Кућа Добрих Вести

Login

Смањивање броја немедицинских радника ће се наставити

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Mediji222222Смањивање броја немедицинских радника у Србији наставиће се постепено, а немедицинске услуге ће се аутсорсовати, изјавио је  у Envoy conference центру државни секретар у министарству здравља Берислав Векић.

 

“Политика коју желимо да спроводимо јесте да лекари и сестре припадају здравственом систему, а не да ту буду сви други. Носиоци посла треба да буду доминантни, а све што је немедицинско и администрација ићи ћемо на аутсорсовање”, рекао је Векић на форуму “Здравствени систем Србије и ЕУ стандарди у здравству”, у организацији Бизнис инфо груп који је организован протекле седмице.

 

Он је рекао да је сваки трећи запослени у здравству немедицински радник што је последица вишедеценијске политике удомљавања у здравству.

 

“Не можете те људе да избаците на улицу. Морате постепено да правите програме рационализације”, нагласио је Векић.

 

Говорећи о изједначавању приватног и државног здравства тако да грађани могу да бирају где ће да се лече о трошку здравственог фонда, Векић је рекао да је став министарства да се “полако отварају врата приватном здравству”.

 

Учесници форума су сагласни у оцени да је одлив кадрова велики изазов за здравствени систем.

 

"Сестре су велики проблем јер искусна сестра која оде то је ненадокнадиво за лекаре и пацијенте на клиникама. Засад тај проблем не осећамо толико, не кажем да га нећемо осећати", оценио је Векић.

 

Како је рекао, за четири године закључно са 31. октобром, запослено је 11.447 здравствених радника од чега 4.500 лекара, а одобрено је више од 7000 специјализација.

 

Др Ранка Тодоровић, помоћница директора болнице Свети Сава, казала је да је болница последњих година добро опремљена и да ради по европским стандардима, али да кадрови одлазе, нарочито неуролози.

 

“Кад кадар одлази, увек нађемо замену, мада у последње две године имамо проблем да нађемо неуролога. Сигурно нас је пет неуролога напустило”, навела је Тодоровић.

 

Председник Удружења лекара приватне праксе Вишеслав Хаџитановић оценио је да је приватни систем дискриминисан и да пацијент два пута плаћа исту услугу уместо да за своје паре може да се лечи по избору у државном или приватном сектору.

 

Према речима председнице Удружења медицинских сестара КЦС “Сестринство” Марије Галић, сестрински рад у Србији није препознат и не вреднује се због чега држава мора да донесе закон о сестринству.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 14 новембар 2018 15:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија