Кућа Добрих Вести

Login

Више од 160.000 посетилаца на Сајму аутомобила

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sajamБЕОГРАД . Овогодишњи, 51. Међународни салон аутомобила и 7. Међународни сајам мотоцикала посетило је више од 160.000 љубитеља аутомобилизма. То је много више него на претходној манифестацији.

Упркос тешкоћама у којима се последњих година налази аутомобилска индустрија у Европи, паду куповне моћи становништва и кризи у земљи и свету ,Сајам аутомобила је изазвао велико интересовање излагача и посетилаца, најављујући боље дане за српску аутомобилску индустрију.

На Сајму је учествовало више од 400 излагача из целог света. Посетиоци су имали прилику да виде 51 премијеру аутомобила и 58 премијерних модела мотоцикала, укључујући и делове, опрему и бројне пратеће и стручне програме.

 

Најскупљи аутомобили продати за готовину

 

Процењује се да је нови аутомобил пазарило око 1.500 грађана. И док велика већина увозника није задовољна реализованом продајом, продавци најскупоценијих аутомобила и код нас трљају руке. Већ првог дана сајма продат је најскупљи "mercedes SLS AMG" за 345.086 евра, а да је излагач имао бар још два-три ова модела, јер је укупнo направљено 400 комада и они би  били продати. Одлично су се продавали и BMV модели, најскупоценије ,,tojote", ,,audiji"...

Док су за возила од 8.000 до 15.000 евра најчешће узимани кредити и лизинг, скупоцене лимузине су плануле за готовину. За оне са плићим џепом, скоро на сваком штанду се могао видети и модел који је испод 10.000 евра, колика је имагинарна ценовна граница за купце који би, ако би пожелели, пазарили нови ауто.

Нова ,,škoda fabrija ambition” могла се упити по ценио од 8.500 евра, а “,,škoda rapid elegans” за 9.700 евра. И други су се модели могли наћи по сличној цени. На пример, ,,Ford fijesta trend” коштала је 9.900, ,,kija rio” је била 8.990, ,,пежо 208” 9.900 евра, а ,,opel korsa” 8.860 евра…

Највише интересовања је владало за ,,фијатом 500 Л" после ,,стимулације" ФАС од 3.000 евра, јер цена од 10.990 евра, колика је била са тим снижењем је привукла доста купаца.

Да би привукли посетиоце и потенцијалне купце на свој штанд бројни излагачи су угостили познате јавне личности – фудбалере, певаче, ватерполисте, манекене…

 

Изложба олдтајмера

 

Више од 20 олдтајмера привукло је пажњу бројних Београђана и посетилаца Салона аутомобиле. На овогодишњем „Меморијалу принц Томислав Карађорђевић“ и паради олдтајмера, чији је домаћин био Београдски сајам, а организатор АМК Дипломат класик, било је аутомобила старих и 60 година.

Најстарији аутомобил је Опел Олимпија из 1952, године, који је у добром стању, јер је рестауриран последње четири године, а најновији је Кадет GSI из 1987. године, који спада у категорију у Немачкој познатој као „jangtajmeri“.

На изложби су се могли видети и аутомобили који се издвајају својом малом серијском производњом, стари од 25 до 30 година. Спадају у категорију која се у Србији зове „носталгија“, запостављени су јер због недовољне старости не улазе у категорију олдтајмера и не приказују се на изложбама.

Као посебне моделе познаваоци издвајају Krajsler Valijant из 1962, затим Alfa Romeo кабриолет који је креација Pininfarine, али и један Опел Караван из 1969. године.

 

Ново име крагујевачког Фијата је  ,,Наша фабрика”

 

Српски ватерполо репрезентативац и члан ВК Раднички, Вања Удовичић, уручио је на Београдском сајму кључеве аутомобила „ФИАТ 500 Л“ Дејану Илићу, победнику конкурса „Постани кум фабрике, предложи њено име“. Конкурс је организован за нови назив фабрике, а Дејан Илић је, захваљујући предлогу да се фабрика зове „Наша фабрика“, који се највише допао запосленима - постао кум. Награду је доделила компанија „ФИАТ аутомобили Србија“, за назив свог огранка у Крагујевцу.

Конкурс је изазвао велико интересовање, па су за нови назив фабрике стигли бројни предлози. Осим предлога „Наша фабрика“, најзапаженији су били „Цар Константин велики“, „Десанка Максимовић“ и „Првослав Раковић“, по првом директору крагујевачке фабрике аутомобила.

 

Најбољи на сајму

 

Категорија – Програм излагања путничких возила

Специјално признање:

Toyota Србија – за излагање комплетне гаме аутомобиле и допринос заштити животне средине

Делта моторс – за представљање бренда BMW

Renault – Nissan Србија – за наступ бренда Dacia

Велика награда – Grand prix

Renault –Nissan Srbija – за представљање бренда Nissan

 

Категорија - Програм излагања пратеће индустрије

 

Специјално признање:

Ecoforte - за представљање унапређених BRC система за течни нафтни гас

Формула студент тим “Друмска стрела – road arrow” – за представљање свог награђеног конструисаног тркачког возила – формуле

Факултет примењених уметности – одсек за индустријски дизајн – за представљање радова из области аутомобилског дизајна

Велика награда – Grand prix

Ferdinand bilstein south east Europe –за допринос едукацији самосталних сервисера кроз школски центар

 

Награде

 

Ова сајамска манифестација ће бити запамћена и по највећем броју награда за посетиоце откако се организује Салон аутомобила у Београду.

Последњег дана Међународног салона аутомобила извучена су имена добитника главних награда у наградним играма које је Београдски сајам организовао у сарадњи са својим партнерима - компанијама FIAT Automobili Srbija, Keeway i Mass Company.

Главну награду у наградној игри на Међународном салону аутомобила - аутомобил FIAT PANDA 1.2 Lounge - освојио је Мирослав Петровић из Београда. Занимљиво је да је срећни добитник улазницу за Салон аутомобила купио последњег дана салона.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 април 2013 21:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија