Кућа Добрих Вести

Login

Колективна памет у одлучивању

Оцените овај чланак
(5 гласова)

gartnerrrrБАРСЕЛОНА - Сасвим сигурно је да нексус сила није само празна прича. Рачунарство у облаку, друштвено рачунарство, мобилности и велики подаци на делу изгледају овако:

http://www.ocado.com/webshop/startWebshop.do и овако https://www.youtube.com/watch?v=wKpyPO76yZ4.

Да ли вам је јасно? Самопослуга више нема. До сада је Aмазон испоручивао све што није храна. А сада се и храна испоручује на кућну адресу. Додуше, још увек само у Великој Британији.

Основани су не тако давне 2002. године и већ праве преко милион долара годишње промета. Ocado je само део речи avocado, са идејом да асоцира на воће и поврће.

Ми можда у Србији можемо да се хвалимо младим талентима који су направили своје аутсорсинг компаније. А погледајте ово – за тако нешто је потребно много више енергије и упорности. Не знам да ли сте приметили да за све одлуке користе SCRUMM методологију (иако постоје апликације за мобилне телефоне, они су направили класичне карте).

Дакле, у питању је колективна памет у одлучивању. SCRUMM је та агилна метода која се користи и у Србији. Али, само је програмери користе. У пословним ситуацијама се не користи. Уз то, на филму може да се види и употреба пословне аналитике у пракси. Она је у једној Гaртнеровој анкети заузела прво место за 2013. годину, у избору генералних директора светских компанија.

На другом месту су мобилне технологије, на трећем рачунарство у облаку. Дакле све самa нексус сила у пракси и плановима. У 2014 години, предвиђа Гартнер, око једне трећине анализа ће се изводити преко мобилних телефона. Аналитичар Марк Раскино каже да 78 oдсто CEO усвету показује да су изгледи за раст пословaња добри.

Првих пет пословних приоритета изгледа овако:
- Раст
- Профитабилност
- Смањење трошкова
- Обратити пажњу на радну снагу
- Обратити пажњу на купца

Дигитална стратегија потребна свакој фирми

Да наука и технологија убрзава привредни раст њихових компанија верује чак 62 одсто генералних директора.Треба рећи и следеће: да 40 одсто светских фирми има дигиталну стратегију. Око 14 одсто не препознаје дигиталну стратегију, док 37 одсто има неку стратегију коју не назива тим именом.
Генерални директори General Electric-а, Proctor&Gamble-a и многи други препознају дигиталну стратегију као јако важан део свих њихових стратегија. Такође CEO и сами за себе мисле да нису довољно информационо образовани, само 10 oдсто њих мисли да јесте. И само 13 одсто финансијских директора. Али су сви свесни да цела фирма, од генералног директора до портира, како би то ми вoлели да кажемо, мора да буде укључена у дигиталне токове.

Зато су занимања Chief data officer намењена за обједињавање података и самој фирми, док је Chief Digital Officer онај који анализира спољашње и унутрашње податке. Дакле, ова два профила морају да имају и информатичко и економско и статистичко образовање.
Да је то тако, потврдио је и специјални гост скупа, CIO Бритиш Петролеума (British petroleum) Дејна Дизи. Он је шест година у БП, а прво што је морао да осети је како да управља буџетом од три милиона УСД (ни мање ни више него 10 одсто од српског БДП за 2012 годину).

Претходно је био у Крајслеру (Kraysler), а прво што је урадио када је у питању 4.000 запослених у ИТ је да им усади самопоуздање. Требало је да их доведе у (нови) ред, али да посао не трпи. Због наилазеће кризе, чекала га је редукција буџета. Компанија је била у ризику, морао је да реагује брзо. Уз то ситуација на Блиском истоку је била компликована, што је утицало на раст компаније.Та геополитичка сложена ситуација је довела до ризика од крађе података, а свеприсутан је био и организовани криминал. Уложен је посебан напор да се осигурају подаци, нарочито у технологију.

Ризик је постала стална тачка у недељним агендама компаније Бритиш Петрол. А са ризиком иду и иновације и BP је то одлично решио. На свим нивоима производа: сервери, десктопови и сви производи конзумеризације су остали заштићени. Било је пуно напора потребно да се уложи како би се повукла црта између флексибилности и слободе. Па ипак, BP још није увео рачунарство у облаку, а да ће то морати да уради у бликој будућности – мораће. Само је питање времена. Највише су морали да помогну продаји и да им омогуће приступ извештајима 24x7. Ту је трабало усагласити захтеве и могућности. Тренутно пажљиво мотре на запошљавање следеће генерације стручњака који ће бити обучени и у области ИТ и математике и економије и финансија.

Сви запослени морају да поседују ткз “high performance”. Систем који користи BP има један петабајт простора. Не диск, већ меморијског, а расте експоненцијалном прогресијом. У претходних 6 година Дејна се врло често сусретао са конкурентским CIO и размењивао је информације. То сматра нормалним. А од почетка следеће године чекају га нови изазови. Прелази у JP Morgan Chase банку. Каже да је то други тип индустрије и да су ту изазови. А његови задаци, нарочито у почетку ће бити познати – да својим методама направи нови ред.
Оно што сам издвојио за крај је презентација Google. Имали су успешну презентацију нових алата.

Пoгледајте за почетак

www.google.com/work
а наредних дана, када се вратим у Београд, показаћу вам и пар новитета, који не могу да стану у овај кратки приказ.

Пуно поздрава из сунцем обасјане Барселоне.

Aутор: Петар Кочовић, директор “Гартнера“ за Србију







Последњи пут измењено недеља, 17 новембар 2013 15:30
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија