Кућа Добрих Вести

Login

Развој малих локалних предузећа поспешује читаву привреду

Оцените овај чланак
(7 гласова)

narrrrrrrБЕОГРАД - Развој малих локалних предузећа поспешује читаву привреду, поручили су данас званичници на отварању сајма предузетништва „Бизнис база“ и нагласили да су сајамске манифсетације, попут ове, права прилика за повезивање локалних самоуправа, привреда и других институција, отклањање административних препрека и развоја региона у целини.

Међународни сајам предузетништва "Бизнис база" и Сајам локалне самоуправе отворио је, на Београдском сајму, министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић.
Манифестације се одржавају под слоганом „Повежи се“, а Београдски сајам их организује у сарадњи са Националном агенцијом за регионални развој (НАРР).

Сајмови ће трајати до 29. новембра.

Континуирана подршка НАРР малим и средњим предузећима

О значају развоја малих и средњих предузећа и предузетништва говорио је Милош Игњатовић, директор Националне агенције за регионални развој
„Бизнис база“ и Сајам локалне самоуправе права су прилика да питате, предлажете и успоставите међусобну, али и комуникацију са локалним самоуправама. Циљ манифестација је побољшање пословног амбијента и привредних потенцијала Србије, а пракса је показала да локални развој директно утиче на развој региона. Пошто су мала и средња предузећа и предузетништво покретач развоја српске привреде, Национална агенција за регионални развој самостално и уз помоћ донатора континуирано подржава развој овог сектора. Резултати су видљиви, јер су ова предузећа снажна, конкурентна, извозно орјентисана. Зато је инвестирање у њих веома важно и ми ћемо наставити да их подржавамо“, рекао је Игњатовић.
Министар регионалног развоја и локалне самоуправе у Влади Србије Игор Мировић истакао је приликом отварања да су за развој малих и средњих предузећа и предузетника веома битни и размена искустава, примена наученог и међусобна сарадња.
„Сајам је права прилика за повезивање локалних самоуправа и реалног сектора, привреде. Само заједничким напорима сектор малих и средњих предузећа се развија, а тако се решавају и бројни проблеми. Учесници и посетиоци треба да искористе овакве манифестације и да успоставе контакте и партнерске односе“, казао је он.

Успешне у бизнису - уручена признања
На сајму су додељена признања најуспешнијим предузетницама по регионима. Најуспешније предузетнице по регионима су Соња Гавриловић, Данијела Божић, Марија Жјак и Александра Поповић.
Успешна у бизнису у Региону Јужна и Источна Србија је Соња Гавриловић, сувласница и директорка „Видра“ доо из Лебана, која се бави производњом наменске одеће.
Успешна у бизнису у Региону Шумадија и Западна Србија је Данијела Божић, власница занатске радње „O!PHILIP“ из Краљева која се бави производњом дечије одеће.
Успешна у бизнису у Региону Војводина је Марија Жјак, власница „Мале млекаре“ из Силбаша код Бачке Паланке која се бави прерадом млека и производњом сирева.
Успешна у бизнису у Београдском региону је Александра Поповић, сувласница и директорка „Наг“ доо која се бави производњом радних униформи.

Сутрашњи дан

И сутрашњи дан (28.11) на „Бизнис бази“ разноврстан је по дешавањима. Један од главних догађаја биће на штанду НАРР-а где ће бити потписан Меморандум о сарадњи НАРР са Асоцијацијом малих и средњих предузећа и предузетника Србије. Ова агенција организоваће и семинар за председнике општина и градоначелнике: Еврпски изазови финансирања после 2014.
Биће организована и посебна сесија о јавној својини локалних самоуправа у организацији Сталне конференције градова и општина, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе и републичке Дирекције за имовину.
Ресорно министарство организоваће заједно са Привредном комором Београда скуп о јавно-приватном партнерству.
Удружење за међународну економску сарадњу одражаће предавање на тему „Поспешивање локалног економског развоја кроз братимљење градова, а Пореска управа ће представити систем обједињене наплате.
На сајму ће у организацији ресорног Министарства бити представљен и Нацрт закона о запосленима у покрајини и јединицама локалне самоуправе.
Општина Рашка ће представити своје инвестиционе потенцијале, док ће Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа организовати предавање „Органска пољопривредна производња као основа за развој МСП-а у области прехрамбене индустрије“.

                                                                                                              Извор: Кућа добрих вести/НАРР





Последњи пут измењено четвртак, 28 новембар 2013 00:13
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија