Кућа Добрих Вести

Login

Основан Сенат привреде Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

senatБЕОГРАД - У Привредној комори Србије данас је организована свeчaна кoнфeрeнциjа пoвoдoм oснивaњa Сeнaтa приврeдe Србије, испостави Сената привреде Аустрије.

Сенат је асоцијација основана најпре у Немачкој, након тога у Аустрији, а крајем прошле године аустријски Сенат одлучио је да оснује такву институцију и у Србији.
Намера је да се окупи што више чланица, да се обезбеди привредницима да међусобно више сарађују, унапреде трговинску сарадњу, а највећа пажња биће посвећена малим и средњим предузећима.
Потпредседник Привредне коморе Србије (ПКС) Раша Ристивојевић рекао је да је Аустрија највећи страни инвеститор у српској привреди и подсетио да је у периоду од 2000 до 2013. уложила око 3,5 милијарде долара, а да је захваљујући инвестицијама аустријских компанија у Србији отворено око 22.000 радних места, објавила је ПКС.
Ристивојевић је додао да о томе колики је интерес аустријске стране да сарађује са српском привредом говори и присуство око 290 представништава аустријских фирми у Србији.
Након презентације Сената привреде вицепремијер Александар Вучић и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц проглашени су почасни чланови Сената привреде Аустрије и Србије.

Аустрија један од највећих инвеститора у Србији

Курц који се налази у званичној посети нашој земљи рекао је да су Аустрија и Србија и културно и привредно повезане, јер у Аустрији живи око 300.000 грађана српског порекла, а у Србији Аустрија је највећи инвеститор.

Министар пољопривреде Драган Гламочић изјавио је данас да је оснивање Сената привреде у Привредној комори Србије, у сарадњи са Аустријом, велика шанса за нашу земљу, истакавши да су нам хитно потребни инвеститори и нова радна места.
Он је рекао да је приликом недавних разговора са аустријским привредницима у Бечу уверио да постоји велика жеља за улагање у Србију и пословну сарадњу.
На свечаном скупу "Пословни мост Србија - Аустрија - Европа" учествововао је и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, који је најавио да до краја јуна очекује доношење закона о раду, приватизацији, грађевинском земљишту, државним службеницима и о осигурању.
На скупу Вучић се захвалио аустријским инвеститорима на досадашњим улагањима, додавши да очекује да ће у овој години доћи много више инвеститора него прошле године.
Вучић је изјавио и да Србија од Аустрије може много тога да научи, јер је та земља далеко испред Србије и нагласио да „нама највише недостају дисциплина и марљивост“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 фебруар 2014 09:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија