Кућа Добрих Вести

Login

Стрелци моле председника Србије за помоћ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1UNIONKONFSTRELACAБЕОГРАД - Синиша Машовић, председник Стрељачког савеза Србије замолио је за помоћ председника Србије Томислава Николића да се реше озбиљни проблеми који спречавају почетак градње националног стрељачког центра на Царевој ћуприји у Београду.


- На прослави 125 година стрељаштва у Србији у децембру 2012. у Дому Народне скипштине, председник Томислав Николић је обећао да ће помоћи стрелцима и сада га молимо да то обећање испуни - рекао је Синиша Машовић на конференцији за медије у хотелу Унион у Београду посвећеној великом успеху стрелаца на ЕШ у Москви освјању златне екипне медаље са европским рекордом, као и појединачног сребра (Андреа Арсовић) и бронзе (Ивана Максимовић).- Овога пута није у питању финансијска и материјална помоћ, већ снажна подршка јер се сусрећемо  са мени тешко схватљивим, неразумним и неаргументованим отпорима и противљењима појединаца у Заводу за урбанизам Београда и Републичком заводу за заштиту споменика културе нашем пројекту националног тренинг центра на простору на коме је стрелиште од 1851.
Машовић се захвалио председнику Томиславу Николићу и министру омладине и спорта Ваљи Удовичићу на честиткама поводом великог успеха,  Министарству омладине и спорта и Олимпијском комитету Србије на великој финансијској помоћи стрељачкој организацији, али је истакао и да успеси обавезују  да се стрелцима омогуће прави услови за тренинге:
1unionkonfstrelacasinisamasovic-Желимо да направимо тренинг центар, без мегаломанских идеја, јер знамо каква је економска сутација, да наши асови не би и даље тренирали у Осијеку или Бордоу јер у Србији немају где.  У оквиру пројекта је и стрелиште на 25 метара за малокалибарски пиштољ које су бирократски урбанисти „избрисали“ и тако Зорану Аруновић и другарице осудили на изгнанство. Терају нас да на подводном земљишту у близини Топичидерске реке копамо сутерене и подруме. Наше примеде нису прихваћене на отвореној јавној седници о „Нацрту урбанистичког плана за Топчидер 2“  и ако остану при своме, имаћемо неадекватан објекат. Стрелиште и стрељачка организација, чини ми се, плаћају цех због нелегално изграђених пословних објеката у непосредној близини, чији су власници бацили око и на наше земљиште.
Машовић се посебно осврнуо на тенденциозне и нетачне изјаве да се стрелиште за МК пиштољ налази, по пројекту, наводно на „туђој парцели“ и  „шта ће стрелцима стрелиште на Царевој ћуприји када имају Ковилово“:
- Службенице Завода за урбанизам Јелена Јовић и Весна Теофиловић су изнеле нетачан податак о власништву над земљиштем на коме бисмо градили стрелиште за 25 метара. Комплетан терен је државна својина и имамо снажну подршку Министарства омладине и спорта Србије да ту градимо центар. На страни на којој је пројектовано стрелиште за пиштољ комшија нам је  Завод за израду новчаница који је такође на државној земљи. Не знам сврху изношења неистинитих информација. Што се тиче Ковилова, то је приватни објекат и држава никада није инвестирала, нити ће инвестирати у објекте чији није власник. Са власницима Ковилова имамо и проблем јер нам дугују скоро 50.000 евра који оптерећује нашу сарадњу са Министарством омладине и спорта и вероватно ћемо га разрешити на суду.
1unionkonfstrelacaarosvicitodorovicНа питање новинара да ли би стрелци пристали да уступе Цареву ћуприју и добију неки други, можда и већи простор, Машовић је искрено одговорио:
- Волели бисмо да добијемо понуду коју нећемо моћи да одбијемо и да саградимо велико стрелиште за највећа светска такмичења. Али, реални смо, то је веома скуп пројекат и зато смо окренути ономе што је примереније могућностима и нас и државе: тренинг центру са ваздушним и МК стрелиштем за пушку и пиштољ на 50 метара и МК пиштољ на 25 метара а  одрекли смо се хотела и тренинг хале јер знамо у ком времену живимо. Остаћемо ту где смо јер је стрелиште и у генералном урбанистичком плану и борићемо се против некоректног и ничим изазваног понашања руководства Јавног предузећа „Хиподром Београд“ које отворено заговара исељење стрелишта после 162 године.
Машовић се осврнуо и на, како је рекао, недовољно и штуро извештавање ТВ Београд о успесима стрељачке репрезентације.
У уводном делу конференције за медије, обележен је, како је рекао директор Стрељачког савеза Србије Срећко Пејовић, историјски успех – прва европска екипна златна медаља ваздушном пушком за сениорке и европски рекорд:
- Још једном честитке Андреи Арсовић и Ивани Максимовић за сјајне резултате и појединачно сребро и бронзу, али и Драгани Тодоровић која је издржала притисак и сачаувала предност пред Немицама од 0,7 кругова за златну медаљу.  Огроман успех су и две визе за Олимпијске игре младих у Нанкингу у август Милице Бабић и Андрије Миловановића. Какав је то подвиг говори и податак да смо освојили две од 12 европских квота, као и да ће у Нанкингу у свакој дисциплини бити само по 20 стрелаца! На ЕШ смо имали шансе у скоро свим осталим дисциплинама за медаље, али било је необјашњивих падова и фаворити, мушка и женска екипа пиштољем су остали без трофеја.
Тренер координатор у репрезентацији Драган Доневић, шеф струке у Партизану је изнео интересентан податак:
- У време ЕШ у Москви, одржано је и Првенство Азије и наше сениоке су пушком имале три круга бољи резултат од  Кинескиња, првакиња Азије, које ће нам бити у септембру ривалке у Гранади на СП. Леп наговештај лепих вести у наставку сезоне.
Андреа Арсовић је у Москви освојила трећу европску појединачну медаљу. После злата 2010. и бронзе 2010. окитила се сребром:
- После сјајне 2013. када сам оборила два светска и два европска рекорда, освојила два злата на светским куповима и кристални глобус за друго место у финалу Светског купа, добро сам почела 2014. у којој нас чека најважнији испит Светско првенство у септембру у Гранади.  Желим да одмах освојим олимпијску визу за Рио. У успеху из Москве сви су дали велики допринос – Ивана и Драгана у екипи, мој тренер Драган Доневић, али и Министарство омладине и спорта, ОКС, мој клуб Партизан и Стрељачки савез Србије. Честитам правим наследницима Милици и Анрији на олимпијским визама.
1unionkonfstrelacababicimilovanovicУ шампионској екипи Ивана Максимовић (оправдано није присуствовала, на одмору је у Шпанији) и Драгана Тодоровић су из клуба „Академија Максимовић“ који, као и стрелци, нема кров над главом а гаји – шампионе. Драгана Тодровић се захвалила МОС, ОКС, СС Србије и клубу и истакла:
- Ми смо екипа која није показала све за шта је способна, сигурна сам да ћемо вам пружити још много прилика за радовање. Волела бих и да мој клуб „Академија Максимовић“ коначно добије простор да направимо мало стрелиште за ваздушно оружје, да се скућимо и да у школи стрељаштва гајимо нове шампионе...
Андрија Миловановић, млади нишки стрелац из из школе Лидије Михајловић и Зорана Стојиљковића, се захвалио клубу и стрељачким учитељима и истакао:
- Пласман на Олимпијске игре младих је мој највећи успех и пресрећан сам. Знам каква ме конкуренција чека, али даћу све од себе за добар пласман.
Милица Бабић јуниорка Новог Сада се такође захвалила на подршци клубу и тренерима олимпијцу Немањи Миросављеву (који се опоравља од повреде колена и прихватио се пушке после вишемесечне паузе) и Бранкици Бабић – Бауер.:
- Честитам Андреи, Ивани и Драгани на екипном злату и европском рекорду и појединачним медаљама. Радујем се учешћу на Олимпијским играма младих и за то ћу се посебно припремати.
Конференцији за новинаре присуствовали су Дамир Штајнер спортски директор ОК Србије, самостални стручни сарадници у ССС Горан Максимовић и Бојана Николић, олимпијац Новог Сада Немања Миросављев као и бројни пријатељи стрељачког спорта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 11 март 2014 22:39
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија