A+ A A-

Штефанек: „Тренер ми је рекао да умрем на струњачи“!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Давор Штефанек донео  је Србији прву медаљу на Шампионату Европе у рвању грчко – римским стилом у београдској Арени, уједно и 43. у пребогатој историји најтрофејнијег српског олимпијског спорта.

У изванредном мечу, у категорији до 60 килограма,  против Белоруса  Максима Казарског морао је да рве три рунде да би дошао до победничког постоља! Пре тога је имао још четири веома тешке борбе. У квалификацијама је савладао Маунела Алмеиду из Португалије, у осмини финала победио је Патрика Штаделмана (Швајцарска), у четвртфиналу га је победио Иштван Леваи (Словачка) који је касније освојио шампионску титулу, затим је радио репесаж са Соколом из Хрватске, победио  и изборио се за меч за бронзу где је у борби „до последњег даха“ савладао Казарског.
Штефанек (27 година), члан Пролетера,  признао је да му је најтеже било у првом репасажу:

- Највећи притисак  је био у мечу са Хрватом Соколом, јер је  само победа отварала врата до медаље. Дало ми је снагу и то што сам осетио да је психички пао. Наставила се традиција у мојој каријери да сваке четврте године освајам европске медаље, 2004. сребро, 2008. бронзу и ове године, такође, бронзу.

Штефанек је скидао доста килограма пред долазак у Београд и то се осетило у одлучујућој борби за бронзу:

- Када сада анализирам, не могу да будем незадовољан јер сам освојио медаљу али интимно,  ишао сам на злато. Пресудила је борба против Словака Леваиа где ми је пала концентрација, а то одлучује против јаких  рвача какав је Словак. Много су ми после те борбе помогли тренери Докманац и Дамјановић. Били су уз мене, бодрили ме да издржим у наставку. У мечу за бронзани трофеј, пружио сам 120 процената од онога што могу. Каква је то борба била, сведочи и чињеница да Казарски у једном тренутку није могао да устане. И ја сам био на ивици снаге,  борба против килограма је утицала да, иако сам кондиционо био добро припремљен, останем без  свежине у финишу. Срце ми је било у грлу и у једном тренутку рекао сам тренеру да ћу да умрем. Одговорио је „Умри, али на струњачи“ и то ме је понело.

Ово је, како је и Штефанек признао, последње Превенство Европе на коме ће учествовати у категорији до 60 кг:

- Не знам шта ми је теже, да се борим против ривала или против килограма. Скидао сам шест килограма и то ми је веома тешко пало, чак сам и враћен са припрема због тога. Сигуран сам да ћу од идуће године прећи у  вишу категорију. Много је лакше када не мораш баш строго да водиш рачуна о тежини...

Долази серија квалификациних турнира за одлазак на олимпијске игре. Учешће на ЕШ у Београду било је услов за  друге  континенталне квалификације у Софији од 19. до 22. априла. Штефанек се не боји нових искушења и изазова:

- Неће бити неког дугачког одмора и великог славља. Направићемо већ у понедељак програм рада, јер је циљ да се изборим за олимпијску визу. Овом медаљом испунили смо само део оводишењег плана који предвиђа и учешће на ОИ и борбу за олимпијски трофеј који ми недостаје у каријери.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 август 2012 16:39
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани