Кућа Добрих Вести

Login

Студенти кошаркаши Србије у ИСБЛ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1UNIVERZITETSKISPORTKONFZAMEDIJEБЕОГРАД - Студенти кошаркаши из Србије, са колегама из Енглеске, Хрватске, Словеније, Белорусје, Летоније и Грчке, прикључиће се у овој сезону  Међународној студентској кошаркашкој лиги (ИСБЛ) која је у првој сезону (2012-2013) окупила 26 студентски тимова из Русије, Украјине, Естоније, Литваније, Казахстана и Кине.


На изузетно посећеној конференцији за медије у хотелу Краун плаза у Београду др Синиша Јаснић, председник Универзитетског спортског савеза Србије поздравио је  угледне госте, министра омладине и спорта Србије Вању Удовичића, министра за науку, образовање и спорт Хрватске Жељка Јовановића,  директора управе за спорт и омладину у Влади Црне Горе Игора Вушуровића, председника  ИСБЛ  Андреа Перегудова, извршног директора ИСБЛ Виктора Кравченка и олимпијског шампиона из 1988. кошаркашку легенду Сергеја Тараканова.
- Спорт је страст и љубав и најважнија ствар после, наравно, учења и студирања, у студентским данима – рекао је Синиша Јаснић.-  Ова лига ће нам помоћи у развоју нашег студентског спорта јер доноси много занимљивих утакмица.
Вања Удовичић, министар омладине и спорта Србије је истакао да је Србија водећа спортска нација у региону и да жели да буде лидер у стварању нових веза кроз спорт.
ИСБЛ ће се љубитељима кошарке у Београду представити у суботу 1. фебруара у 14,45 часова у Хали Пионир, где ће се одиграти утакмица тимова „Истока“ и „Запада“. На „Истоку“ ће играти студенти кошаркаши из Русије, Естоније, Украјине, Белорусије, а на „Западу“ из Хрватске, БиХ, Црне Горе и из Србије: Филип Човић, Иван Смиљанић, Андреја Џаковић, Вук Малиџан, Филип Ђуран и Павле Тасић.
Од 18 часова играће легенде кошарке из бивше Југославије и бившег СССР. У тиму „Истока“ (бивши СССР) најављени су  Александар Волков, Николај Дерјугин, Сергеј Панов, Хајно Енден, Игор Кудељин, Сергеј Кученко, Андреј Перегудов, Захар Пашутин ...али и Андреј Ведишев председник Локомтиве из Кубана, Александар Новак министар енергетике  Руске федерације, Павел Астхов извршни директор клуба Химки... Тренери су Јеромин, Едешко и Кајумов.
На“Западу“ у тиму легенди најављени су Владе Дивац, Драган Кићановић, Дејан Бодрога, Жарко Паспаљ, Срећко Јарић, Зоран Славнић, Ратко Радовановић, Предраг Даниловић, Зоркић, Марић, Дејан Томашевић, Берић, Топић, Драган Тарлаћ (сви Србија), Табак, Перинчић, Рађа, Наглић и Јерков (Хрватска), Драган Ивановић (Црна Гора)... Тренери ће бити Мирко Новосел и Ранко Жеравица.
- Желимо да створимо елитно студентско такмичење, неку врсту студентске Евро лиге – истакао је председник ИСБЛ Андреј Перегудов.- Тражили смо финансијски одрживе тимове са квалитетним играчима. Долазак некадашњих звезда СССР и Југославије у Београд прилика је за оне којима је кошарка у срцу да виде још једном велике играче  због којих су неки од нас почели да играју кошарку.
1UNIVERZITESKISPORTPOTISVANJESPLITIBEOGRADУ овој сезони ИСБЛ ће имати укупно 38 тимова. У првој фази  (прелиминарна) играће се утакмице по дивизијама: „Центар“, „Балтик“, „Енглеска“, „Балкан“ и „Исток“ са четири до шест екипа у свакој. У другој фази, екипе дивизије „Цантар“ играће са „Енглеском“, а „Балкан“ са „Балтиком“. Фајнал ејт ИСБЛ одиграће се у априлу. Учествоваће  најбољи томови „Центра“ и победници „Енглеске“, „Балкана“ и „Балтика“  и једна екипа која ће добити вајлд карту. Укупно ће се одиграти 236 утакмица. Планиран је у мају студентски кошаркашки фестивал на Црвеном тргу у Москви (Отворни турнир ВТБ арене). Играчи победника ИСБЛ  присуствоваће фајнал фору Евро лиге у мају у Милану. Прошле године, први победник ИСБЛ био је ТУТ из Талина.
По завршетку конференције за медије декан Факултета спорта и физичког васпитања у Београду др Владимир Копривица и декан Кинезиолошког факултета у Сплиту др Борис Малеш потписали су протокол о сарадњи.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 јануар 2014 20:13
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија