Кућа Добрих Вести

Login

Портал за успешнији бизнис

Оцените овај чланак
(2 гласова)

portalllllБЕОГРАД - У Привредној комори Србије (ПКС) представљен је јединствен интернет портал www.poslovanje.rs, намењен малим и средњим предузећима, као база значајних информација и бесплатна подршка пословању.

 

Портал је заједнички пројекат ПКС и УСАИД БЕП на којем привредници могу наћи информације о изворима финансирања бизниса, сазнати све о ЦЕ знаку, огласити понуду или тражњу, пронаћи пословне партнере у земљи и иностранству, добити одговор на пословна питања за 48 сати али и дискутовати о важним привредним прописима.

 

Марко Чадеж, председник ПКС рекао је да је циљ сајта да се на једном месту представе информације важне за пословање привреде. Овај вид комуникације омогућиће привредницима да се лакше информишу о прописима и регулативама и брзо реагују на понуду и тражњу, јер је размена информација од пресудног значаја у савременом пословању, истакао је председник ПКС, објавила је та привредна институција.

 

Чадеж сматра да ће сајт, у извесној мери, променити пословни амбијент у Србији и постати тачка у којој се састају произвођачи и понуђачи. Портал може да живи уколико привреда активно учествује у његовом раду, поручио је председник ПКС.

 

Министар привреде Србије Жељко Сертић казао је да садржај портала у потпуности прати циљеве предложене Стратегије за подршку развоју малих и средњих предузећа и предузетништва и конкурентности 2015-2020 и омогућава њихово испуњавање.

 

Одрживост и конкурентност малих и средњих предузећа и предузетништва велика тема која захтева посебан приступ.

Предузетништво није само предузетничка радња већ су то сви они који својом радом и идејама успеју да направе неки бизнис, додао је министар.

 

Информације о изворима финансирања

 

Како је навео Џо Лаутер, директор УСАИД БЕП најважнији сегмент овог пројекта су информације о изворима финансирања, како банкарских тако и небанкарских. Лаутер је нагласио да су мала и средња предузећа у Србији у просеку прошле године узела кредит у износу од 21.000 евра, што је недовољно за покретање озбиљније производње.

 

Посебна пажња на сајту, управо је посвећена развоју дела портала који се тиче извора и унапређења финансирања пословања. У оквиру ове секције, креиран је онлајн филтер са информацијама о свим доступним изворима финансирања на тржишту, а крајњи резултат претраге зависи од специфичних информација о предузећу и потребама за екстерним финансирањем.

 

Овај део портала садржи и списак свих финансијских институција, онлајн калкулатор финансијских рациа за процену квалитета финансијских извештаја предузећа, формуларе за пројекције новчаних токова, као и секцију са едукативним материјалима. Истовремено, кроз ову секцију ће бити омогућено обједињено информисање привреде о свим облицима државне помоћи привреди.

 

У оквиру портала, у функцији ће бити и унапређен Бизнис Инфо Сервис (БИС), који има ефикасну информативно-саветодавну услугу, кроз пружање одговора и информација неопходних у пословању различитих делатности. У рад сервиса укључени су сви стручни сектори ПКС, тако да се тражени одговор добија у руку од 48 сати.

 

Форум привреде о прописима је сервис који омогућава дискусију привредника о правној регулативи и прописима, као и иницијативама Коморе на креирању повољнијег пословног амбијента.

 

Све информације на порталу ће бити ажуриране у складу са будућим исказаним потребама привреде, а биће креиране додатне секције и садржаји како би услуга привреди била одржива, квалитетна и континуирана. До краја марта 2015. године биће активна и енглеска верзија портала.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 март 2015 19:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија