Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан здравља 7. април - Победи дијабетес

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pobedidijabetessssssssБЕОГРАД – У свету око 415 милиона људи има дијабетес. У Србији око 470.000 особа (8,1% становништва) живи са дијабетесом.


Ако томе додамо још 40 одсто оболелих, код којих дијабетес још није откривен, укупан број оболелих од шећерне болести у Србији процењује се на 760.000. Према доступним подацима о пријави болести које су од већег јавно здравственог значаја, у Београду је око 100.000 особа оболело од ове болести.

 

Преко 90 одсто оболелих од дијабетеса у Србији има тип 2 дијабетеса. Овај тип шећерне болести се сваке године у нашој земљи дијагностикује у просеку код 16.000 особа, обично после 40. године живота, нешто чешће код особа женског пола. Последњих година тип 2 дијабетеса није више толико редак ни код млађих особа и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности.

 

Светски дан здравља (7. април), ове године се обележава под слоганом: „Победи дијабетес“. Тим поводом, здравствено промотивне акције биће одржане у понедељак 4. априла 2016. године у Студентском граду, Тошин бунар 143-151 и у четвртак, 7. априла, на простору испред општине Нови Београд, Булевар Михаила Пупина 167, Нови Београд, у термину од 10 до 13 часова. Поред Градског завода за јавно здравље Београд, учесници су: Удружење за борбу против дијабетеса Града Београда „Плави круг“, Црвени крст Нови Београд, Дом здравља Нови Београд, Удружење студената медицине (IFMSA Србија) и Национална асоцијација студената фармације. На штандовима учесника посетиоци ће имати прилику да разговарају са здравственим радницима и представницима удружења, добију стручни савет и одговарајући здравствено едукативни и промотивни материјал (брошуре, лифлете, стикере, беџеве и др.), као и да измере вредности: шећера у крви, крвног притиска, индекса телесне масе и процене свој ризик за појаву дијабетеса тип 2.

 

Број особа са типом 1 дијабетеса вишеструко је мањи у односу на особе са типом 2 дијабетеса и износи 5-10% пацијената. То никако не умањује његов значај, посебно ако знамо да је тип 1 дијабетеса једно од најчешћих хроничних обољења у детињству. У питању су деца која се од најранијег периода свог живота лече инсулином. У нашој земљи од типа 1 дијабетеса годишње оболи приближно 157 девојчица и дечака узраста до 14 година, уз годишњи пораст оболевања од 4 одсто.

 

Шта је то дијабетес?

 


Дијабетес је поремећај метаболизма који карактерише дуготрајно повећање шећера у крви, а настаје услед поремећаја лучења хормона инсулина или услед смањеног дејства инсулина, односно комбинацијом ова два фактора.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 април 2016 13:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија