнице немају право на пуне надокнаде током трудничког боловања, одуство са посла им није регуласано на начин на који је то регулисано за жене које су запослене код послодавца, немају плаћене доприносе за обавезно социјално осигурање, њихови партнери не могу да преузму бригу о детету док се оне боре да им бизниси опстану и у случају да се одлуче да роде треће дете немају право да две године одсуствују са посла.

 

Број предузетница у Србија из године у годину расте, а према подацима из прошле године има их око 100.000. Оснивачица привредних друштава има око 34.000. Предузетница које имају између 18 и 40 година има око 40.000, док је број оних које користе право да изостају са посла након порођаја око 5.000 (уз напомену да су овом броју и породиље које су пре порођаја биле ангажоване на неком од флексибилних уговора).

 

Више од 55.000 грађана је до сада на платформи Крени-промени кроз иницијативу #ИПредузетницеСуМаме подржало захтеве за измену сета закона који би положај трудница и породиља учинили равноправнијим.

 

Измена Закона о здравственом осигурању јесте први корак у низу оних које је потребно учинити како би се положај предузетница учинио равноправнијим и представљаће добар пример како грађани и цивилно друштво могу преко народних посланика да утичу на измене закона.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 25 новембар 2022 19:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани