Кућа Добрих Вести

Login

Зашто је бољи динарски кредит

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dinarrrrrБЕОГРАД – Динарски кредити и поред тога што су и даље скупи, боље су решење уколико је баш неопходно да се задужимо, сматрају експерти.

Динарска рата која неће бити ни на који начин угрожена осцилацијама курса јесте управо оно што већина нас заборавља када прави рачуницу колико и где се задужити.
На тржишту су све популарније позајмице у домаћој валути – рата не зависи од осцилације курса, а нема ни депозита од 30 одсто који је код кредита у еврима обавезан. Овде је рачуница једноставна, имамо 30 процената више средстава за трошење.
Зависност од евра коју смо одавно стекли и нас доводи до тога да су нам банковни рачуни све тањи, јер наше задуживање у валути ипак не може донети ништа добро.
Све популарнији динарски готовински кредити однедавно су прешли максималну границу рока отплате од пет година, па банке постају флексибилније и ову категорију кредита нуде на рок отплате и до осам година.
Ако изузмемо ставке које усклађујемо са курсом евра, у земљи у којој је званична валута динар, плате и пензије се исплаћују у динарима, и то без усклађивања са курсом евра, а већина месечних издатака се плаћа динарима. Због тога, уколико постоји потреба задуживања код банака, то треба урадити у динарима.
Иако наизглед просечна каматна стопа од 21 одсто на динарске готовинске кредите и није баш најсјајнији број, не треба заборавити чињеницу да при задуживању у еврима депозит који смо у обавези да положимо и курс који морамо пратити при уплати рате кредита, кошта нас у ствари много више и од номиналне каматне стопе и од Есконтне каматне стопе који приказује реалну и коначну цену кредита (у ЕКС се, нажалост, ипак не може укалкулисати и промена вредности курса у односу на иницијални).

Испланирати добро и одабир банке

Свакако у кредитни однос са банком никако не треба улазити олако. Као што планирате све веће куповине, тако планирајте и циљајте банку која одговара вашим потребама, без обзира на то да ли је оно што задовољава ваш критеријум најјефтинији производ на тржишту, или најбржа и најлакша процедура без много муке са папирологијом.
Добро се распитајте о условима одређеног кредита код свих банака и упоредите услове како за клијенте банке, тако и за грађане који нису клијенти банке.
Банке динарске кредите најчешће везују за неку од референтних стопа као што су референтна стопа НБС или шестомесечни БЕЛИБОР, што значи периодично усклађивање рате кредита са усклађивањем вредности уговорене каматне стопе.

Тренд извесне стабилности динара

Иако је неозбиљно предвиђати, ово је реално једина потенцијална опасност код задуживања у динарима. Наравно, тренд опадања референтне стопе НБС ипак говори у прилог извесне стабилности динара, па се не очекују драстичне осцилације у вредности референтних стопа које би могле да наруше редовно сервисирање динарских задужења.
Кредит ће, свакако, бити најнеповољнији уколико га узимате ако нисте клијент банке, што значи уколико се морате задужити код неке банке, а ваша банка преко које послујете нема конкурентне услове, пренесите примања у другу банку која ће вам дати и неке повластице зато што сте њен клијент.
Наравно, поред већ оног добро наученог држања кућног буџета под контролом, штедњом и планирањем месечних трошкова, оно мало простора што је по извештају Кредитног бироа остало за задуживање урадите у динарима. Јер све док смо зависници од чаробног евра, не постоји довољан простор за дуго жељено појефтињење кредита у динарима.
                                                                                                        Извор: Кућа добрих вести/Каматица


Последњи пут измењено понедељак, 13 јануар 2014 13:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија