A+ A A-

Како грађани Србије бирају банку?

Оцените овај чланак
(4 гласова)

klijentiiiiiiБЕОГРАД - При одабиру банке у Србији грађани највише воде рачуна о трошковима, угледу и близини банке, што поткрепљује податак да чак 91 одсто испитаника комуницира са својом банком искључиво преко њених пословница, показало је истраживање које је реализовала Хипо Алпе Адриа група (Hypo Alpe Adria) у сарадњи са компанијом АTKearney.

Према том истраживању, најпопуларнији банкарски производи, поред текућег рачуна су кредитне и дебитне картице, а већина испитаника би волела додатно да поседује и рачун за штедњу, животно осигурање и интернет банкарство.

Који су најважнији критеријуми приликом отварања текућег рачуна - интернет
Истовремено, недавна анкета на порталу Каматица показала је да чак четвртина анкетираних каже да је за њих најбољи начин за коришћење банкарских услуга - интернет. Наиме, чак четвртина анкетираних посетилаца определила се за интернет док тек сваки пети анкетирани најрадије бира лични контакт у пословници.
Такође, анкета је показала и да се клијенти о производима и услугама банака информишу, уколико се већ сами не прошетају до пословнице, готово искључиво путем интернета.
А када бирају банку, судећи по резултатима анкете на порталу Каматица, грађанима Србије свеједно је да ли их на шалтеру дочекује лепо дотерана службеница која на свако питање одговара са "Може!" или чувена Мица Убица.

Пресудна висина камате на штедњу

Наиме, чак половина анкетираних, сваки други, каже да банку бира на основу висине камате на штедњу. Далеко иза по значају су цена услуга, поузданост банке, љубазност особља и сви остали разлози.
Са друге стране, иако су клијенти спремни да се преселе у другу финансијску кућу, препрека тим жељама најчешће је дуг који их веже за банку у којој су. Да би се једна банка напустила и клијент преселио у другу, мора да измири рачуне по основу „минуса“, картица и кредита.
А управо представљено истраживање Удружења банака Србије показало је да сваки грађанин Србије у просеку банкама већ дугује 836 евра, односно готово две просечне месечне плате.
Једно од решења у тој ситуацији би било узимање рефинансирајућег кредита у банци у коју клијент жели да пређе.
                                                                                                  Извор: Кућа добрих вести/Каматица 


Последњи пут измењено уторак, 04 фебруар 2014 14:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани