Кућа Добрих Вести

Login

ЕЛЕКТРОМОБИЛИ И БАТЕРИЈЕ: Где се у овој причи налази Србија

Оцените овај чланак
(3 гласова)

BATERIJSKAKONFERNECIJA3434343Колико су издржљиве батерије у различитим условима вожње? Шта са батеријама након употребе, колико су штетне по околину?

 

Свакодневно пратимо најаве светских произвођача аутомобила о престанку производње мотора са унутрашњим сагоревањем, а истовремено сведоци смо пораста броја електричних аутомобила на путевима, како у Србији тако и широм Европе. Док број електромобила расте, све је гласнија полемика на тему батерија. Да ли су и колико штетне?

 

Како изгледа производња батерија?

Шта радити ако се покваре?

 

И још пуно питања на ову тему нижу се свакодневно, за сада без адекватног одговора. То више није случај.

 

Прва батеријска конференција - Emobility Battery Conference, која се одржава у Београду 23. марта у Хотелу Метропол, пружиће прилику да се сазнају готово сви одговори на многе недоумице.

 

На конференцији ће говорити еминентни стручњаци о светским кретањима и тенденцијама када је електромобилност у питању. Представиће примере добре праксе и предочити стање у Србији. Биће то прилика за све заинтересоване да поставе питања и разреше недоумице на ову веома важну тему.

 

Да ли ће дискусија бити настављена и након тога? Сигурно. То и јесте намера да се на прави начин и са релевантним светским стручњацима прича на ову тему очувања здраве животне средине.

 

Програм догађаја је (готово) завршен, а организатор конференције, компанија Емобилити, успела је да у Београд доведе врхунске стручњаке из целог региона. У Београду ће се окупити цвет знања о батеријама из целе средње Европе. Наиме, у српску престоницу долазе представници Словеније, Хрватске, Аустрије, Мађарске и наравно, Србије.

 

Конференција ће се одржати у хотелу „Метропол“ 23. марта, а дан раније, већина стручњака биће присутна на трибини, где ће одговарати на многа занимљива питања на тему батерија, које ће им постављати студенти разних факултета. Студентска трибина одржаће се у Дому омладине Београда.

 

                                                                  leafbateriedfdfdfdfdf

 

„Одлука да се припреми и трибина за студенте донета је потпуно спонтано“, каже председник Емобилитија, Примож Лемеж.

 

„Посао с батеријама постаје све обимнији, батерије постају један од најважнијих производа на свету. Не само за аутомобилску индустрију, прелазак на обновљиве изворе захтева складиштење енергије и за све остале електронске уређаје... Укратко, батерије ће бити изузетно важне у свим сферама живота, као уосталом, и у медицини, где већ сада спасавају животе. Из тог разлога бисмо такође желели да младима представимо батерије и све могућности које оне пружају.“

 

Следећег дана биће одржана конференција на којој ће се окупити стручњаци из разних области везаних за коришћење батерија, не само из аутомобилске сфере. Иако ће међу предавачима и судионицима бити поприличан број „аутомобилиста”, као што је примера ради Иван Доган из компаније Rimac Technology.

 

Вероватно нема потребе представљати Мату Римца и његове успехе у области електричних аутомобила и развоја пратећих технологија. Иван је у овој компанији човек који је задужен за развој батерија, а будући да је управо фирма Римац Аутомобили конструисала најмоћнији аутомобил на свету, његово предавање ће сигурно привући велико интересовање.

 

Из Словеније долази професор доктор Роберт Доминко, светски признати стручњак у области хемије батерија. Он је један од најистакнутијих истраживача нових материјала за батеријске ћелије.

 

Др Герфрид Јунгмајер се еколошким питањима бави од појаве првих електричних аутомобила, а наравно једно од најважнијих питања код електричних аутомобила је батерија.

 

Из Мађарске долази председник батеријског удружења HUBA др Петер Кадерјак. Мађарска је највећи европски произвођач батерија, а у овој земљи, поред четири велике фабрике, постоји и читав низ лабораторија, малих предузећа, програмера батеријских електронских система... Не само због значајног мађарског развоја на плану батерија, већ и због могућих пословних веза, долазак др Кадерјака на конференцију је од изузетне важности.

 

Затим су ту Немања Микаћ и др Марко Луковић. Први је изузетно успешан српски предузетник у области батерија, а други један од најистакнутијих дизајнера и добитник многих награда за дизајн широм света, с посебним интересовањем за аутомобиле. Он ће нам рећи шта да очекујемо и које опције ће дизајнери имати када чврсте батерије заиста ступе на сцену.

 

Уводну реч одржаће Примож Лемеж, председник организационог одбора, а сви који познају Приможа, знају да ће његов увод вероватно бити прилично провокативан.

 

Конференција о батеријама ове године трајаће само један дан, мада су организатори свесни две ствари: да ово није само изолована конференција, већ да ће морати да се одржи још неколико пре него што људи сазнају довољно о тајни батерија, као и да ће следећа трајати најмање два дана.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 22 март 2023 11:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија