Кућа Добрих Вести

Login

ЗДРАВЉЕ НА КЛИК: Дигитализација за квалитетнију и ефикаснију здравствену заштиту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

izissss34343434Влада Републике Србије објавила је да ће, захваљујући Програму дигитализације у здравственом систему Републике Србије за период од 2022. до 2026. године, који је усвојила на предлог Министарства здравља, упути, рецепти, боловања, заказивање прегледа, лабораторијских анализа и радиолошке дијагностике, као и све друге здравствене услуге, бити у наредне четири године у потпуности доступни на клик грађанима Србије.

 

Програм предвиђа свеобухватну дигитализацију процедура и умрежавање установа у државном, војном и приватном здравству у један систем, кроз даљи развој Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

 

Сваки пацијент имаће јединствени електронски здравствени картон, са свим личним здравственим подацима, у који ће увид имати лекари које посећују, што ће убрзати пут кроз здравствени систем, унапредити резултате лечења, смањити листе чекања, непотребно понављање анализа и враћање код лекара опште праксе по нове упуте.

 

Програм представља наредни корак у испуњавању приоритета Владе Србије који се односе на дигитализацију здравственог система у циљу квалитетније, ефикасније и доступније здравствене заштите.

 

Са истим циљем, успостављен је портал еЗдравље, а у наредном периоду биће обучено и 100.000 здравствених радника за пружање електронских услуга.

 

Међу више од 20 електронских сервиса које ће развијати Министарство здравља као носилац програма и друге институције, налазе се еУпут, еБоловање, као и електронско праћење издавања рецепата и потрошње лекова, имунизације, прележаних болести, налази, извештаји и отпусне листе, размена информација међу институцијама о рођеним и умрлим особама, базе података о лабораторијским анализама, радиолошким снимцима и генетским информацијама.

 

Успешном дијагностификовању и лечењу допринеће обрада и аналитика велике количине информација уз подршку вештачке интелигенције.

 

Један од стубова програма биће успостављање поуздане ИТ инфраструктуре која ће осигурати безбедност података пацијената, као и стандардизација великог броја прикупљених података како би могли да се користе за истраживање и развој на универзитетима и у привреди, у циљу даљег унапређења здравства.

 

Информисање грађана о предностима електронских услуга биће кључно за широку употребу нових технологија и остваривање великих уштеда.

 

Циљ је да се докторима специјалистима омогући да издају упуте за даље лечење, чиме би број непотребних враћања пацијената код лекара опште праксе био смањен за готово 10 милиона годишње, односно седам дневно по лекару.

 

Такође, већим коришћењем телемедицине, сваки лекар би током године смањио број прегледа у ординацијама за 1.100, што би значајно растеретило систем, смањило гужве и учинило заштиту доступнијом.

 

У развоју овог програма учествовало је више од 60 стручњака у оквиру Радне групе Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије, Кабинет председнице Владе Србије, Министарство здравља, Министарставо одбране и Министарство финансија, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, РСЈП, Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

 

Такође, учествовали су и стручњаци Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, АЛИМС-а, бројне коморе запослених и установа у здравственом систему, удружења пацијената, НАЛЕД-а и других пословних удружења.

 

Израду Програма и пратећег акционог плана подржали су Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и пројекат CHISU, финансиран од УСАИД-а.

 

Извор: Влада Србије

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија