A+ A A-

Сајам етно хране и пића

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajammmmmБЕОГРАД – Љубитељи домаће етно хране и пића моћи ће ускоро да уживају у највећој регионалној смотри произвођача традиционалних производа намењених тржишту „Сајму етно хране и пића“ који се одржава од 26. до 29. новембра на Београдском сајму.


Под слоганом "Утемељење робне марке етно производа" сајам има превасходно пословни карактер.


Циљ му је, пре свега, увођење традиционалних производа у "свет брендова" кроз унапређење производа, начина њиховог представљања и проналажење нових начина продаје и нових тржишта, чиме би се овај значaјан део етно и културне баштине приближио и препоручио потенцијалним купцима - власницима трговинских радњи, ресторана, хотела, великих трговинских ланаца, њиховим набављачима, дистрибутерима, извозницима, професионалним гастрономима, посебно купцима из иностранства.


Покровитељ је Министарствао пољопривреде и заштите животне средине и уз подршку Привредне коморе Србије и Привредне коморе Београда. На Сајму етно хране и пића се на групним штандовима, у оквиру регионалних привредних комора, задружних савеза, локалних самоуправа, удружења произвођача или самостално нуди се више од 1500 различитих производа карактеристичних за ужа географска подручја, најчешће ручне израде од органски гајених сировина, који се праве по посебној рецептури и у ограниченој количини за тржиште ("национални специјалитети").


На сајму се представљају и произвођачи опреме за производњу и чување етно хране и пића и акредитоване лабораторије за тестирање квалитета хране.

 

EtnoSajamnmmmm

Купопродајни уговори са потенцијалним купцима


Резултат овакве мисије требало би да буду купопродајни уговори са потенцијалним купцима из Србије и иностранства, проналажење инвеститора за производњу, амбалажу и пласман етно производа, едукација произвођача из области стандардизације, упознавање тржишта са специфичним производима и промоција етно хране и пића и традиционалног начина припремања прехрамбених производа као дела културног идентитета народа.
Стручни пратећи програм Сајма етно хране и пића конципиран је тако да системски подржава заштиту географског порекла, рецепутуре, увођење система квалитета, правну заштиту, унапређења паковања и метода продаје и друге облике промоције најквалитетнијих производа и произвођача.


Повећање производа за заштићеним географским пореклом


Коначан циљ ове ексклузивне сајамске сајамске манифестације јесте афирмација традиционалних производа као прворазредног тржишног и извозног артикла и битног елемента туристичке понуде. То подразумева повећање броја производа са заштићеним географским пореклом, попут лесковачког ајвара, качарског меда, хомољаског меда, дуван чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, спреже или жмуља, али и препеличјих јаја, пужева, нојевог меса или тартуфа у меду, који представљају новину у овдашњој кулинарској традицији. Џемови, слатко, кисела зимница, сувомеснати специјалитети, млеч­ни производи, козји сиреви, мед, чајне мешавине, сушено воће, пекарски производи, вина, ракије... и сами су непресушан извор производа од којих многи могу постати робна марка и важан извозни артикал.


Већ по традицији, сајам ће додатно бити обогаћен изложбом рукотворина, а последњи дан (29. новембар) обележиће и, такођа традиционална - ревија торти у организацији "Наше практике".


Сајам ће бити отворен сваки дан од 10 до 19 часова, а последњег дана до 17 часова.
За пословне посетиоце улаз је бесплатан, уз попуњавање регистрационог листа или визит карту, а за остале заинтересоване грађане улазница кошта 250 (за групне посете 150 динара). Цена паркинга је 100 динара по сату.


Више информација о Сајму можете наћи на сајтовима www.etnohip.rs и www.sajam.rs

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 новембар 2014 21:17
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани