A+ A A-

Трубачи дочекали европске шампионке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1docekesmoskvatrubanauvceБЕОГРАД - Весеље на Аеродрому „Никола Теала“ у рано јутро: европске шампионке и рекордерке вазушном пушком са Шампионата Европе у Москви Андреу Арсовић, Драгану Тодоровић и Ивану Максимовић, као и чланове сениорских екипа и стручног штаба, дочекали су трубачи!


Уз екипно злато, Андреа Арсовић је освојила појединачно сребро, а Ивана Максимовић бронзу!
-Српско стрељаштво забележило је изузетан успех на Првенству Европе у Москви и још једном смо се доказали као велесила у изузетној конкуренцији са рекордним бројем учесника – задовољан је председник СС Србије Синиша Машовић.- Захваљујемо се Министарству омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету Србије, нашим спонзорима ЕПС и Илеј као и свим пријатељима стрељачког спорта на подршци и честиткама. Надам се да ће ови успеси скренути пажњу на тешку ситуацију српског стрељаштва када су објекти у питању. Боримо се да добијемо дозволе за градњу националног стрељачког центра на  на Царевој ћуприји, имамо подршку Министарства омладине и спорта, али смо суочени са великим проблемима и зато нам је потребна помоћ свих добронамерних да бисмо овим сјајним спортитима обезбедили услове за тренинге и такмичења какве заслужују.
Срећко Пејовић дебитовао је на Шампионату Европе на функцији спортског директора СС Србије. На првом такмичењу освојена је и – историјска медаља:
1docekesseniorskitimipredsednikmasovicdesno- Ово је прва златна сениорска женска екипна европска  медаља ваздушном пушком. Има посебну тежину јер је окићена и европским рекордом, за више од четири круга бољим од старог. Девојке су су украсиле крај такмичења у коме смо претходно пропустили много шанси, освојивши три медаље. У финалу, Андреа Арсовић и Ивана Максимовић су биле сјајне, нису подлегле притиску, биле су најјаче када је било најпотребније.  Очекивали смо медаљу од обе селекције пиштољем, биле су близу, баш као и сениори пушком. Милица Бабић и Андрија Миловановић су нас обрадовали са две олимпијске визе пушком  за летње Олимпијске игре младих у августу у Нанкингу. Добили смо сјајну генерацију. Укупно, имали смо учеснике у шест финала, од тога  троје у квалификацијама за Олимпијске игре младих, двоје у јуниорској конкуренцији и чак три у сениорском делу, али смо освојили две медаље. У спорту је неопходно да се има и мало среће.
Андреа Арсовић је освојила трећу појединачну европску медаљу - 2010. у  Меракеру била шампионка Европе, 2012. у Виерумакију у Финској окитила се бронзом, а 2014. у Москви постала је вицешампионка Европе:
- Период пре Шампионата Европе био је тежак, није ми ишло како треба, било је и проблема са пушком – рекла је на дочеку Андреа Арсовић.-  Основни део сам гађала тешко, можда и најтеже у каријери, док је у финалу било добро. Мађарица Мишколци је изненадила, очигледно се добро припремила за ово првенство и од старта је повела. Презадовољна сам и због екипне медаље. Забалежиле смо сјајан резултат, није мала ствар поправити, и то убедљиво, европски рекорд. Чекају нас четири светска купа које ће бити етапе ка најважнијем такмичењу,  Шампионату света у септембру у Гранади. Волела бих да одмах освојим олимпијску норму за Рио.
1docekesmoskvaandreaarsovicИвана Максимовић, је после олимпијског сребра у Лондона 2012. освојила европску бронзу МК пушком тростав  у Осијеку 2013. и сада је додала још једну, али ваздушном пушком:
- Поносна сам и срећна, захваљујем се свима који су ме подржавали, а подршка ми је итекако требала пре овог првенства. Било је криза, успона и падова, мењала сам пушке, ништа није ваљало. Посебно ми је драга екипна медаља, знам колико само све три уложиле труда на припремама, а победиле смо Немице које су до сада биле претплаћене на прва места и сјајне Италијанке. Мени, од како су уведена нова правила,  финала баш нису доносила много радости. У Москви је имало леп крај, освојила сам медаљу!  Сада ћемо се окренути малокалибарском оружју, прво светски купови, потом шампионат света.  Сигурнија сам МК пушком и циљ ми је да у првом покушају освојим олимпјску визу за Рио.
Дочеку су присуствовали генерални секретар СС Србије Ненад Петковић, виши стручни сарадник СС Србије Горан Максимовић, технички секретар Марија Поповић, представници бројних клубова, стрелци, тренери и пријатељи стрељачког спорта.
Српски стрелци су у Москви, уз три медаље у европски рекорд,  уписали и  два четврта,  четири пета, два шеста и једно седмо место. Ево биланса:
Злато: сениорска женска репрезентација ваздушном пушком са 1.247,1 круг  - нови европски рекорд (Максимовић 418,5, Арсовић 417,3, Д. Тодоровић 411,3).
Сребро: Андреа Арсовић – сениорке, ваздушна пушка.
Бронза: Ивана Максимовић – сениорке, ваздушна пушка.
1docekesmoskvatodorovicmaksmovicarsovicЧетврта места: женска сениорска репрезентација ваздушним пиштољем (Бобана Величковић, Јасна Шекарић, Зорана Аруновић).
Андрија Миловановић – јуниори,  ваздушна пушка (квалификација за Олимпијске игре младих).
Пета места: Зорана Аруновић – сениорке, ваздушни пиштољ.
Мушка сениорска репрезентација ваздушним пиштољем (Андрија Златић, Дамир Микец, Димитрије Гргић).
Стеван Јовановић – јуниори, ваздушна пушка.
Јуниорска мушка репрезентација ваздушном пушком (Стеван Јовановић, Андрија Миловановић, Милош Ивановић).
Шеста места: мушка сениорска репрезентација ваздушном пушком (Стеван Плетикосић, Милутин Стефанивић, Миленко Себић).
Женска јуниорска репрезентација ваздушном пушком (Милица Бабић, Нина Радуловић, Тиха Тодоровић).
Седма места: Стеван Јовановић – јуниори, ваздушна пушка (квалификације за Олимпијске игре младих).
Милица Бабић – јуниорке, ваздушна пушка (квалификације за Олимпијске игре младих).
Женска јуниорска репрезентација пиштољем била је 11.  Јована Драгачевац (јуниорке, пиштољ) заузела је 12.  место у квалификацијама за Олимпијске игре младих,  Стеван Плетикосић пласирао се на 15. позицију ваздушном пушком за сениоре, а Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић су били 16, 17. и 18. ваздушним пиштољем за сениоре.

Биланс медаља

1. Украјина    6    8    1    15
2. Финска    5    2    3    10
3. Мађарска    4    0    2    6
4. Немачкa    2    5    2    9
5. Пољска    2    0    2    4
6. Швајцарска    2    0    1    3
7. Русија    1    6    4    11
8. Белорусија    1    2    2    5
9. СРБИЈА    1    1    1    3
10.Француска    1    0    2    3
11. Грчка    1    0    0    1
12. Италија    0    1    2    3
13. Литванија    0    1    1    2
14. Јерменија    0    0    2    2
15. Чешка    0    0    1    1
16. Шведска    0    0    1    1
17. Португалија    0    0    1    1
Напомена: У неким дисциплинама трчећег вепра  нису подељене  медаље због мањег броја репрезентација и такмичара од прописаног.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 март 2014 17:13
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани