A+ A A-

Како до донаторских пара?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kakododonatoraaaaaПретпоследњег дана марта, у New City Хотелу у Нишу, одржан је 23. Biznis Café Србија а тема овог сусрета предузетника била је увек актуелна - “Како до донаторских пара?”.


Своја искуства са Нишлијама заинтересованим да почну сопствени посао, или онима који су већ начинили прве кораке а мучи их тематско питање ове вечери, поделили су већ опробани и успешни предузетници: Добрила Судимац Мратинковић, Предраг Стошић и Душица Тричковић.


Добрила Судимац Мратинковић је упознала присутне са начином функционисања и могућностима које људи окренути предузетништву могу наћи у Центру за развој Јабланичког и Пчињског округа, где је саветница.
Нагласила је да је много једноставније доћи до донаторских пара уколико заинтересовани да конкуришу ангажују стручњаке.


Центар, по њеним речима, бележи огромне резултате и својим корисницима је обезбедио више од 30 милиона евра донаторских средстава преко конкурса које су расписивали донатори. По њеном мишљењу, свако ко бира свој посао треба да слуша своју интуицију јер ће тако доћи до бољих резултата.


Предраг Стошић, као директор социјалног предузећа “Раданска ружа” које се бави производњом зимнице и прерадом воћа и поврћа, оценио да је највећа мањкавост нашег друштва и система што не постоји законска регулатива за социјално предузетништво и да је немогуће да се, обраћајући се из те категорије домаћим фондовима добију средства јер ваш статус држава не прихвата. Његова прича је, каже, имала срећан крај јер су његову идеју препознали страни донатори и помогли да се једном започета производња шири. Произвођачи су из руралних средина где се још негују ретке врсте сировина које користе, а њихову прераду реализују особе са инвалидитетом.


Истрајати у свом циљу


Душица Тричковић, власница радње “Кики Коре”, коју је основала 2004. године као малу занатску радионицу за производњу кора за пите и гибанице, имала је богату причу да подели. Она данас упошљава 16 жена и што је најважније, има тржиште које се непрестано шири и снабдева више од 100 продавница, велики део у Београду. То не чуди с обзиром да су њени производи без адитива, справљени по старом породичном рецепту, који се упркос напретку технике у Душичиној радњи и даље ручно праве. По њеном дубоком уверењу, човек никад не сме одустати, мора истрајати у свом циљу и кад му је тешко. А главни мотиватор у таквим тренуцима је – породица.


На почетку сусрета, окупљене је поздравила Кристина Ерцеговић, власница франшизе Business Café, а кроз двосатни програм водила Марија Радојчић, власница лиценце за Business Café, Србија, и сама предузетница која на породичном имању и по традиционалном рецепту развија “Фришке јазачке сиреве”.


И из Ниша је, као и обично на сусретима Business Café Србија, послата порука: Никад не одустајте. Посао има своје успоне и падове, али истрајност и упорност на крају победе.

 

Следећи, 24 сусрет Business Café Србија заказан је у Новом Саду, 25. априла.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 април 2017 20:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани