Кућа Добрих Вести

Login

Скутери на струју – економична новина на београдским улицама

Оцените овај чланак
(5 гласова)

motoriglavnaaaaaaБЕОГРАД – Прва слика која ми се створила у глави када сам угледала мале беле моториће на струју компаније “Motogrini Gruppo” на недавно одржаном “Belgrade Venture Forumu” била је у потпуности футуристичка: сви ми у Србији возимо те мале беле моториће, на тротоару или на путу, све се бели, чак нема ни аутомобила, заменили смо их тим моторићима, нема издувних гасова, нема гузве на паркинзима…


Да ли можете да замислите да возите овакав један моторић на београдским улицама?

 

Компанија “Motogrini Gruppo” је прва на тржишту Србије припремила премијерну селекцију најбољег програма електро скутера за ово тржиште.
Мотогрини понуда je базирана за три тржишна сегмента: транспортни програм “MotoGrini email”, намењен службама које се баве door-to-door доставом, life style програм “MotoGrini Emotion” и посебан “MotoGrini Econ” концепт програм.


Сва возила су са адекватним сертификатима и хомологацијама, одликује их скоро потпуно бешуман електро мотор, одлична аутономија за коришћење у граду, занемарљиво мало одржавање и неупоредиво искуство у вожњи. Све моделе покрећу батерије које се пуне на обичној градској мрежи.


Италијански дизајн се препознаје на први поглед, али оно што је стварно важно је скоро потпуно бешуман електро мотор, одлична аутономија за коришћење у граду и јефтино одржавање. Уз неупоредиво искуство у вожњи. Притом, све моделе покрећу батерије које се пуне на обичној градској мрежи. Довољно је да имате обичан утикач за струју.


Да ли је описана слика са почетка овог текста футуристичка или реална?Можда је могуће закључити након овог интервјуа који смо за Кућу добрих вести водили са Светом Симићем који је заступао ову пословну групацију на поменутом Форуму.

motogriniiiiii
“Овај пројекат смо припремали годину и по дана пре него што смо у марту ове године на сајму аутомобила у Београду представили цео пројекат. Једини смо у Србији, можда бих се усудио рећи у региону, да имамо хомологацију за скутере на струју. На међународном сајму аутомобила сви су били изненађени и оно што је нама било важно је да су нам сви честитали на томе што смо неке технологије за које знају да постоје у земљама Европе довели у Србију”, каже на почетку разговора Симић.
Он објашњава да хомологација значи да све оно што улази у неку свакодневну употребу и интеракцију у неким системима који су већ претходно дефинисани мора да задовољи одређене стандарде. Морали су да аплицирају код Агенције за безбедност саобраћаја, а у том процесу ангажује се Институт у Винчи који целу техничку документацију проверава, даје своје мишљење Агенцији за безбедност која на крају издаје документ без кога возило не мозе да се региструје, односно не може да се пусти у саобраћај.


“Овде имамо у понуди три типа возила, а овај мали модел “econ” је свима јако интересантан, футуристичког је облика, склопив је и за различите намене. Имамо, затим, модел “emotion” који по свом дизајну доста подсећа на веспу и он се региструје. Он је као еквивалент скутера до 49 кубика у тој категорији коју дефинише нас закон о безбедности сабраћаја у свету је то Н1 категорија”, додаје Симић.

monto123

 

Еколошки прихватљив, уштеда за буџет


За наступ на тржишту је најважније то не само што је ова производна линија у складу са очувањем природе, већ и што је овде реч о јефитином транспорту, односно о транспорту на коме се штеди.


“Наш бизнис модел је намењен, између осталог, свима који имају такав проблем и зато су наша возила ценовно прилагођена овом тржишту и региону. Цена наших скутера се крећу од 1490 евра до 2490 евра. Они су потпуно конкурентни скутерима који су на бензин, медјутим оно што их јако разликује је експлоатација. Да би возили овакав скутер на бензин вама треба 400 до 500 евра само за бензин на годишњем нивоу. Причам о сезони, март април октобар а “мотогрини” скутер за то исто време потроши струје у вредности од шест до осам евра”, објашњава Симић.


“Друга ствар која је јако важна да се објасни широм аудиторијуму је да се често прави компарација са аутомобилима, што је погрешно. Да би се пунили аутомобили мора да дође до промене градске инфраструктуре, да постоје градски пуњачи који су приступачни, да се спроведе електроинсталација која то може да подржи. Наши скутери се пуне на обичној градској мрежи, као мобилни телефон, као лап топ, као фен за косу, пуните га у гаражи, на послу, на обичну утичницу, у кафићу, где свратите да попијете кафу, замолите да вам избаце продужни кабл. Нама је важно да променимо перцепцију људи, да размишљамо у смислу економичне вожње и да изнађемо начина како да се томе прилагодимо. Ако сте у згради на седмом спрату нормално да нећете кабал спровести од прозора спаваће собе до тротаора испред зграде али ћемо наћи алтернативни начин да се то пуни, или у радњи поред, или у некој просторији где се држе бицикли а којих има по зградама или ћемо пунити на послу. На послу свака пословна зграда има неку пријавницу, неко обезбедјење, значи много решења постоји, треба се потрудити само јер је драматично велика разлика у трошковима”, објашњава Симић.

 

forum123

 

Потрошња од осам евра


Он истиче и да су трошкови одржавања ових скутера далеко испод оних трошкова које изискује мотор на бензин.


“Овде није потребан ниво одржавања који је неопходан када је реч о скутерима на бензин, што се тиче уља, свећица… Оно што је важно за одржавање је и то да је код нас сервис у гарантом року фиксне цене од 36 евра. То значи да без обзира да ли вам треба нова сијалица, плочнице на кочницама….то ће све ући у тих 36 евра и још једна ствар гаранција код нас је седам година ако се редовно одржава”, истиче он.


„Потрошња је изнад свих очекивања, објашњава. Да овај скутер сваки дан возите и целе сезоне ви нећете потрошити више од тих осам евра. Нису узалуд електровозила хит у свету. Свуда у свету је ово апсолутни хит, ми смо овде већ почели са продајом и по Беораду могу да се виде наши скутери. Поред тога ми смо почели причу о сарадњи са свим земљама у региону а имамо и разговоре о дистрибуцији ових скутера чак у Шпанији, причамо са неким људима у Јужноафричкој Републици, Белгији. Свима је интересантан тај ценовни распон, дизајн, квалитет производа…”, наводи Симић.


Према његовим речима ова фирма је регистрована у Београду, домаћа је, нема страног капитал…


“Креатор “еcon” мотора је британац као концепт дизајн онда је он након тога ушао у серијску производњу и ми смо онда тај производ технолошки унапредили даље. Слична прича је и за “еmotion” а тај трећи који сам поменуо је скутер који је намењен за доставу, за курирске службе где је потпуно наша технолошка надградња једног решења. Мотори се не производе овде. Постоји контролисана производњa у две фабрике у Кини…Нека очекивања су да ће у догледно време производња пресели у Србију, али за сада је још увек рано говорити о томе”, закључује Симић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 30 децембар 2015 12:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • Slavko Radosavljevic

    Postovana gospodo,
    ja sam dr Slavko Radosavljevic, autor PARS programa u kome centralno mesto zauzimaju uredjaji za brzo i nedestruktivno punjenje i odrzavane svih vrsta baterija.
    Posebno se izdvajaju uredjaji za elektro vozila kao sto su elektro skuteri.

    Punjaci koji postoje na svetskom trzistu i posebno za skutere, samo, pune baterije u vremenu 4 do 8 casova. Ti punjaci nemaju programsku logistiku koja kontrolise i utice na konverziju jedne u drugu energiju kod punjenja odnosno praznjenja.
    Jedna od osnovnih zamerka korisnika je vreme punjenja baterija.
    Za sada smo prvi u svetu sa resenjem koje brzo i nedestruktivno puni i odrzava baterije u radno stanje.

    Vise informacija,
    381 644928081 Viber
    34 622797955 Viber
    slavkoinvent@gmail.com

    Slavko Radosavljevic четвртак, 05 мај 2016 12:12 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија