Кућа Добрих Вести

Login

Стигле медаље из Чангвона

Оцените овај чланак
(2 гласова)

doceksapredsednikommasovicemprvidesnoБЕОГРАД - Стрељачка репрезентација Србије допутовала је са Светског купа у Чангвону у Кореји и донела пет медаља. Златом се окитила Андреа Арсовић МК пушком тростав, сребром Зорана Аруновић ваздушним пиштољем, две бронзе је освојила Ивана Максимовић (МК и ваздушна пушка) и једна бронза је припала Немањи Миросављеву (МК пушка тростав).


Андреа Арсовић је ваздушном пушком поставила са 419,9 кругова  нови светски рекорд основног дела. Ранији рекрод држала је са 418 кругова Ивана Максимовић са ЕШ у Одензеу ове године.
Дочекали су их председник Стрељачког савеза Србије Синиша Машовић, генерални секретар Ненад Петковић, председник Стрељачког клуба Нови Београд Ушће Слободан Купрешанин, спортски директор Црвене звезде Владимир Јевтић и други угледни стрељачки радници, бројни стрелци, пријатељи стрељачког спорта и чланови породица.
- Ово је изузетан успех, изванредно смо почели прву годину новог олимпијског циклуса – рекао је председник СС Србије Синиша Машовић.- Захваљујем се у име целе стрељачке организације на великој подршци Олимпијском комитету Србије, Министарству омладине и спорта Србије и честитам још једном стрелцима, члановима стручног штаба и тренерима у клубовима на резулатима који су Србији донели и треће место на листи освајача медаља у Чангвону иза две светске велесиле Кине и Немачке, али и испред великих стрељачких нација Русије, САД и Индије...
В. д. селктора Горан Максимовић је истакао:
- Залет за Рио почели смо тријумфално, нека буде по оној народној „да се по јутру дан познаје“. Имамо још три Светска купа ове године у Форт Бенингу (САД) од 13. до 24. маја, потом од 22. до 30. маја у Минхену и на крају од 3. до 12. јула у Гранади. Очекују нас и Медитеранске игре у јуну у Турској и Првенство Европе МК оружјем у Осијеку у јулу.  Студенти – стрелци имаће и Универзијаду у Русији такође у јулу.
Андреа Арсовић је очекивала висок резултат ваздушном пушком, али не и светски рекорд:
-Била сам спремна за финале у Чангвону, то је био и циљ, али, искрено, не и за светски рекорд који ме је и изненадио и мало уздрмао па  у финалу није било све како треба. МК пушком, са друге стране, у онаквим условима, по ветру и ниској температури, борила сам се за сваки круг у основном делу.У финалу сам била веома сигурна и почела сам сезону на најлепши начин.
Арсовићева је златном медаљом обезбедила учешће у финалу Светског купа у Минхену од 6. до 12. октобра, а скоро сигуран путник је и Зорана Аруновић, јер уз поене за друго место ваздушним пиштољем има и доста бодова за сјајан резултат основног дела од 387 кругова и тренутно је са 19 поена прва на листи кандидата:
- Мислим да ће то бити довољно, бар до сада се није догодило да освајач сребрне медаље не буде у финалу – каже Зорана Аруновић.- У Чангвону се показало да су зимске приреме биле добре и да се рад исплатио. Никада нисам са бољим резултатима почела сезону и сада је важно да тим ритмом и наставим.
docekmedaljearsovicmaksimovicmirosavljevarunovic2Ивана Максимовић, која је два пута била трећа, је убеђена да је пред стрелцима успешна година:
- Постигли смо невероватан успех. Када се добро припремате, нормално је да дођу и резултати и верујем да ће ово бити сезона коју ћемо памтити, али не само по Чангвону... Нисам сигурна да ће ми трећа места бити довољна за пласман у финале Светског купа, али има још три прилике за поправни, да колекцији од три бронзе у каријери, додам и неку сјајнију медаљу са Светских купова.
Немања Миросављев је са 1.162 круга у троставу МК пушком био први пре финала и, пошто је то био први резултат у овој дисциплини по новим правилима (скраћено време гађања, промењен редослед како се гађају ставови) било би нормално да буде и светски рекорд:
-  Ни високи званичници Међународне федерације спортског стрељаштва нису могли да ми кажу зашто није признат као светски рекорд, што је по мало неозбиљно. Мени је то важно, јер тиме задржавам место на листи Олимпијског комитета Србије и у 2014. Објаснили су да ће о томе разговарати и до Форт Бенинга се надам да ће одлучити. Било би логично да, ако се гађа по новим првилима, први резултат буде и нови светски и европски рекорд. Признали су рекорде ваздушном пушком и МК пушком 60 метака лежећи где се, по новом,  основни део оцењује на децималу, али не и у троставу  за мушкарце и жене што је нелогично. Иначе сам веома задовољан резултатом обзиром да се гађало на ниској температури и уз јак и променљив ветар да нисте могли да пратите на коју страну лепршају заставице на стрелишту. Било је паклено када је дунуо северац, имали смо утисак да ћемо се заледити... Мислим да ми ово треће место неће отворити врата финала Светског купа, али има још прилика.
У два финала је била Јасна Шекарић (МК пиштољ седмо место, ваздушни пиштољ осмо место) а близу финала били су и Андрија Златић (десети МК пиштољем) и Дамир Микец (11. ваздушним пиштољем). У стручном штабу били су тренери репрезентације Јелена Аруновић и Драган Доневић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2013 00:07
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија