Кућа Добрих Вести

Login

Пробуђени Иран – прилика за улагање

Оцените овај чланак
(3 гласова)

iranteheranNNNNБЕОГРАД - Техеран, десетомилионска престоница Ирана је почео да се у већој мери осећа као пословна дестинација одкако су 16. јануара Исламској Републици ублажене међународне санкције због њеног нуклеарног програма.

 

На међународном аеродрому Имам Хомеини се могу чути француски, енглеси и немачки језик, а хотели у северног делу Техерана из којих пуца поглед на задивљујуће планине прекривене снегом, пуни су финансијских менаџера и инвестиционих банкара. Они покушавају да остваре профит у земљи са економијом вредном близу 420 милијарди долара и младим, високообразованим становништвом од око 80 милиона.

 

У другом правцу, председник Ирана Хасан Рохани је боравио у Риму и Паризу на првој од европских тура, да би се срео са лидерима Француске и Италије, као и, међу осталима, директорима компанија Фијат Крајслер Серђом Маркионеом и Тотала Патрик Пујанијем. Током четвородневног пута, Рохани је склопио пословне споразуме вредне 50 милијарди долара са компанијама од италијанског гасног и нафтног гиганта Саипем до француског Ербас. Председник Рохани треба ускоро да посети, такође, Аустрију, Белгију и Немачку, казао је амбасадор Ирана у Србији Маџид Фахимпур новинарима у Београду.

iran1

 

Председник НР Кине први гост Техерана после укидања санкција


Први страни државник који је је, пак, посетио Техеран по скидању санкција Ирану био је председник Народне Републике Кине Ши Ђипинг који се са Роханијем сложио да билатерални односи две међу најстаријим светским цивилизацијама буду унапређени на ниво свеобухватног стратешког партнерства. Представници двеју држава су потписали 17 докумената и писама о намерама, укључујући и уговоре из области правосуђа, трговине и цивилног сектора. Разматрани су, такође, дугорочни уговори у секторима енергетике и рударства, рекао је председник Ирана. Кинески медији истичу и споразум о заједничкој реализацији Иницијативе Појаса и пута, транс-евроазијске стратегије за повећање трговине и повезаности земаља дуж нових копнених и поморских Путева свиле.

 

iran6

 

НР Кина је била највећи трговински партнер Ирана протеклих седам година и највеће је тржиште за сирову нафту из западноазијске државе. Годишња билатерална трговинска размена достигла је рекордних 51,8 милијарди долара у 2014. Рохани је казао како је планирано да током наредних десет година у билатералним економским односима Ирана и НР Кине буде реализовано 600 милијарди долара.


Ву Бингбинг, професор блискоисточних наука на Пекингшком Универзитету, предвиђа да ће после подизања санкција Ирану, у тој земљи доћи до “раста економске потражње”. “Ирану је сада потребна свеобухватна изградња инфраструктуре и обнављање капацитета за производњу нафте. Недостају инвестиције у енергетске секторе, укључујући и гасни”. Споразуми иранских и кинеских партнера потписани у Техерану ће “помоћи у изградњи инфраструктуре сектора енергетике и даљем порасту иракског извоза”, додао је Ву.

iran2

 

Европски пословни људи претекли америчке у Ирану


Сједињене Америчке Државе су оставиле на снази мноштво ограничења на трговинске споразуме са Ираном због његовог програма балистичких ракета и подршке групама које у Вашингтону сматрају терористичким. Неким иностраним огранцима компанија из САД биће дозвољено пословање у Ирану, али руководиоци у централама и даље неће смети да послују са иранским предузећима која су под америчким санкцијама. Такве Азадех Мескариан, адвокатица у Заивали, правничкој фирми у Лондону која клијенте саветује у погледу санкција, теши како “постоји много претеривања у вези Ирана”. Но она и примећује да “уколико не буде обраћано довољно пажње, постоји ризик озбиљног проблема.”


Већ је Ербас по укидању санкција претекао Боинг са споразумом за продају Ирану 114 нових и коришћених авиона чија ће испорука почети у јулу, саопштио је Абас Акунди, министар за путеве и развој градова. Компаније из Европе су до сада добиле и већину послова у ауто индустрији. Пежо – који је око 13 одсто своје продаје остваривао у Ирану пре него што се повукао 2012 - у преговорима је са израђивачем аутомобила Иран Кодро и другима о заједничкој производњи. Немачки Дајмлер је објавио заједнички подухват изградње Мерцедес-Бенц камиона у Ирану и други за дистрибуцију мањих камиона своје марке Фусо из Јапана.


Но, европски произвођачи аутомобила ће по повратку на иранско тржиште бити суочени са новом конкуренцијом из НР Кине, која није била погођена том врстом санкција. Предвођени компанијама Чери, Лифан и Анхуи Ђианхуаи, кинески произвођачи су на путу да повећају удео на тржишту Ирана са око један одсто из 2011. на близу девет одсто ове године, наводи истраживачка фирма ХИС Аутомотив.

iran3

Иранска тежња за улагањима


Иран има намеру да привуче најмање 50 милијарди долара годишње страних инвестиција у економију земље, рекао је гувернер централне банке Валиолах Сеиф. Земља ће остварити раст укупног домаћег производа од пет одсто током наредне иранске календарске године (21. март 2016-20. март 2017), проценила је једна од водећих светских компанија за кредитни рејтинг Мудиз. Делом је то, по Мудизу, због солидне основе грађене током година искључености Ирана из светског финансијског система, али И чињенице да је већ одмрзнуто преко 100 милијарди долара прихода од нафте који су годинама били на рачунима у иностранству. Део тих средстава која укупно премашују 150 милијарди долара, ће вероватно бити, по гувернеру Сеифу, коришћен за куповину роба, али нарочито за изградњу инфраструктуре. Иран ће, такође, имати приступ међународном платежном систему што ће земљи умањити трошкове трговине И финансирања.

iran4

 

Привредна сарадња Србије и Ирана


Званичници Ирана И Србије су сагласни да у скорој будућности робна размена између две државе достигне 200 милиона долара, изјавио је амбасадор Фахимпур. Има пуно могућности за унапређење економске сарадње и инвестиција, казао је Фахимпур већој групи представника медија из Србије током сусрета уочи националног празника Ирана, 11. фебруара, којим се у тој западноазијској држави обележава Победе Исламске револуције 1979. године.


Амбасадор је навео да су током 2015, док Ирану још није био укинут међународни режим санкција, размењиване посете високих владиних и државних делегација две земље. Одржано је у Техерану и 14. Заседање мешовитог комитета за привредну сарадњу на коме је са министром за трговину, туризам и телекомуникације Расимом Љајићем било 40 привредника из Србије и током кога су потписана четири међудржавна споразума.

iran5
Са друге стране Србију су прошле године посетиле две држвно-привредне делегације из Ирана на нивоу заменика министара, из ресора пољопривреде, односно индустрије, рударства и трговине. Они су у Београду И Новом Саду водили веома добре разговоре, истакао је амбасадор. Фахимпур је посебно указао да Иран жели да сарађује са Србијом у отклањању еколошких проблема.


Амбасадор је као перспективну област сарадње навео и туризам и најавио да је у наредна два месеца у Србију чартер летовима предвиђен долазак из Ирана прве две групе од по 300 туриста. Представници две националне ваздухопловне компаније и надлежних служби разматрају могућност успостављања директне авионске линије између Техерана и Београда, изнео је, такође, амбасадор.


“Долазак туриста из Ирана је доказ да је Србија безбедна земља,” приметио је амбасадор. По њему, Србија која је у центру Балкана, може да буде основа за привредну и другу сарадњу Ирана са земљама у региону.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 фебруар 2016 21:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија