A+ A A-

УМЕРЕНОСТ И НОВА ГОДИНА: Како да избегнете преједање током празника

Оцените овај чланак
(2 гласова)

trpeza434343На празничној трпези се увек налази мноштво различитих ђаконија којима је веома тешко одолети. Ипак, последице се осете готово одмах. Дигестивни проблеми су, на пример, чести пратиоци оваквих трпеза.

 

 

Међутим, имамо лепе вести. Могуће је избећи преједање а ипак уживати у храни током празника. Ево како:

 

Најчешћа су три сценарија:

 

Гладује се цео дан пре празничне вечере а током ње се преједа и заврши са дигестивним проблемима, високим крвним притиском и лупањем срца. Желудац прима велику количину хране коју не може довољно брзо да свари а због гасова и надимања подиже се дијафрагма која притиска срце.

 

Одбија се свако јело и пиће које није у складу са свакодневним режимом. Ригидно се придржавајући правила, доводимо себе и друге у непријатну ситуацију.

 

Претеривање у јелу и пићу током празничне вечере а кажњавање себе гладовањем наредног дана.

 

Иако су празници време које се повезује са опуштањем, излазак из устаљеног, свакодневног ритма, представљају једну врсту стреса. Претеривање у било чему, води емотивном дисбалансу, који потом утиче на наше размишљање, а самим тим и на одговор организма.Једна компонента преједања је телесни одговор, док је друга компонента наше емотивно и психолошко стање наредног дана или недеља.

 

Самим тим што читате овај текст, вероватно је да желите да избегнете да се преједете за празнике, набаците нежељене килограме и уз то, често присутан, осећај кривице. Ако вам се ово раније догађало, најпре постаните свесни шта је то што желите, за ове празнике, да урадите другачије. У основи идеје преједања током празника лежи осећај да је све дозвољено, јер је ово време растерећења од свакодневних обавеза. Самим тим се наше границе спуштају, те губимо из вида шта нам је од хране и у којој количини заиста потребно. Јер осим што умемо да претерамо са количином, не водимо посебно рачуна ни о врсти хране коју узимамо. Доступна је разноврсна храна у већим количинама од уобичајених, те је лако упасти у зачарани круг преједања – кривице.

 

Предузмите неколико једноставних корака да би избегли наведене исходе:

 

Нормално доручкујте – овај оброк контролише апетит у току дана.

Лагано ручајте – протеини и биљна влакна ће вас држати довољно ситим да не претерате увече.

Пијте довољно воде током дана – много течности уз обилну вечеру додатно оптерећује стомак. Алкохол доводи до дехидрације ћелија.

Опустите се – уживајте у друштву драгих људи, зато постоје празници.

Једите полако! – добро сажваћите сваки залогај.

Направите паузу између јела – тако ћете на време сазнати када сте сити.

Не кажњавајте се – празничну трпезу посматрајте као одлазак на излет са ког се увек враћате кући. Тако се и ви после празничне трпезе враћате регуларном режиму.

Дан после – концентришите се на биљна влакна и течност да би се “прочистила” крв од масти и шећера.

 

Савет више:

 

Ђумбир скоро тренутно отклања дигестивне проблеме.

Чај од нане, кима и аниса благотворно делује на стомак, али и на вашу психу.

Кључ психолошког ношења са могућим преједањем је у свесности и одговорности. Све док не преузмемо одговорност за своју исхрану и поступке, моћи ћемо да се служимо изговорима, попут оних да би се домаћини увредили ако не бисмо појели све што се пред нас стави или да бајадере нико не прави као бака Мира или да се, ето, суздржавамо током целе године (што најчешће уопште није тако), па сад можемо “мало” да се опустимо.

Уживајте у празничној трпези свесно и радосно, дружећи се са онима које волите, разговарајући и бивајући са њима у атмосфери свечаности и заједништва које ће нахранити и вашу душу, колико и ваше тело.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 децембар 2021 11:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани