A+ A A-

Европска недеља предузетништва

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sme-weekБЕОГРАД - У оквиру Европске недеље о малим и средњим предузећима (European SME Week 2013) од 25.до 27. септембра у земљама Европе, укључујући и Србију, биће одржан низ догађаја чији је циљ промоција предузетништва.

Централни догађај одиграо се у Београду, у Привредној комори Србије, а реч је о панел дискусији под називом "Значај предузетничког образовања у креирању промена друштва".
Овај скуп припремила је организација "Достигнућа младих у Србији", уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој и фондације "Фридрих Еберт", а уз подршку Министарства привреде и Привредне коморе Србије.
Како је оцењено постојећи образовни систем у Србији не пружа младима могућност да у довољној мери развијају своје предузетничке вештине, па већина њих има жељу да ради у јавном сектору.

Највећи број младих долази из породица које немају никаква искуства у предузетништву, па их је неопходно мотивисати, охрабрити и едуковати да покрену сопствени посао, истакли су учесници панел дискусије о значају предузетничког образовања у креирању промена друштва.

Ниска способност младих да се сналазе у предузетничком окружењу

Потпредседник ПКС Здравко Јелушић казао је да је око 33 одсто активног младог становништва између 15 и 30 година незапослено, а истовремено они млади који су запослени, раде у изразито неповољним условима - на црно, без уговора, уплаћивања пореза и доприноса, и остваривања стажа.
Док је у образовном систему ЕУ предузетништво препознато као базична вештина, у Србији то није случај - па млади имају ниску способност да се сналазе у реалном радном окружењу и функционално примене стечена знања, упозорио је Јелушић.
"Предузетничко учење је кључна тема чије добро и исправно регулисање може значајно да допринесе економском развоју Србије. Увођење предузетништва у образовни систем може значајно да утиче на унапређење шанси за запошљавање и обезбеђивање економске сигурности младих људи", поручио је Јелушић.

Такмичење средњошколаца у решавању пословних проблема

У београдском хотелу "Славија" данас ће бити одржано такмичење средњошколаца - "Национално финале пословног изазова", у којем учествују тимови ученика из 43 средње школе из целе Србије.
Ови тимови освојили су неко од прва три места на предходно одржаним регионалним такмичењима у Београду, Лесковцу, Новом Саду и Чачку.
Представници привреде и академског сектора поставиће пред тимове ученика реалне пословне проблеме, које ће ученици решавати.

У Нишу ће почети и дводневна Међународна конференција "Предузетнице за ново доба: нове могућности за оживљавање привреде у региону".

Ову конференцију организује "Удружење пословних жена Србије" у сарадњи са „Европском мрежом предузетништва", уз институционалну подршку Министарства привреде Србије, Амбасаде САД-а у Србији, "БАС" програма ЕБРД-ја у Србији и Британско српске привредне коморе. Конференција окупља 150 учесника и предузетница из 15 земаља.

Европска недеља предузетништва је промотивна кампања коју је 2009. године покренула Европска комисија и данас се спроводи у 37 земаља. Централне европске манифестације ове године биће одржане од 25-30. новембра 2013. године у Виљнусу, Литванија.
Министарство привреде Србије активно учествују у Европској недељи предузетништва, сматрајући да су предузетничко образовање младих, као и подстрек женском предузетништву, од изузетног значаја за напредовање српске привреде и веће запошљавање.

                                                                                                                   Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 септембар 2013 13:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани