A+ A A-

Загреб био домаћин Конгреса предузетница југоисточне Европе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zagrebackivelesajam565656БЕОГРАД - У главном граду Хрватске 8. Марта одржан је највећи регионални скуп који је окупио око 800 пословних жена.


Бранислава Симанић, секретар Заједнице предузетника ПКС, истакла је, на панелу о регионалној сарадњи, важност пословног умрежавања, размену искуства и знања, као и проширење мреже контаката са циљем унапређења пословања и јачања конкурентности. Симанић је представила активности ПКС на јачању предузетничког духа и приватне иницијативе у Србији, као и програме подршке Владе Србије том виду пословања.


Драгана Јовановић, предузетница из Београда и лифе, health и business coach говорила је о важности управљања стресом у женском предузетништву.


„Оно што све нас жене предузетнице у региону у данашњој пословној арени повезује је стрес и изложеност стресу који произлази из комбинације више фактора. То су пословна несигурност, радно време које као да нема краја и женама ствара додатан проблем у балансирању каријером и породичним животом. И даље је присутан 'гендер паy гап', односно родно утемељена несразмера између висине плате за исти посао када га обавља жена, у односу на мушкарца“, истакла је Јовановић.


Три панела која су модерирали Звездана Олуић, Санела Дропулић и Бранко Павловић с бројним гостима из југоисточне Еуропе, на тему положаја жене у подузетништву, боље сaрадње и повезивања, као и размене искустава дали су још бројније идеје за заједнички рад и побољшање услова у којима се налазе предузетнице и предузетници југоисточне Еуропе.


Директорка Виртуалног женског предузетничког центра из Загреба Санела Дропулић рекла је да је кроз историју жена жени најчешће била вук. „Али је модерно време донело промену парадигме. Притиснуте егзистенцијалним проблемима, пословним недаћама и несналажењима, жене су пригрлиле сарадњу, потпору и међусобно уважавање“, оценила је Дропулић.


Конгрес је био прожет одличним предавањима - од тога како да жена не заборави на себе и своје потребе, здравље на првом мјесту, предавачице Драгане Јовановић из Београда, до феноменалног предавача Синише Пруговечког који је демистифицирао данашњи положај жена у друштвима југоисточне Еуропе под темом: Што нас чека ако жене заиста постану равноправне?

 

SISARKAAAAAA

 

Мирсада Мехремић, гошћа предавачица из Сарајева нагласила је значај целоживотног образовања жена, а Тања Сказа, успешна предузетница из Велења послала је јединствену мотивацијску поруку женама да никада не смеју да одустану и да је сваки успех који прижељкују у њиховим рукама.


Љубица Костић Букарица, предавачица из Подгорице истакнула је важност повезивања жена у организације и удружења, ради заједничке борбе за бољи положај на тржишту, али и друштву.


На конгресу су градоначелницима и изасланицима појединих градова који су се први укључили у пројекат и понели титулу Град - пријатељ женског предузетништва“ додељене посебне повеље. Скуп у Загребу, у организацији Виртуалног женског предузетничког центра и под покровитељством председнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић, окупио је готово 800 предузетница из Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније, Бугарске и Албаније.


Уз Град Загреб, партнери Конгреса су и Министарство господарства, предузетништва и обрта Хрватске, Привредна комора Србије, Асоцијација пословних жена Црне Горе, Хрватска господарска комора, Хрватска обртничка комора, Хрватска удруга послодаваца, Удружење пословних жена “Визија” из Србије, Удружење пословних жена Македоније, Удружење пословних жена Босне и Херцеговине, Велепосланство Словеније у Хрватској и Заједнице подузетница Словеније.

 

Извор: ПКС/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 март 2017 14:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани