Кућа Добрих Вести

Login

ПРЕДАВАЊЕ: Планине и планински врхови у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

isplaninarinjeПредавање „Планине и планински врхови у Србији“ председника Планинарског савеза Србије Исе Планића, биће одржано у уторак 23. маја, у 18 часова, у Задужбини Илије М.Коларца у Београду.

 

Планић ће публици представити запажања и резултате својих истраживања до којих је дошао у јединственом географском и планинарском подухвату. Планић се, по освајању највишег врха света, Монт Eвереста, зарекао да ће да се попне и на највише врхове свих српских планина, те да их потом опише и публикује у монографији, што је са успехом и учинио.

 

Планић је ходом досегао врхове око 170 планина Србије, што није урадио нико пре њега. На такав начин, у истраживања је унео и сопствене утисаке, али је, на основу личних опсервација, понудио и решења за бројне недоумице.

                                                 planiranee

За разлику од традиционалних начина дефинисања планина у Србији, Планић, као њихов искусан познавалац, дефиниције издиже на један виши ниво.

 

У представљање планина Србије он уводи појам проминенције и тако, на егзактан, научни начин, долази до критеријума који је јединствен и доследан.

 

Проминеција (истакнутост) помаже да се на прецизан начин дефинише појам врха планине, а са тим и друге пратеће појаве. Увођење термина проминенције у покушај ревизије поделе планинског рељефа Србије је основни искорак који је учињен у другом проширеном издању његове монографије „Планине и планински врхови Србије“.

                                                

Планић истичне захвалност планинарској заједници Србије за разумевање његовог подухвата и несебичну помоћ коју му је пружила током његових успона на планине широм Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 мај 2023 11:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија