Кућа Добрих Вести

Login

Кредити пословних банака за набавку опреме

Оцените овај чланак
(1 Глас)

finansijeБЕОГРАД - “Сосијете женерал банка” (Sosiete generale bank) и “Рајфајзен банка” (Raiffeisen bank) почели су да одобравају кредите за куповину опреме и производних машина у оквиру Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2013. години.


Програм спроводи Министарство финансија и привреде http://www.mfp.gov.rs у сарадњи са Националном агенцијом за регионални развој (НАРР) http://www.narr.gov.rs  и одабраним пословним банкама.
Циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализација, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.
Реализација овог програма је омогућена недавним потписивањем Уговора о спровођењу Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2013. години са Министарством финансија и привреде и НАРР-ом.

За реализацију програма укупно 100 милиона динара

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 100 милиона динара, а право на суфинансирање износи до 25 одсто вредности инвестиције. Циљ Програма је јачање приватног сектора у Србији, као и подизање нивоа конкурентности кроз инвестиције у развој нових технологија.
У оквиру овог програма, Министарство ће обезбедити бесповратна средства малим предузећима за набавку опреме у висини до 25 одсто вредности опреме, пет одсто је учешће привредних субјеката, док се осталих 70 процената средстава обезбеђује из кредита изабраних пословних банка, који ће бити одобравани под посебним промотивним условима. Додатну погодност представља могућност да се као средство обезбеђења кредита користи залога над купљеном опремом, а рокови за враћање кредита су од 18 до 72 месеца.

Кредити Сосијете женерал банке

“Сосијете женерал банка” ће кредите за мала предузећа одобравати на рок од 18 до 60 месеци, уз фиксну камату од 7,8 одсто годишње за зајмове индексиране у еврима.
Клијентима који желе да се заштите од валутног ризика банка нуди динарске кредите са фиксном или варијабилном каматном стопом, с тим што фиксна годишња каматна стопа на динарске зајмове износи 15,6 одсто, док варијабилна износи шестомесечни Белибор плус 4,2 одсто.
Држава одобрава 25 одсто од вредности опреме, бесповратно минимално учешће клијента је пет одсто, а банка кредитира клијента у износу до пуне вредности опреме.
Износ одобрене бесповратне помоћи не може да буде мањи од 250.000 динара, нити већи од 2,5 милиона динара. Учешће привредних субјеката износи пет одсто од укупне вредности опреме, док се остатак обезбеђује из кредита “Сосијете женерал банке” и других одабраних банака.
Основна намена одобрених средстава је куповина нове производне машине или опреме, половне производне машине или опреме (не старије од пет година), као и нових делова, специјализованих алата за машине или других капиталних добара, како би се ставиле у погон неискоришћене машине и опрема.
Захтев за овај кредит могу поднети мала предузећа и предузетници који воде двојно књиговодство, који имају до 50 запослених и до 960 милиона динара годишњих прихода, као и задруге које се баве производњом.


Последњи пут измењено петак, 21 јун 2013 17:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија