Кућа Добрих Вести

Login

Извори финансирања малих и средњих предузећа у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NBSSSБЕОГРАД - Финансирање пословања један је од највећих проблема са којима се данас суочавају власници малих и средњих предузећа у Србији.

 

 Поред редовних банкарских кредита, уобиачајено са високим каматама, у понуди су и други извори финансирања, за које, сигурни смо, многи од вас нису чули, због недовољне обавештености.

Привредна комора Србије је то препознала па ће, како је најавила, организовати више јавних промоција и презентација кредитних линија за привреднике, које се реализују преко Народне банке Србије.
У овом тексту следи мало подсећање на понуду финансирања која тренутно постоји у Србији за мала и средња предузећа, предузетнике, јавна комунална предузећа и локалне самоуправе. То су:

Фонд револвинг кредита Републике Србије

Апекс зајмови Европске инвестиционе банке

Кредити Републике Италије

донација Краљевине Данске – програм

и зајам Немачке развојне банке

Средства Фонда револвинг кредита, прва три Апекс зајма и првог кредита Италије укупног износа 363,25 милиона евра искоришћена су кроз 1.370 одобрених кредита чиме је омогућено отварање 6.381 нових радних места.

Четврти Апекс зајам од 250 милиона евра у фази је коришћења, очекује се да ће до краја септембра 2013. године бити у потпуности реализован, а зајам КфW од 100 милиона евра недавно је почео да се користи и повучено је 77 милиона евра.

Известан застој у коришћењу кредитних средстава је код другог кредита Италије од 30 милиона евра због специфичне намене, јер минимум 70 одсто средстава мора да се искористи за куповину роба и услуга италијанског порекла.

Врло брзо се очекује ефикасније коришћење средстава донације Краљевине Данске од два милиона евра, обзиром да је у реализацију укључено пет нових посредничких банака. Поред Нишког, обухваћена су и остала четири управна округа јужне Србије – Јабланички, Пчињски, Топлички и Пиротски.

Средства кредитних линија биће расположива у дуже време, а преговара се и са Европском инвестиционом банком о одобравању новог петог Апекс зајма од 500 милиона евра.

Привредници се преко Привредне коморе Србије могу упознати о повољним условима финансирања што би требало да допринесе повећању искоришћености тих средстава.

                                                                                                 Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено субота, 17 август 2013 13:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија