A+ A A-

Програм подршке предузетништву од 65 милиона динара

Оцените овај чланак
(1 Глас)

2БЕОГРАД - Национална агенција за регионални развој (НАРР) организовала је ове године пет програма подршке малим и средњим предузећима, женском предузетништву, кластерима и почетницима у бизнису, укупне вредности 65 милиона динара.


Јавни позиви за неке конкурсе су још у току, тако да мала и средња предузећа (МСП) и предузетници најкасније до 25. јуна за неке конкурсе, могу конкурисати за бесповратна финансијска средства.
Међу пројектима подршке НАРР-а су и два нова програма - један је намењен женском предузетништву, а други малим предузећима и предузетницима у раној фази развоја.

За женско предузетништво 6,9 милиона динара

За реализацију програма подршке женском предузетништу опредељено је 6,9 милиона динара и намењен је предузећима у већинском власништву и управи жена, односно чији је оснивач жена.
Поводом програма подршке малим предузећима и предузетницима у раној фази развоја, тај програм намењен je фирмама у неразвијеним деловима Србије и онима које су у другој и трећој години пословања, које су препознате као критичан период у вођењу малог бизниса.

За реализацију програма опредељено је нешто мање од 12,2 милиона динара

Преостали програми подршке односе се на развој иновативних кластера и за развој конкурентности МСП.  Објављен је на сајту НАРР-а и јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке развоју конкурентности малих и средњих предузећа, предузетника и задруга у 2013. години
Основни циљ овог програма је јачање конкурентности МСП, предузетника и задруга, кроз усклађивање њиховог пословања са захтевима међународних стандарда пословања, унапређивање пословних процеса, производа и услуга и јачање људских ресурса.
Бесповратна средства ће се одобравати, између осталог, за усклађивање пословања са захтевима међународних стандарда пословања, едукација менаџмента и запослених кроз специјализоване обуке, нови дизајн производа и амбалаже, као и за електронску презентацију предузећа.
Финансираће се и друга група активности, као што су побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса, побољшање постојећих и развој нових производа/услуга, као и тестирање нових производа и израда и имплементација специјализованог софтвера.

Ко има право на доделу средстава

Право на доделу средстава имају мала и средња предузећа, задруге и предузетници који се баве производњом или пружањем услуга, а услов је и да су основани најкасније у мају 2011. године. Укупна расположива средства зa реализацију овог Програма износе 40 милиона  динара.
Више о конкурсу можете видети ОВДЕ.

Програм подршке женском предузетништву предвиђа доделу бесповратне финансијске помоћи у 2013. години са циљем развоја женског предузетништва.
Бесповратна средства ће се одобравати за увођење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања, побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса, побољшање постојећих и развој нових производа, тестирање нових производа, израду и примену специјалног софтвера, нови дизајн производа и амбалаже, електронску презентацију предузећа, едукацију менаџмента и запослених кроз специјалне обуке.
Право на доделу средстава имају мала и средња предузећа у власништву и управи жена, као и предузетници чији је оснивач жена, а који кумулативно испуњавају следеће услове: Средства се додељују у износу од 50.000,00 до 300.000,00 динара, за  једну од наведених активности.
Више детаља можете видети на следећем ЛИНКУ.

Програм подршке малим предузећима и предузетницима у раној фази развоја

Програм подршке малим предузећима и предузетницима у раној фази развоја требало би да омогући повећање степена одрживости и јачање конкурентности малих предузећа и предузетника  који се налазе у почетној фази пословања. Услове је и да послују на подручјy којe заостајe у развоју овог сектора у односу на друге делове Србије, а све кроз усклађивање њиховог пословања са захтевима међународних стандарда пословања, унапређивање пословних процеса, производа и услуга и јачање људских ресурса.
Бесповратна средства ће се одобравати за истраживање тржишта, израду визуелног идентитета производа и услуга (веб сајт, дизајн логотипа), нови дизајн производа и амбалаже,израду пословних планова и пројеката, уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда, едукацију менаџмента и запослених кроз специјализоване обуке, услуге менторинга.

Ту су још у покриће трошкова прикључка привредних субјеката на инфраструктурне системе (прикључак за воду, прикључак за струју, прикључак за гас), као и трошкова адаптације простора у функцији обезбеђења дозволе за обављање делатности.
Право на доделу средстава имају мала предузећа и предузетници, који се баве производњом или пружањем услуга, а један од услова је да су уписани у регистар Агенције за привредне регистре у периоду од 1. јануара 2010. године до 31. децембра 2012. године.
Средства се додељују у износу од 50.000,00 до 350.000,00 динара. Агенција ће на основу уговора са предузећем/предузетником рефундирати износ до 75 процената од укупног износа пројекта, без пореза на додату вредност (ПДВ).
Више детаља можете видети на ЛИНКУ

Јавни позив за Програма подршке развоју иновативних кластера у 2013. години

Програм подршке развоју иновативних кластера треба да омогући повећање продуктивности и конкурентности домаћих предузећа и предузетника повезивањем у кластере, као и јачање њихове сарадње са научно-истраживачким организацијама.
Право на коришћење бесповратних средстава имају иновативни кластери, односно правнa лица која управљају овим кластерима и која су одговорна за управљање пословним простором, објектима и активностима иновативних кластера у погледу њиховог коришћења и приступа.
Неки од услова су да су уписани у Регистар удружења и да имају чланове минимум 60 одсто малих и срењих предузећа и предузетника и бар једну научно-истраживачку организацију.
Средствима из програма ће се суфинансирати све пројектне активности које су започете након 01.01.2013.године. За новоосноване иновативне кластере – у почетној фази рада минимални износ који се додељује по захтеву je 200.000 динара, а максимални 1.000.000 динара. За постојеће иновативне кластере - у развојној фази рада, минимални износ који се додељује по захтеву je 800.000 динара, а максимални 4.000.000 динара.
Рок за подношење пријава био је 17.06.2013. године.
Више о конкурсу можете видети ОВДЕ

Менторинг за 100 новооснованих и постојећих МСПП

Овај јавни позив за реализацију менторинг програма спроводи се у сарадњи са партнерским организацијама и центрима у Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Руми, Београду, Пожаревцу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Новом Пазару, Нишу, Лесковцу, Врању, Зајечару и Лајковцу.
Циљ пројекта је бесплатна услуга менторинга за одабраних 100 предузетника/привредних друштава, у трајању од 50 сати по клијенту, а до краја новембра 2013. године.
Заинтересовани кандидати могу поднети пријаву у две категорије: новоосновани привредни субјекти регистровани после 1. марта 2012. године и постојећи привредни субјекти регистровани пре 1. марта 2012. године.
Јавни позив је, такође, био отворен до 17.6.2013. године.
Више о позиву на ЛИНКУ

 

                                                                                                                                           Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 јун 2013 10:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани